Przeprowadziłem różne przymiarki i testy by opracować taki sposób sterowania by odzwierciedlał choć trochę filozofię sterowania małą lokomotywką GLS-30.
Poniżej opis dźwigni w kabinie. (w oryginale 1:1)
Poniżej opis dźwigni na aparaturze RC.
Przepustnicę (gaz) zmieniłem by była na całym zakresie dźwigni - ustawiłem to na aparaturze programowo. Regulator jest z samochodu RC.
L - dźwignia na dole – gaz na 50% - regulator odczytuje jako 0
H - dźwignia na górze – gaz na 100% - regulator odczytuje jako max
Dzięki takiemu ustawieniu regulator nie dostaje sygnałów do jazdy do tyłu, a gaz jest na całym zakresie wychylania dźwigni. Działa super – precyzyjnie i intuicyjnie J
Zmiana kierunku będzie dzięki parze przekaźników samochodowych – zasterowanie dźwignią kanału radia
Hamowanie będzie poprzez odłączenie silnika od regulatora i zrobienie zwarcia w silniku poprzez rezystor mocy.
Zasterowanie z kanału radia dźwignią lub przełącznikiem.
W tej lokomotywie hamownie to trochę wyższa filozofia niż w małym modelu. Założenie jest takie, że przy awarii systemu (stracenie zasięgu, awarii radia) lub utraty zasilania (spalenie się bezpiecznika czy przerwie w obwodach) będzie ona zahamowana. Dlatego tylko system sprawny zwalnia hamulec.
Np. na szlaku gdzie jest więcej pojazdów przy nachyleniu jak poniżej (OLYMPIA PARK – BRNO)
Jeszcze może coś będę zmieniał – zobaczę….
Na radiu zrobię piktogramy dla różnych zaprzyjaźnionych maszynistów

- by się nie mylili przy w obsłudze.
Światła raczej będą. Funkcja odgrywania MP3 i „kręcenia głową maszynisty” to na razie palny i rezerwacja funkcji.