• Ten serwis używa "ciasteczek" (cookies). Korzystając z niego, wyrażasz zgodę na użycie plików cookies. Learn more.
  • Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

(Kolej nie-realna) Pm37 prezentuje

OP
OP
P

Pm37

Znany użytkownik
Reakcje
99 0 0
Drogi Kanclerzu, a gdybyś mógł wrzucić pełny obrazek na forum tak samo jak ja? Myślę, że wyglądałoby to wtedy o wiele estetyczniej :)

Kanclerz

Znany użytkownik
Reakcje
381 3 0
No to jeszcze raz wytłumaczę ;) Tkt48 na fotce jedzie około 20km/h, a Ty2 więcej niż 50. W naszym symulatorze dym działa na zasadzie wypuszczanych "bączków" dymu, które można określić kierunkami wydzielania się (x/y/z), prędkością wydzielania się, wielkością początkową "bączka" oraz wielkością największą (przy której bączek znika). Niestety wraz z upływem prędkości przerwy między "bączkami" robią się większe. Gdyby parowóz jechał 160/200 km/h to wtedy bączki widzielibyśmy co kilka metrów. Nie da się tego obejść niestety w żaden sposób. Irytuje to wiele osób, bo np. jadąca pełną rozkładową prędkością SP45 wydziela ze swoich wydechów bączki co właśnie parę metrów. :D

Biorąc pod uwagę rozbudowane możliwości symulatora (ilość taboru i rozszerzeń), ktoś kto nie ma możliwości stworzenia makiety, może stworzyć to, co chce. Ja stworzyłem dość spory fragment linii kolejowej D29-272 z przyległościami i rodzinnym Ostrzeszowem - kto był pewnie rozpozna. Posłużę się screenem kolegi SimonGR ->

http://trainzimage.pl/image/3OD

KoVaL

Znany użytkownik
Reakcje
3.049 58 5
IV epoka górą ,fajne screeny ,choć w tamtych czasach nie było takiego zielska na torach . Przy krzyżu trawa wykoszona ,parafianie dbają.

wa1aw

Znany użytkownik
Reakcje
50 0 0
a taki temat : PKP II epoka,
.....epoka ,której w kolorach nie znamy, a szkoda.
Wspaniały pomysł. Ponieważ znalazłem tabor będący w użytkowaniu WP, który był w szczególny sposób związany z historią IIRP, to wyjatkowo wrtościową inijatywą było by jego odtworzenie. Są to angielskie wagony sanitarne Mhx. które WP otrzymało w darze od USA. Ich zdjęcia i opis bogatej historii (w pewnym sensie nawet związku z historią dywizjonu 303) można przeczytać i zobaczyć tutaj: http://odkrywca.pl/polskie-pociagi-szpitalne-i-sanitarne,745642.html
[DOUBLEPOST=1482795044,1482794718][/DOUBLEPOST]Oto przykładowe zestawienie zdjęć składu P.S.66
skład P.S.66.jpg

[DOUBLEPOST=1482795188][/DOUBLEPOST]Oraz widok wagonu z P.S.53 w oryginalnych barwach.
1.jpg

Ostatnio edytowane:
OP
OP
P

Pm37

Znany użytkownik
Reakcje
99 0 0
Dziękuję za zainteresowanie i za uwagi :)

W kwestii II RP to odtworzenie jej byłoby bardzo trudne. Polscy modelarze z Trainza korzystają z dostępnych materiałów i istniejących elementów parku taborowego (tworzą w ten sposób fototekstury, a także niekiedy bezpośrednio kojarzą wymiary ze zdjęć rzeczywistego taboru lub własnych pomiarów). Ponieważ II RP istnieje tylko w dwóch barwach, a taboru zachowanego z tej epoki jest niezwykle mało, temat ten jest niemal niemożliwy do wykonania. Przykro mi.

Lista rzeczy, które sam chciałbym uwiecznić na takiej wirtualnej fotografii, jest u mnie bardzo długa i zawiła. Zaczyna się przede wszystkim na Górnym Śląsku (najbliższe mojemu sercu), ale tutaj są braki w mapach - a wykonać realną mapę i to nawet choćby z 1985 roku, jest znowu niemożliwie trudne (polikwidowane zakłady, brak zdjęć, dokumentacji). Biegnie dalej przez zakamarki Dolnego Śląska (Lubań, Zgorzelec, Węgliniec, Kłodzko, Nysa, Kamieniec - dorzućmy do tego jeszcze, że ten region interesowałby mnie w dwóch wersjach - po II WŚ oraz w czasach świetności Elektrycznej ŚKG), zawija nieco wyżej w kierunku serca Wielkopolski (Ty5, Ty43! i parę innych cudów), odbija w kierunku okolic Północnej DOKP (tak, tak... myślę specjalnie o parowozach mazutowych), na dodatek gdyby istniała jeszcze możliwość odtworzenia realiów niemieckich, to byłoby ekstra. Niestety nasi zachodni sąsiedzi w Trainzie nie mają takich cudek jak my (wszystko to jest obskurnie plastikowe, niewymiarowe i daleko do choćby 1/4 klimatu, który sam prezentuję).

Jak pewnie sami państwo zauważyliście, brakuje też podstawowych maszyn dla lat 70-tych, tutaj braki w parowozach - np. Ok1, Ok22 czy Ty45. Niestety, ale każdy modelarz ma inną działkę, inny konik i jeśli kogoś taki tabor nie interesuje, to oczywiście go nie wykona. Ja jestem noga w temacie modelarki i budowy map, ale za to potrafię wykorzystać potencjał istniejących dzieł i myślę, że lepiej niż moje słowa, świadczą o tym moje zrzuty ekranu. Zwłaszcza tematy parowozów są skomplikowane, głównie przez mnogość i różnorodność parku taborowego (taki dajmy na to Ty2/42, musiałby mieć z co najmniej 10 wariantów modelu 3D samej lokomotywy [a dwójka jeździła przecież jeszcze z różnymi typami tendrów], a i tak nie oddałby połowy niuansów tej serii - świadomie tutaj wyłączam też kwestię najbardziej widoczną, czyli wiatrownic, bo te można akurat wykonać osobno i będą kompatybilne z każdym modelem Ty2/42, a do tego dochodzi różnica w budowie poszczególnych egzemplarzy np. Ok1, Tp4 czy Ty5, gdzie występują często dwa typy o innej armaturze kotła czy tak jak w przypadku Ty5, wersja klasyczna i wojenna).

O tym można rozprawiać długo, a mówiąc szczerze to nie jestem najwłaściwszą osobą do tego typu rozmów. Z chęcią bym zrobił tuzin rzeczy, ale tak zostaje korzystać z tego, co jest. Nasi modelarze i tak wykonali zaskakującą ilość pracy i zbudowaliśmy naszą scenę od kompletnego zera, bez wsparcia producenta gry i przy stale wykruszającym się gronie "działaczy" (symulator ma już trochę lat na karku, a niektórzy siedzą od jego początków w Polsce - zdążyli w tym czasie pozakładać rodziny, skończyć szkołę, studia, znaleźć pracę itd).

Serdecznie pozdrawiam,
Pm37

OP
OP
P

Pm37

Znany użytkownik
Reakcje
99 0 0
Podejrzewam, że to są jedne z moich ostatnich screenów w tym roku. Czyli coś tam jeszcze zdążyłem zrobić :) No to ten... jeśli coś - do zobaczenia w Nowym Roku. I stary lepiej, żeby nie wracał, bo będzie wisiał za zakładem ;)

pm372_20161227_0005.jpg
pm372_20161227_0007.jpg

OP
OP
P

Pm37

Znany użytkownik
Reakcje
99 0 0
No trochę mnie tu nie było, to dzisiaj będziemy szaleć ;)

pm372_20170101_0000.jpg
pm372_20170101_0001.jpg
pm372_20170101_0006.jpg
pm372_20170106_0004.jpg
pm372_20170107_0000.jpg
pm372_20170108_0005.jpg
pm372_20170108_0012.jpg
pm372_20170108_0019.jpg
pm372_20170108_0022.jpg
pm372_20170111_0001.jpg

Dziękuję za miłe słowa :) W zasadzie to się wzajemnie napędzamy - ja się inspiruję starymi fotografiami, ale też właśnie makietami, opowiadaniami i jest tego od groma :)

FENIX

Ostrzeżony
Reakcje
3.631 255 31
rzeczywiście klimatyczne ujęcia, fajna robota ,
natomiast nazwa ,,screeny'' mnie mało pasuje , bo mówi jedynie o zrzucie(zapisaniu) emisji obrazu,
a zanim się ,, zrzuci(zapisze) ,, to trzeba najpierw to cyfrowo stworzyć !!! , podobnie jak pędzlem namalować,
ja bym taką twórczość nazwał ,,digitallanszaft'' lub podobnie