• Ten serwis używa "ciasteczek" (cookies). Korzystając z niego, wyrażasz zgodę na użycie plików cookies. Learn more.
  • Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Fotografie Kolej na ziemi łódzkiej

Andrzej Harassek

Moderator For Prawdziwa Kolej Koleje Innych Krajów
Zespół forum
Donator forum
Reakcje
12.390 504 30
Być może, ale chyba trzeba było zmienić przepisy, bo oryginalnie ten sygnał (S 1a - "Stój - absolutny zakaz wjazdu do tunelu" - czerwone migające światło wyświetlone razem z sygnałem S 1) był dopuszczony wyłącznie na linii średnicowej w Warszawie.

OP
OP
M

maniek2820

Znany użytkownik
Reakcje
12 1 0
To chyba styl wykonania ścian tunelu-taki post brutalizm w sztuce architektonicznej. Też nie jestem jego admiratorem. Podobnie wyglądają ściany tunelu na linii tramwajowej Os. Lecha-Ikea-Franowo w Poznaniu. Co do ogólnego wydźwięku Dworca Fabrycznego w obecnym kształcie, to jestem nieco mniej krytyczny. Ale nazwa "Dworco-lotnickowiec" pasuje jak ulał. Następne pytanie może być takie, co dalej z Łodzią Kaliską. To, co obecnie pełni rolę dworca nie nadaje się nawet na psią budę, a droga dojazdowa pod sam budynek stanowi "cacko" samo w sobie. Projektantom, ten inżynierski koszmar powinien śnić się co noc. W "nagrodę". Trudno powiedzieć, który z dworców powinien być flagowym dla Łodzi. W każdym razie tęsknie do dawnej klasyki Dworca Kaliskiego.
ja też i jednak powinno być pare połączeń więcej z tym dworcem umożliwiając przesiadki na pociągi i PKS

OP
OP
M

maniek2820

Znany użytkownik
Reakcje
12 1 0
Ostatnio przez jakis czas codziennie jeździłem z Warszawy do Łodzi .... w przyszłym tygodniu prywatnie kawałek dalej. Wiem że XXI wiek trwa w najlepsze . Ale szkoda że składy wagonowe zostały w 95 % zastąpione przez tramwaje .... Flirt ,Dart i tp .

OP
OP
M

maniek2820

Znany użytkownik
Reakcje
12 1 0
Ostatnio wybrałem się do ziemi obiecanej TLK ,,Jagna'' jednym z dwóch składów na tej trasie obsługiwanym tradycyjnym składem-z powodu dużej pojemności w stosunku do EZT .Tak by jeszcze podelektować sie jazdą tradycyjnym wagonem z uchylanym oknem -).

Załączniki

OP
OP
M

maniek2820

Znany użytkownik
Reakcje
12 1 0
W Drodze powrotnej zahaczyłem o przystanek w Kolumnie będący posterunkiem odstępowym . Szybki przelot i zaduma przez opustoszały Kaliski i chwile zachwytu nad nowym Fabrycznym ..

Załączniki

Ostatnio edytowane: