• Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Kilka pytań :)

paziu1000000

Znany użytkownik
MSMK
Producent
Reakcje
132 3 0
ogest napisał(a):
paziu1000000 napisał(a):
3. napędy elektryczne do rozjazdów, ok. 65zł/szt. Potrzebujesz 14 takich napędów :arrow: 910zł
To ja bym osobiście zastąpił siłownikami do zamka centralnego. Cena 10zł. I mniej zawodne, jak na mój gust.
można, ale to nie zmienia faktu, że i tak trzeba dać ponad 1,5k zł za same tory

Gała napisał(a):
paziu1000000 napisał(a):
3. napędy elektryczne do rozjazdów, ok. 65zł/szt. Potrzebujesz 14 takich napędów :arrow: 910zł
Z tymi napędami grubo przesadziłeś bo Conrady kosztuja 25 zł :D
opierałem się o elementy Piko

Gała

Użytkownik
Reakcje
1 0 0
Mozna też zwykłe proste zastapic flex'ami co oczywiscie zmniejszy koszty torowiska, np na modelmania.com.pl flex PIKO kosztuje jedynie 15,40 zł i zastapi np. 4 odcinki torów G239 po 5,20zł tego producnta

ogest

Użytkownik
Producent
Reakcje
28 1 0
paziu1000000 napisał(a):
można, ale to nie zmienia faktu, że i tak trzeba dać ponad 1,5k zł za same tory
Nikt nie mówił, że to hobby jest tanie ;) Na razie kupił sobie zestaw Piko, i już może dokupywać powoli sobie kolejne tory :)
Gała napisał(a):
Mozna też zwykłe proste zastapic flex'ami co oczywiscie zmniejszy koszty torowiska, np na modelmania.com.pl flex PIKO kosztuje jedynie 15,40 zł i zastapi np. 4 odcinki torów G239 po 5,20zł tego producnta
dokładnie ;)

paziu1000000

Znany użytkownik
MSMK
Producent
Reakcje
132 3 0
moja specyfikacja miała na celu pokazanie kosztów takiej makiety. Wiem, że proste i łuki można zastąpić flexami. Tylko tak, chłopak robić pierwszą makietę w życiu i bierze już tak dość zaawansowany projekt, na którym może popełnić wiele błędów, które mogą sporo kosztować.

Gała

Użytkownik
Reakcje
1 0 0
Jestem pewnien, ze kazdy kto zaczynał planować makietą myślał o tak duzym projekcie ale go po czasie zmienił. Były podawane stronki z prostymi układami torów i jestem pewien ze z nich skorzysta

Ostbahn

Znany użytkownik
Reakcje
33 0 0
No tak projekty narysowałem, ale kosztorysu nie zrobiłem :???:
Fakt projekt będzie bardzo kosztowny... ale jak już ktoś napisał tanie nasze hobby nie jest :D :cool:

JohnyTRS

Znany użytkownik
NAMR
Reakcje
456 1 0
Szymlis, jak chcesz coś zaprojektować, to najpierw ułóż w AnyRail to Pikowskie kólko, co tutaj pokazałeś ze strony producenta (to z dwoma rozjazdami łukowymi). Da ci to baze wyjściową. Następnie możesz ten układ rozbudowywać o dodatkowe elementy, np. jako że masz szeroką makietę (1,45m około) to możesz dodać dodatkowy tor do stacji: "przejazdowy" (2 zwrotnice + 2 R9 + proste), bądź tor ślepy (1 zwrotnica + 1 R9 + proste + kozioł oporowy).

Pobawe się tym programem i pokombinuj. :smile:

OP
OP
Szymlis

Szymlis

Nowy użytkownik
Reakcje
0 0 0
Wiem, że będzie to drogie, ale niestety nie zamierzam Robić małej makiety. Razem z moimi funduszami, rodziców i mojego brata który będzie makiete robił razem ze mną na pewno damy obie rade.A i to jest moja druga makiete (co nie faktu, że brakuje mi doświadczenia) A z tego układu raczej nie zrezygnuje.

OP
OP
Szymlis

Szymlis

Nowy użytkownik
Reakcje
0 0 0
Mam jeszcze jedną proźbę :) Wyliczcie mi jakich i ile torów potrzebuje (według tego planu) żebym wiedział ile torów i jakich musze jezcze zakupić. :) Był bym wdzięczny. I mam jeszcze jeden problem. Dziś przyszedł do mnie zmówiony układ, ale po rozłożeniu torów i podłączeniu zasilania zrobiłem jazdę próbną, a następnie klips zasilający się zpalił. (konkretnie to kondensaror w środku) Chciałem się zapytać, czego to mogła być przyczyna, bo napewno nie za wysokiego napięcia, bo zasilacz z którego korzystam ma wbudowane kondensatory i rezystor (wcześniej napięcie dawałem nim odrazu na tory, i loki wcale nie jeżdziły za szybko) Jak sie wam wydaje? czego to może byc przyczyna?

paziu1000000

Znany użytkownik
MSMK
Producent
Reakcje
132 3 0
troszkę zmieniłem schemat, ponieważ w tym co ty wybrałeś, projektant zastosował nieprzejezdne tory R1.

A więc na moim schemacie masz:
BWL X 2 :arrow: 150zł
BWR X 3 :arrow: 225zł
WL X 7 :arrow: 350zł
napedy: 780zł
G62 X 1 :arrow: 5zł
G231 X 32+3 REZERWY :arrow: 175 zł
G239 X 5+3 REZERWY :arrow: 40zł
R2 X 17+3 REZERWY :arrow: 120zł
R3 X 8+3 REZERWY :arrow: 71zł
R9 X 1+1 REZERWY :arrow: 14zł
2 FLEXY JAKBY COŚ NIE PASOWAŁO :arrow: 30zł
Suma: 1180zł+780zł za napędy

a ten klips po prostu spaliłeś, bo wyszło zapewne zwarcie

Załączniki

OP
OP
Szymlis

Szymlis

Nowy użytkownik
Reakcje
0 0 0
Witam was po przerwie :D (kłopoty z internetem) Dziś stół pod makiete ma juz nogi, a wczoraj zakupiłem dodatkowe tory do tego układu. Zrezygmoałem jednak z dwóch dolnych nitek (narazie). Popełniłem kilka drobnych błędów w wyliczaniu torów (brakuje mi około 3 R2 i kilku innych torów, jednak zakup ich to groszowe sprawy.) więc narazie moge pokazać zdjęcia niedokończonego układu. Mam jeszzcze kilka pytań:
1.Jak flexa połaczyć z normlnymi torami?
2.Prosiłbym o wytłumaczenie mi co musze dokupić do zwrotnicy, aby podłączyć do niej podmakietowy napęd ( i czy wogóle musze coś kupowac, bo na allegro widziałm jakieś adaptery umożliwiające podłączenie napędu podmakietowego!)

OP
OP
Szymlis

Szymlis

Nowy użytkownik
Reakcje
0 0 0
A te pukty np w WL Piko A-Glais to są te trzy miedziane blaszki? Wilekie dzięki za ponoc. Punkcik otrzymałeś. A nie wiecie gdzie można kupić te zakończenia na sztuki? Ja potrzebuje tylko 4 a nie 12 :sad:

Reakcje
0 0 0
System A-Gleis jest tak zaprojektowany,ze problem polaryzacji rozjazdów nie występuje. Krzyżownice są plastikowe, a iglice i szyny łączące iglice i krzyżownicę są zmostkowane z szynami.

Reakcje
0 0 0
osama591 napisał(a):
System A-Gleis jest tak zaprojektowany,ze problem polaryzacji rozjazdów nie występuje. Krzyżownice są plastikowe, a iglice i szyny łączące iglice i krzyżownicę są zmostkowane z szynami.
Jednym słowem - do zabawy w kolejkę wystarczy, bo do modelarstwa, to za mało... :razz:

OP
OP
Szymlis

Szymlis

Nowy użytkownik
Reakcje
0 0 0
Czyli zostają mi tylko napędy piko po 60 PLN? A jak mam flexa połączyć z zakończeniem, jak szyna wystaaje tylko z jednej strony? A dało by rade jakoś inaczej te napędy zrobic? Najlepej, żeby ich nie było widać :D

Gała

Użytkownik
Reakcje
1 0 0
Aby połaczyć flexa z innym torem kupujesz specjalna końcówke do fleksów, a jezeli chodzi o napedy zwrotnić takie aby nie było ich widać to polecam napedy podmakietowe Conrad'a za jedyne 25zł