• Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Kilka pytań :)

osama591

Użytkownik
Reakcje
0 0 0
Wejdź na stronę piko.de > Baza danych produktów > Tory A-Gleis i tam masz wszystko, łącznie z rysunkami i przykładami układów torowych.

OP
OP
Szymlis

Szymlis

Nowy użytkownik
Reakcje
0 0 0
nie mogę znaleść... ściągam sobie narazie z tej strony program do planowania. zobaczymy co mi z tego wyjdzie.

OP
OP
Szymlis

Szymlis

Nowy użytkownik
Reakcje
0 0 0
Podjąłem pewną decyzję dotyczącą makiety. Zdecydowałem się na Tory Piko A-Glais. Zamówiłem na początek taki zestaw(foto) i będę coś fajnego próbował z tego ułożyć.
http://photos02.allegroimg.pl/photos/oryginal/640/35/42/640354263

Ostbahn

Znany użytkownik
Reakcje
33 0 0
Jeździć będzie bo na tym zabawa polega :D
Tylko zamiast tortu będzie to makieta modułowa ;) ?
Ale z tych torów nic więcej nie wykombinujesz :???:

OP
OP
Szymlis

Szymlis

Nowy użytkownik
Reakcje
0 0 0
robie torta, ale to dopiero początek mojego torowiska. Chodzi mi o to, że nie dam rady odrazu kupić całości. torów. Ułoże te np na stacje, a za jakiś czas kupie kolejne tory i ułoże coś więcej. Chyba rozumiecie o co mi chodzi...

Ostbahn

Znany użytkownik
Reakcje
33 0 0
Chyba rozumiemy, ale na Twoim miejscu kupowałbym tylko tory które naprawdę mi się przydadzą do budowy makiety... Ale bez planu w takim przypadku ani rusz...

OP
OP
Szymlis

Szymlis

Nowy użytkownik
Reakcje
0 0 0
Plan zrobię jak będę miał tory. Na razie mam tylko powierzchowny szkic układu torów. Wrzucił bym go, ale nie mam skanera...

KPEV1884

Aktywny użytkownik
Reakcje
1 0 0
Jak bym widział siebie pare lat wstecz.Kilka latek już w tym siedze i codziennie czegoś nowego o sobie jako modelarzu i o całej tej dziedzinie się dowiaduje.Kolego Szymku ja wiem że fajnie wyglądają już gotowe makiety,że super foty które zapierają dech w piersi są na tym forum i nie tylko(nie mam na mysli moich bo u mnie jest jeszcze kuuuupa roboty)ale zrozum jedno ,wszystkie budowy zaczynaja się od planów.Wyobraź sobie taką rzecz:kilku facetów przywozi starem tory do lasu i postanawiają wybudować tam szlak.Wycinają drzewa montują torowisko i okazuje się że na wprost mają jezioro,potrzebny jest most ale jest za drogi.To skręcimy troche w lewo to sie to ominie.Napotykają góry,no to trzeba zrobić tunel ale skąd tu wziąść kase na tunel jak nie ma kaski na most?Zostawiają tory w lesie,przyjdziemy za rok jak troche kaski uzbieramy!
Przez rok złomiarze tory rozkradają (Polska rzeczywistość)a chłopaki zaczynaja z torowiskiem od nowa-bo nie było planu.A wracając do Ciebie to nie chodzi mi o to że musisz mieć wszystko od razu aby z tym ruszyć,(u mnie są przestoje po kilka miesięcy)tylko jak kupisz tory a potem zrobisz plan to okaże sie że straciłeś pieniądze bo niektóre tory pójda w kąt.Mam program EPP jak prześlesz mi na skrzynke swój adres to jak uda mi się go skopiować to Ci go wyśle!!!W tym programiku możesz sobie troche poplanować.i jeszcze jeden mały przykładzik.U mnie stoi nastawnia i wieża ciśnień sklejona,nie przyda mi się już bo właśnie zaczynałem bez planu,150 pln się kurzy.PRZEMYŚL TO

Dominik

Znany użytkownik
FREMO Polska
NAMR
Reakcje
372 17 0
A ja mam inny pomysł - kup sobie ten zestaw torów. Rozkładaj i baw się - olej na razie budowanie na stałe. Deska jest nieporęczna, w przeciętnym mieszkaniu nie ma gdzie jej trzymać, a jak pojawi się krajobraz to jest jeszcze gorzej, bo nawet na sztorc nie można jej postawić. Jak ten układ Ci się znudzi dokup zestaw rozszerzający - PIKO ma fajny program setów torów prowadzący do całkiem przyjemnej malutkiej stacyjki na pełnej linii dwutorowej, a jak będziesz miał ochotę pofantazjować i zrobić z tego linię jednotorową z dwoma stacjami końcowymi to też dasz radę, bez ograniczeń skończonego układu torów. Jak ja bawiłem się kolejką będąc nastolatkiem to największa frajdę sprawiało mi i najwięcej czasu zajmowało... tworzenie układu tor(t)owego ;)

OP
OP
Szymlis

Szymlis

Nowy użytkownik
Reakcje
0 0 0
Możecie być pewni, że z budowy nie zrezygnuje... zabawa w rozłożenie torów na dywanie i złożenie nie będzie mi sprawiało radości. A jeśli chodzi o mój adres to: szymlis_ziom@onet.eu
A i na tej stronce byłem wcześniej i mój układ będzie trochę podobny do tego, ale troszkę inny...
http://www.kolej.pl/bambinek/Plany/21.jpg
Budowe zaczynam od zaplanowania. Tu na pewno macie racje...

Dominik

Znany użytkownik
FREMO Polska
NAMR
Reakcje
372 17 0
Dla układu z rysunku powyżej w A-gleisie na same rozjazdy wydasz jakieś 900zł. Pod warunkiem, że nie będziesz szalał z rozjazdami łukowymi bo te sa prawie 2x droższe :???:
Czytałeś topic Łukasza o zaczynaniu z makietą??
na początek

xendx

Nowy użytkownik
Reakcje
0 0 0
http://www.anyrail.com/index_en.html wersja demo pozwala na użycie 50 elementów.
Program banalny w obsłudze. Do wyboru tory różnych producentów w różnych skalach.
(można ułożyć fragment makiety z tych 50 elementów, następnie wcisnąć Print Screen i wkleić do painta.
Ułożony fragment kasować zostawiając skrajne tory i układać dalej, później zaś skopiować do Paint'a i nałożyć rysunki na siebie itd)