Jak bym widział siebie pare lat wstecz.Kilka latek już w tym siedze i codziennie czegoś nowego o sobie jako modelarzu i o całej tej dziedzinie się dowiaduje.Kolego Szymku ja wiem że fajnie wyglądają już gotowe makiety,że super foty które zapierają dech w piersi są na tym forum i nie tylko(nie mam na mysli moich bo u mnie jest jeszcze kuuuupa roboty)ale zrozum jedno ,wszystkie budowy zaczynaja się od planów.Wyobraź sobie taką rzecz:kilku facetów przywozi starem tory do lasu i postanawiają wybudować tam szlak.Wycinają drzewa montują torowisko i okazuje się że na wprost mają jezioro,potrzebny jest most ale jest za drogi.To skręcimy troche w lewo to sie to ominie.Napotykają góry,no to trzeba zrobić tunel ale skąd tu wziąść kase na tunel jak nie ma kaski na most?Zostawiają tory w lesie,przyjdziemy za rok jak troche kaski uzbieramy!
Przez rok złomiarze tory rozkradają (Polska rzeczywistość)a chłopaki zaczynaja z torowiskiem od nowa-bo nie było planu.A wracając do Ciebie to nie chodzi mi o to że musisz mieć wszystko od razu aby z tym ruszyć,(u mnie są przestoje po kilka miesięcy)tylko jak kupisz tory a potem zrobisz plan to okaże sie że straciłeś pieniądze bo niektóre tory pójda w kąt.Mam program EPP jak prześlesz mi na skrzynke swój adres to jak uda mi się go skopiować to Ci go wyśle!!!W tym programiku możesz sobie troche poplanować.i jeszcze jeden mały przykładzik.U mnie stoi nastawnia i wieża ciśnień sklejona,nie przyda mi się już bo właśnie zaczynałem bez planu,150 pln się kurzy.PRZEMYŚL TO