• Ten serwis używa "ciasteczek" (cookies). Korzystając z niego, wyrażasz zgodę na użycie plików cookies. Learn more.
  • Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Kilka pytań :)

OP
OP
Szymlis

Szymlis

Nowy użytkownik
Reakcje
0 0 0
Dobra. Zrobie tym programem, a na razie pokaże wam jak mi to wyszło w paincie bez użycia żadnego programu. (dłuższy bok ma 225cm a krótszy 145)
http://images43.fotosik.pl/137/82802f4f46675a6e.jpg
jak klikniecie to lepiej widać :)

Ostbahn

Znany użytkownik
Reakcje
33 0 0
Możesz wybrać powierzchnię roboczą w Tools/Options/Work Area i podajac wymiary Twojej płyty w cm. Obszar roboczy odpowiednio Ci się zmniejszy

Ostbahn

Znany użytkownik
Reakcje
33 0 0
Ja coś tam cały czas rysuje ale na takiej małej powierzchni jest to strasznie trudne :???: Nie da rady wygospodarować wiecej miejsca?

paziu1000000

Znany użytkownik
MSMK
Producent
Reakcje
132 3 0
Ostbahn napisał(a):
Wyszło mi takie coś... Zdaję sobie sprawę że nie jest doskonałe i być może naładowałem trochę za dużo torów, ale chciałem zmieścić jak najwięcej z Twojego planu... Miejsca mało :???:

Obrazek
i
Obrazek
tak patrząc na te plany, to mi się zdaje, że powierzchnia tego to tak ca. 3,5x2 m, więc trzeba zdrowo okroić aby wlazło

OP
OP
Szymlis

Szymlis

Nowy użytkownik
Reakcje
0 0 0
Wilekie dzięki. Ja spróbuje zrobić rozwiązanie nr.2 bo jakoś bardziej mi sie podoba :) a dla ciebie leci punkcik za pomoc. A jeśi chodzi o wymiary, to przecież robiłeś je chyba na podanych prze zemnie (145 na 225)

Ostbahn

Znany użytkownik
Reakcje
33 0 0
paziu1000000 napisał(a):
to tak ca. 3,5x2 m, więc trzeba zdrowo okroić aby wlazło
Szymlis napisał(a):
robiłeś je chyba na podanych prze zemnie (145 na 225)
Zmniejszyłem sobie obszar roboczy do podanych wymiarów i wszystko zmieściłem ;) Plany są na właśnie takich wymiarach. Przynjmniej tak podaje Any Rail... Sam jestem zdziwiony że aż tyle udało się upchać na tak małym terenie...

paziu1000000

Znany użytkownik
MSMK
Producent
Reakcje
132 3 0
piszesz, że twoje fundusze są ograniczone a tak lekko podliczając ten układ torowiska to ci wyjdzie:

1. rozjazd na prostym, ok. 50zł/szt. Potrzebujesz 8 takich rozjazdów :arrow: 400zł
2. rozjazd na łuku, ok. 75zł/szt. Potrzebujesz 6 takich rozjazdów :arrow: 450zł
3. napędy elektryczne do rozjazdów, ok. 65zł/szt. Potrzebujesz 14 takich napędów :arrow: 910zł
4. jak zaszalejesz to na elementy podmakietowe do napędów, ok. 20zł/szt. Potrzebujesz 14 takich setów :arrow: 280zł
5. tory proste, 5zł/szt. Potrzebujesz ok. 30 szt. :arrow: 150zł
6. tory flex, 15zł/szt. Nie wszysko się ładnie spasuje, więc ok 2 szt. potrzeba :arrow: 30zł
7. tor łuk R9 7zł/szt. Wyszło ok. 7szt :arrow: 49zł
8. tor łuk R3 6,5zł/szt. Potrzebujesz ok. 12szt. :arrow: 78zł
9. tor łuk R2 6zł/szt. Potrzebujesz ok. 20szt. :arrow: 120zł
SUMA ok. 2500zł za same torowisko a za co kupisz resztę elementów na makietę?

Ja wydałem na swoje torowisko 700zł i jestem zadowolony, mam możliwość jazdy długimi składami po zewnętrznym. Jak będę chciał robić manewry, to w późniejszym wieku zrobię jakąś stację na modułach.
Może jednak przemyśleć, i zdecydować się na coś prostszego bądź moduły

ogest

Użytkownik
Producent
Reakcje
28 1 0
paziu1000000 napisał(a):
3. napędy elektryczne do rozjazdów, ok. 65zł/szt. Potrzebujesz 14 takich napędów :arrow: 910zł
To ja bym osobiście zastąpił siłownikami do zamka centralnego. Cena 10zł. I mniej zawodne, jak na mój gust.