• Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Kilka pytań :)

OP
OP
Szymlis

Szymlis

Nowy użytkownik
Reakcje
0 0 0
Mam, tylko, że ja nie wiele z tego rozumiem :D Mój sposób wydaje mi sie prostrzy, ponieważ takiego toru nigdy idealnie nie narusuje, a jak mam szablon to co innego... a zakupione tory i tak wykorzystam. A i jeszcze jak przeglądałem wasze forum, to był tam wzmianka o dotacji dla początkujących... Czy Ona została wprowadzona w życie?

malizna

Użytkownik
Reakcje
0 0 0
Szymlis napisał(a):
A i jeszcze jak przeglądałem wasze forum, to był tam wzmianka o dotacji dla początkujących... Czy Ona została wprowadzona w życie?
Tak było coś takiego ,ale chyba padło jak plan 5-letni :grin:

OP
OP
Szymlis

Szymlis

Nowy użytkownik
Reakcje
0 0 0
A szkoda, że padło, bo ja chętnie bym się na to załapał. Tylko żeby nie było że Zebram :oops:
Możemy wrócić do tych pierwszych pytań? Mam na myśli głównie pytanie nr.2

pepej

Znany użytkownik
Reakcje
0 0 0
Szymlis napisał(a):
A jeśli chodzi o sterowanie, to zdecyduj się na analogowe(tańsze, a poza tym nie bedę miał problemów z jego zrbieniem, tata jest elektrykiem)
Lepiej popracuj nad ojcem :D tzn żeby złapał bakcyla, pokaż mu parę fotek i filmików - jak się uda to masz sponsora i wykonawce :grin:

Szymlis napisał(a):
Mam na myśli głównie pytanie nr.2
Tu masz wolną rękę robisz z tego co masz: styropian, styrodur, deski, sklejka, pianka montażowa i masa szpachlowa na wierzch

OP
OP
Szymlis

Szymlis

Nowy użytkownik
Reakcje
0 0 0
Wielkie dzięki. A jeśli chodzi o tate o dowiedziałem się, że ju miał kiedyś makiete( niestety była to TT-ka a nie H0) dobra. A z tymi tunelami to na jaką wysokość proponujesz wjazd?

pepej

Znany użytkownik
Reakcje
0 0 0
Szymlis napisał(a):
Wielkie dzięki. A jeśli chodzi o tate o dowiedziałem się, że ju miał kiedyś makiete( niestety była to TT-ka a nie H0) dobra. A z tymi tunelami to na jaką wysokość proponujesz wjazd?
To masz ułatwione zadanie, tatusie lubią wracać do tego hobby. Odnośnie wysokości tunelu u siebie robiłem na 7,5cm od główki szyny i wszystko się mieści. Trakcja w realu wisi na wysokości 5,5m czyli w skali 1:87 w zaokrągleniu trzeba przyjąć około 6,5cm

OP
OP
Szymlis

Szymlis

Nowy użytkownik
Reakcje
0 0 0
Dzięki wszystkim za pomoc. Jutro kupuje płytę pod moją makietę i zamawiam te tory (na razie jak już mówiłem zamówię po jednym.)

KPEV1884

Aktywny użytkownik
Reakcje
1 0 0
Szymlis napisał(a):
Witam wszystkich na forum. Jestem tu nowy, ale już od dłuższego czasu czytam wasze posty. Sam zamierzam wrócić do zabawy z przed kilku lat (mam na myśli makietę w skal iH0). Ale chciałbym najpierw zadać wam (mistrzom) kilka pytań:
1. Jak mogę zastąpić kupny nasyp? (zarówno posypkę jak i korek)
2.Jak (głównie z jakiej masy) robicie tunele.
3.Jak wybudować ładny peron?
4. I ostatnie pytanie (sądzę że nie będzie ie wiedzieli ) Czy w Radomiu jest sklep modelarski?
Z góry dziękuje za odpowiedź. Jak tylko zacznę budowę, albo plany to obrazu wrzucę tu zdjęcia :)
Kolego sympatyczny.Nie żebym próbował Cię zniechęcić ale z doświadczenia wiem(trzy podejscia do budowy makiety trzecie udane:))że troszke źle zaczynasz.Radom leży blisko Łodzi więc masz możliwość zasięgnięcia naprawde fachowej porady.Pierwsze miejsce to sklep modelarski na ul Powstańców Wielkopolskich 2.Tam jest człowiek który ma naprawde bardzo dużą wiedze na temat modelarstwa i jest chętny do rozmowy tylko musisz przedstawic mu projekt i plany.Jak juz odwiedzisz ten sklep to co środa ok godz 18 na ul.Politechniki 6 na Politechnice łodzkiej w wydziale budownictwa spotykaja się panowie z łodzkiego klubu modelarstwa kolejowego.Tu Masz drugie godne polecenia źródło informacji.Ja tam poszedłem z przeświadczeniem że po kilku latach zabawy w modelarza wiem baaaardzo dużo.Panowie szybko sprowadzili mnie na ziemię i rozebrałem połowe swojej makiety zaczynając od nowa.Także polecam Ci zacząć od tych dwóch miejsc tylko przedstaw tam swoje plany bo z pustymi rękoma to nie masz po co jechać.

OP
OP
Szymlis

Szymlis

Nowy użytkownik
Reakcje
0 0 0
Tak, tylko, że jakoś nie mogę się wziąśc za planowanie. Narazie skołowałem sobie Blat na którym będę to robił (145cm na 225cm)

KPEV1884

Aktywny użytkownik
Reakcje
1 0 0
Szymlis napisał(a):
Tak, tylko, że jakoś nie mogę się wziąśc za planowanie. Narazie skołowałem sobie Blat na którym będę to robił (145cm na 225cm)
Ok.Wstrzymaj się z zakupami i zacznij przeglądać prace innych.Pomyśl ile masz miejsca.Czy chcesz zbudować kolejkę czy odzwierciedlić najbardziej realistyczne otoczenie szlaków.Czy możesz sfotografować miejsce gdzie będzie stała twoja makieta?Wstaw tą fotke może Ci coś podpowiem.

OP
OP
Szymlis

Szymlis

Nowy użytkownik
Reakcje
0 0 0
Chcę budować nierzeczywistą makietę, ale oczywiście realistyczną :) O to miejsce którym dysponuje (makieta będzie stała w rogu, tam gdzie radio przysunięta maksymalnie do szafki, krótszym bokiem do ściany oczywiście. w ten sposób będe miał dostęp do każdego miejsca na makiecie):
http://images46.fotosik.pl/135/bc3016fc062c6ec4med.jpg

dziurasek

Znany użytkownik
Reakcje
621 11 0
A może przy takiej wielkości miejsca warto rozważyć skalę TT ? Proponuję przeglądnąć forum TT http://forumtt.pl . W tej skali jest już sporo taboru PKP i akcesoria też łatwo dostępne.

KPEV1884

Aktywny użytkownik
Reakcje
1 0 0
Dobry pomysł ze zmianą skali.Może zamiast wielkiej płyty rozważ sklepanie skrzynek które mógłbyś łączyć np w litere L lub U.Na początku zaczął byś budować mały dworzec z niewielką kolejową infrastrukturą.Miejsca masz sporo tylko dobrze rozplanuj co bys chciał budować.Wpisz w you tube makiety sosnowiec,tam masz pare filmików z makietami modułowymi zobacz jak to wygląda.Pamietaj że duży tort wyjdzie ci dośc drogo,tym bardziej że waluta nie jest tania.Moduły mają te zalete że możesz je łatwo złożyć i transportować.Jednak zanim sie zdecydujesz na moduły dowiedz sie co to jest norma.

OP
OP
Szymlis

Szymlis

Nowy użytkownik
Reakcje
0 0 0
Na pewno nie przejdę na TT! O H0 mam już pojęcie i przede wszystkim mam jakieś budynki, loki, wagony. Jeśli chodzi o moduły, to jednak zdecyduje się zostać przy torciku. Może kiedyś w przyszłości... ale to w przyszłości :D a tym czasem zabieram się za planowanie.

OP
OP
Szymlis

Szymlis

Nowy użytkownik
Reakcje
0 0 0
Mam jeszcze jedną proźbę. Może mi ktoś odrysować każdy rodzaj toru, zeskanować i wrzucić mi rysunek? ja sobie wydrukuje,a potem zaplanuje w skali 1:1 na mojej płycie. Mam nadzieje, że wiecie o co mi chpdzi. :)