• Ten serwis używa "ciasteczek" (cookies). Korzystając z niego, wyrażasz zgodę na użycie plików cookies. Learn more.
  • Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.
  • Uprzejmie informujemy, że forum będzie niedostępne od godziny 22 w dniu 11 lutego 2025 do godzin popołudniowych 12 lutego 2025. Będziemy prowadzili prace administracyjne na serwerze. Pozdrawiamy Administracja.

Kilka pytań odnośnie modułów

OP
OP
M

McGyver

Nowy użytkownik
Reakcje
0 0 0
W sprawie tej podsypki to imituje ją korek... a na nim ma znaleźć się tłuczeń... i pytam w jakim miejscu ma się on kończyć? tam przy dole korka? czy troszkę dalej...

Co do dzielenia toru już wszystkiego się dowiedziałem i jest tak jak powyżej :D
900mm podzielę równo na 3 odcinki, między nimi natnę szyny i dodam dwa zsunięte podkłady drewniane (dowiedziałem się, że jest to stary sposób bardziej rozpowszechniony na PKP), jednakże rozważałem zastosowanie drugiej nowszej metody gdzie szyny łączy się normalnie między podkładami - ale tylko na podkładzie betonowym.
Eksperymentując z torem zaoksydowałem tor uzyskując ciemny matowy kolor szyny, na pewno niezbyt naturalny. Proszek do prania na te tory Roco w ogóle nie podziałał... może jakiś zły proszek? :D
Także skłaniam się ku malowaniu - odpowiednie farby już mam...
Podsypka do mnie dotarła i będzie idealnie pasować do tych torów. Dzisiaj biorę się do roboty i może na weekend coś już zaprezentuję.

ciekma

Znany użytkownik
FREMO Polska
KKMK
Reakcje
7 1 0
McGyver napisał(a):
...jednakże rozważałem zastosowanie drugiej nowszej metody gdzie szyny łączy się normalnie między podkładami - ale tylko na podkładzie betonowym.
A, pewnie chodzi o złącze wiszące.
Jakbyś potrzebował trawione łubki to mogę parę podesłac, skoro już sie bawisz w takie detale jak łączenia szyn. Nie zapomnij dać drewnianych podkładów również przy krawędzi modułu.

Podsypka powinna się kończyć u jej podstawy, ale zawsze troche kamieni zleci nizej, z drugiej strony trawa zarośnie dolne partie, tak że się tym tak strasznie nie przejmuj.

Doradzałbym drugi moduł robić jednak bez rozjazdów, drugi tor z kozłem oporowym i tyle.
A na 3cim module przejscie na drugi tor, albo stację, co tam chcesz.
Wtedy będzie bardziej uniwersalnie a ponadto wygodniej jest wykańczać moduly hurtem.

Pozdr,
Mc

OP
OP
M

McGyver

Nowy użytkownik
Reakcje
0 0 0
Jaką odległość między 2 torami przewiduje norma FREMO? 46mm... 50mm?
Nowe fotki :D Już po montażu toru (pomalowany na bokach - ale sama szyna - ciemno brunatno rdzawy - byłem na stacji w okolicy aby przyzwoicie dobrać kolor), szyny od góry i wewnątrz podszlifowane papierem ściernym. Tory jeszcze nie przycięte na końcach i nie ponacinane. Kable elektryczne ok 1m x4 wiszą pod modułem bo jeszcze nie zaopatrzyłem się w odpowiednie gniazdka. Tor sprawdzałem pod względem elektrycznym i na przejezdność 4 osiową lokomotywką - wszystko było ok. Tory przyklejone "kropelką" - po wyznaczonej linii prostej obok podkładów - w/g linijki :D także jest równiusieńko.
http://www.mauser98k.internetdsl.pl/makieta/lacz.jpg
http://www.mauser98k.internetdsl.pl/makieta/lacz1.jpg
http://www.mauser98k.internetdsl.pl/makieta/lacz2.jpg
Jakieś spostrzeżenia?... niedługo zabieram się za zalewanie całości wikolem celem przygotowania na obsypywanie tłuczniem Polaka nr. 5452 - fajnie wygląda z betonowymi podkładami.

Słowian

Nowy użytkownik
Reakcje
0 0 0
Możesz wrzucić zdjątko toru z profilu? I czy wystąpił u Ciebie problem przesuwania się szyn? Jeśli tak, to czy ktoś ma pomysł na jego wyeliminowanie?

OP
OP
M

McGyver

Nowy użytkownik
Reakcje
0 0 0
Z przykrością stwierdzam, że w ciągu najbliższych 2 tygodni lepszych fotek niż takie jak poniżej nie zrobię - bo tylko taki aparat mam większość czasu pod ręką.
Fotka z profilu - troszkę za ciemno wyszło ale strasznie ciężko zrobić przyzwoite foto.
http://www.mauser98k.internetdsl.pl/makieta/profil.jpg
O jakim przesuwaniu szyn mówisz? na boki czy po podkładach? bo rzeczywiście troszkę zabawy miałem, żeby je dobrze umocować je bo się suwały po podkładach, ale dzięki farbie zaczęły się ciężej ruszać. Zresztą przy klejeniu wikolem otoczenia pod tłuczeń same tory także się załapią i wszystko powinno się trzymać elegancko.
Co do montażu torów okazało się, że podział na równe 3 części po 300mm nie dał się zbytnio wykonać i tory różnią się od siebie o ok 5mm długości - wizualnie nie do zauważenia a z linijką nikt się chyba bawić nie będzie :D Wynikło to z tych łączonych podkładów - które chcąc nie chcąc przesuwały cały tor o długość 1 podkładu, aby przerwy między podkładami się zgadzały... ogólnie efekt jest elegancki. Kabelki od spodu są z kabla typu RS232 ale idealnie się je lutowało do szyn od spodu. Dziurki wywierciłem 3mm i po szutrowaniu na pewno śladu nie będzie, ani po dziurkach ani lutowaniu.

ciekma

Znany użytkownik
FREMO Polska
KKMK
Reakcje
7 1 0
Dobrze że pamiętałeś o przylutowaniu kabelków, ja sobie raz przypomniałem już po przyklejeniu toru, późniejsze wiercenie spowodowało lokalne zapadlisko, teraz w tym miejscu jest wychlap i ograniczenie prędkości ;)

Natomiast zapomniałeś o pomalowaniu elementów przytwierdzenia toru, przecież one nie są szare tylko rdzawe jak szyny.
Ja maluję od razu szyny i te śruby, jest szybciej i wygodniej, jak się myźnie podkłady to nie szkodzi, potem pędzelkiem w benzynie ekstrakcyjnej rozmywam te myźnięcia.

Polecam też zaopatrzyć się w brązowy puder (ja kupiłem pigment w sklepie dla plastyków, fachowcy używają pudrów Artititeca ale trzeba je sprowadzać) oraz bezbarwny matowy lakier w sprayu, z tego co pamiętam to te podkłady gładkie są, trzeba je zmatowić żeby sie nie błyszczały oraz żeby je postarzyć.
Ale to już po szutrowaniu.

Obiecane zdjęcie łubków poniżej (trochę upaprane farba dlatego wygląda nieładnie).
Szyna 2.5mm, ale do 2.1 też powinien pasować bo jest zapas (chyba że Roco schrzaniło kształt przekroju). Podaj na PW adres na jaki mam wysłać do testów.

Załączniki

OP
OP
M

McGyver

Nowy użytkownik
Reakcje
0 0 0
ciekma napisał(a):
Natomiast zapomniałeś o pomalowaniu elementów przytwierdzenia toru, przecież one nie są szare tylko rdzawe jak szyny.
Nie zapomniałem. Celowo nie malowałem jeszcze tych elementów - dopiero teraz dokonam ostatecznych poprawek malarskich i przy okazji z zamontowanym torem wszystko dobrze się "upaćka"... tak jak być powinno. A chciałem najpierw dokładnie pomalować szyny poza tym i tak musiałem się bawić z podkładami drewnianymi to było prościej malować :D

ciekma napisał(a):
Polecam też zaopatrzyć się w brązowy puder (ja kupiłem pigment w sklepie dla plastyków, fachowcy używają pudrów Artititeca ale trzeba je sprowadzać) oraz bezbarwny matowy lakier w sprayu, z tego co pamiętam to te podkłady gładkie są, trzeba je zmatowić żeby sie nie błyszczały oraz żeby je postarzyć.
Ale to już po szutrowaniu.
To dobrze, będzie czas żeby się za tym rozejrzeć.

pado

Znany użytkownik
KKMK
Reakcje
5.007 33 0
Ciekma niezaduża ta dziura między szynami :?: Bo wydaje mi się że to ok 2-3 mm a to ok 2 cm w realu. Co prawda 2 cm w 1:1 nie razi tak jak 2 mm w skali :D:

xendx

Nowy użytkownik
Reakcje
0 0 0
pado napisał(a):
2-3 mm a to ok 2 cm w realu
Jak dopiszemy zero do wyniku to sie bedzie prawie zgadzac (17,4-26,1cm) ;)

Te szyny są nacięte czy przecięte?
Jeżeli nacięte to wszystko wyjaśnia skąd takie szpary. Gdzieś czytalem że można naciąć albo i nawet przeciąć żyletką.

ciekma

Znany użytkownik
FREMO Polska
KKMK
Reakcje
7 1 0
No, 3mm to przesada, cała szyna ma 2.5.
Dziura duża żeby stukało.
albo realistycznie wyglądająca (pod lupą) nacięta żyletką, albo realistycznie słyszalna nacięta tarczką dremela.

xendx

Nowy użytkownik
Reakcje
0 0 0
A nie lepiej by było przeciąć równiutko i na łączeniu zostawić tą szparę trochę mniejszą a zarazem widoczną skoro chcesz mieć efekt stukania?

ciekma

Znany użytkownik
FREMO Polska
KKMK
Reakcje
7 1 0
Pewnie że lepiej ale tak naprawdę to
a) miałem za grubą tarczę, b) nie miałem giętkiego wałka, c) nie chciało mi się :)

OP
OP
M

McGyver

Nowy użytkownik
Reakcje
0 0 0
Kolejne z serii pytań :D
Na jakiej wysokości powinien znajdować się moduł... albo raczej tor?. Zastanawiam się nad dorobieniem nóg do modułu i przydałoby się jakiś poziom utrzymać :D oczywiście montowane na boku... na przynajmniej 2 śruby. Ładne kołeczki już mam - trzeba tylko odpowiednio przyciąć.

Niestety ostatnimi dniami zdarzył się wypadek i właśnie pracuję nad odbudową całości także szutrowanie itd. musi poczekać...

OP
OP
M

McGyver

Nowy użytkownik
Reakcje
0 0 0

ciekma

Znany użytkownik
FREMO Polska
KKMK
Reakcje
7 1 0
Z wysokością to jest różnie, zależy gdzie i po co wystawiane sa moduły.
Fremo przewiduje obsługę i oglądanie na stojąco, stąd wysokość główki szyny z tego co pamiętam 130cm +=1cm.
U nas w Krakowie makiety są obsługiwane na siedząco, a widzami są również dzieci, stąd wysokość szyny to jakieś 77cm (wynika to też z wysokości stojaków).
Na Pomorzu mają dość nietypowo zdefiniowaną wysokość, nie główki szyny tylko spodu modułu, bo oni nie używają nóg tylko stojaków aluminiowych o wysokości 1m.

Jak masz wprawę w stolarce, to może zastanów się nad nogami 2-częściowymi,
z regulacją zgrubną za pomocą otworów i dokładną za pomocą takich meblowych nóżek kręconych (1zł szt.)
We Wrocławiu z tego co pamiętam takie coś zrobili.

Pozdr,
Mc

OP
OP
M

McGyver

Nowy użytkownik
Reakcje
0 0 0
Wracając do koloru torów zrobiłem ostatnio takie 2 fotki:
http://www.mauser98k.internetdsl.pl/makieta/kolor.jpg
http://www.mauser98k.internetdsl.pl/makieta/kolor1.jpg
Z mojego malowania troszkę nie wyszło chyba... za dużo czarnego dodałem do rdzawego i otrzymałem kolor niemalże identyczny jak podkłady drewniane od Roco line code 83 - co sądzicie na ten temat?
Szkoda, że fotki beznadziejne i nie ma porównania z pomalowanym torem :(

OP
OP
M

McGyver

Nowy użytkownik
Reakcje
0 0 0
http://www.mauser98k.internetdsl.pl/makieta/mal.jpg
Eksperymenty z malowaniem... powyżej i troszkę fotek z sieci:
Nareszcie znalazłem odpowiednie foto do mojego modułu - widać elegancko łączenie torów w starym systemie - PKP (dwa podkłady drewniane)
http://www.mauser98k.internetdsl.pl/makieta/mal2.jpg
http://plfoto.com/zdjecia_new/947825.jpg
http://www.obiektywni.pl/upload/real/5/23899_542184.jpg
Foto