• Ten serwis używa "ciasteczek" (cookies). Korzystając z niego, wyrażasz zgodę na użycie plików cookies. Learn more.
  • Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.
  • Uprzejmie informujemy, że forum będzie niedostępne od godziny 22 w dniu 11 lutego 2025 do godzin popołudniowych 12 lutego 2025. Będziemy prowadzili prace administracyjne na serwerze. Pozdrawiamy Administracja.

Kilka pytań odnośnie modułów

OP
OP
M

McGyver

Nowy użytkownik
Reakcje
0 0 0
Czy szuter Polaka TT nr. kat. 5442
nadaje się do "betonowych" flexów Roco Line code 83 H0? czy lepiej będzie pasował do flexów na podkładzie drewnianym? i czy te tory się nadają do modułów?

pado

Znany użytkownik
KKMK
Reakcje
5.007 33 0
Hmmm cięzko stwierdzić czy będzie pasował. Wg mnie każdy szuter jakoś tam pasuje to tylko kwestia tego czy się komuś to podoba czy niebardzo. Ja na przykład do swoich drewnianych podkładów używam szutru 5483 i 5423. Każdy z nich jednak jeszcze podbarwiam farbą brązowawą co daje mi mozliwość wyzbycia sie odczucia że on nie pasuje do torów.Tak naprawde w całej Polsce znajdziesz przedziwne odciebie koloru tłucznia i nie ma to zabardzo znaczenia czy on będzie przy drewnianych podkładach czy też przy betonowych. Pytanie trzeba raczej postawić takie, czy jest on np nowy czy np już leży na torowisku np tydzien, miesiąc czy pięć lat albo i więcej.

OP
OP
M

McGyver

Nowy użytkownik
Reakcje
0 0 0
Nowe fotki:
http://www.mauser98k.internetdsl.pl/makieta/gaz.jpg
http://www.mauser98k.internetdsl.pl/makieta/gaz1.jpg
Wygląda na to, że to na tyle w tym roku z braku materiałów... po nowym roku powinienem już wszystko mieć.

ciekma

Znany użytkownik
FREMO Polska
KKMK
Reakcje
7 1 0
Super, a jak tam drugi moduł?

Przy okazji - trochę mnie dziwi to pół kilo kitu do szpachlowania, w sumie gazety zazwyczaj załatwiają sprawę, szpachluje się miejsca łączenia gazet.

Co do sieci trakcyjnej, to, jak mawiał Master LL, najlepszą normą jest rzeczywistość,
czyli słupy w modelu podobne do tych oryginalnych. Najbardziej podobne robi Kluba,
ale są drogie bo to rękodzieło z blachy.
Możesz popróbować robić podobne, ale nie umiem dać wskazówek, chyba jeszcze nikt w Polsce nie elektryfikował modułów.
Ale zawsze musi być ten pierwszy raz :)

OP
OP
M

McGyver

Nowy użytkownik
Reakcje
0 0 0
Drugi jest na razie w takim stadium jak na jednych fotkach wcześniej. Muszę zaplanować odpowiednio rozjazdy i zamontować napędy, więc na razie tamto zostawiłem.
Prawdopodobnie wybiorę się na zakupy w środę po świętach do wrocławia to zakupię już troszkę potrzebnych rzeczy... głównie to jadę po flexy ROCO 2.1 910mm - chyba te są odpowiednie? Korek zorganizuję jakoś na miejscu... ale to mniejszy problem.
Co do otoczenia to już zaplanowałem spory zakup szutru, trawki i innych przydatnych rzeczy i na pewno po nowym roku wszystko będzie na miejscu gotowe do pracy :D

OP
OP
M

McGyver

Nowy użytkownik
Reakcje
0 0 0
No wróciłem spłukany z zakupów :> jednak Wrocław to durnie drogie miasto - nikogo nie obrażając. Zakupiłem od razu większą ilość flexów ROCO Line 42401 na podkładzie betonowym. Niestety nie było ani jednego flexa 42400 na podkładzie drewnianym więc zaopatrzyłem się w kilka sztuk prostych 42406, może to nie flexy ale na proste odcinki powinny się od biedy nadać ... mam nadzieje. Jednym słowem troszkę lipa z wyprawy... sklep okazał się z lekka tandetny i nic specjalnego tam nie znalazłem oprócz niezbyt przyjemnych cen i do tego wyższych jak w internecie :> także nawet zakup większej ilości flexów następnym razem... czyli niezbyt prędko pewnie zorganizuję już elektronicznie. :D

Teraz poszukuję korka... w markecie znalazłem fajną matę 2mm pod panele ale kosztowała 80zł - 10mx1mx0,02m... wystarczyłby 1m bo i tak potrzebuję 2mm grubości *2 to nie byłoby problemu a tu lipa na metry nie sprzedają jak piwa :> Chyba skieruję się w stronę kork.pl

Co do zieleniny i tłucznia już podjąłem pierwsze rozmowy i po nowym roku powinienem mieć sporo przydatnych materiałów i wtedy prace ruszą dalej z kopyta :D

OP
OP
M

McGyver

Nowy użytkownik
Reakcje
0 0 0
Objechałem wczoraj spory kawał miasta w poszukiwaniu korka i jak na złość hurtownia gdzie mógłbym go w miarę tanio kupić ma inwentaryzację do 4 stycznia :/ wobec czego szukałem alternatywy. Okazuje się, że można zakupić korkowe podkładki kuchenne całkiem sporych wymiarów 30x40cm, szkoda tylko, że mają 3mm grubości i jakoś mi to nie pasowało - bo brak tego 1mm. Lepszy byłby chyba korek 2mm*2... ale na ten będę musiał poczekać chyba, że jeszcze coś znajdę.
Od razu zapytam jak montować flexa? bo oczywiście trzeba jakoś połączyć podkłady co... no właśnie co ile? Zakładam, że tor będzie na podkładach betonowych czyli raczej coś nowszego i szybsza linia.

OP
OP
M

McGyver

Nowy użytkownik
Reakcje
0 0 0
Dzisiaj poszła druga połowa miasta i większość sklepów z panelami podłogowymi. Udało mi się w końcu trafić do sklepu z matą korkową 10m2 za ok 70zł sama mata grubości 1,9mm... jak się okazało w ofercie mieli także paski które łącznie dały 0,9m2 za niecałe 20zł i do tego grubości 2mm, które idealnie mi się nadadzą i cena nie będzie zbyt wygórowana. Po przeliczeniu wyszło mi 15 pasów o wymiarach 600mm*48mm*4mm... czyli po odcięciu zbędnego brzegu będzie całkiem ładny podkład. Łącznie dla linii jednotorowej mogę wykonać 9m bieżących podkładu zgodnego z FREMO :D poza tym maty idealnie nadają się na łuki czy co kolwiek by człowiek z nich nie wyciął, jak i pod zwrotnice.

Pytanko o układanie flexa nadal aktualne... i przy okazji na jaki klej najlepiej go do korka "montować"?
Zabiorę się dzisiaj za klejenie podtorza... i na jutro powinno już być eleganckie do wycięcia... :D

pado

Znany użytkownik
KKMK
Reakcje
5.007 33 0
Sorki koledzy że dawno mnie tu niebyło, ale nie miałem jak. Mam ciekawą informację dla McGyver'a. Może nie jest to kompedium wiedzy, ale myślę że pozycja warta polecenia zważywszy że pierwsza taka na naszym rynku w takowym wydaniu i na kilka pytań można znaleść odpowiedź. Cena to 60 zł w EMPIKU.

Załączniki

OP
OP
M

McGyver

Nowy użytkownik
Reakcje
0 0 0
Nie wiem co lepsze... ale na pewno korek ma lepsze właściwości tłumienia dźwięku i jest bardziej sprężysty przy przejeżdżającym składzie niż karton... szczególnie taki dobrze prasowany. W każdym razie zabrałem się za korek... może następnym razem pomyślę nad kartonem dla sprawdzenia.
Całość "pseudo podsypki" już mi się klei i jutro będzie się nadawać do przycięcia boków...
Gdzie znajdę info na temat układania torów na module? :> no i jakim je klejem potraktować...

Adam

Aktywny użytkownik
FREMO Polska
KKMK
Reakcje
140 1 0
Ta zwłaszcza jak zasypiesz tor tłuczniem, i zrobisz teren do okoła, bedzie tłumił tak samo jak karton :) jakby nie było echo na modułach zawsze sie będzie niosło. No chyba, że chcesz zostawić gołą deche z torem, to wtedy korek jest ok... A co do informacji o budowie torowiska, i kładzeniu torów, to odsyłam do cyklu artykułów LL tory na makiecie. Są one zamieszczone na serwerze na Forum Martel-a.

OP
OP
M

McGyver

Nowy użytkownik
Reakcje
0 0 0
Wykonałem troszkę obliczeń aby zaprojektować moje poczynania z torem.
Moduł ma długość 78,3m (0,9m*87)
Tory powinny mieć długość - na prostej ([Szyna S60] - 23m,24m [szyna S49,S42] 25m,30m)
Daje mi to takie obliczenia na długość jednej szyny na prostej:
23m-->264mm
24m-->275mm
25m-->287mm
30m-->345mm

Czyli na module zmieści się (np. 900mm/264mm):
3,4x
3,27x
3,13x
2,6x
(odpowiednio do powyższych)...
Wygląda więc na to, że powinienem zastosować tor długości 26,1m co daje w skali 30cm i 3 równe odcinki toru.
Odstępstwo od rzeczywistości będzie wynosiło 13mm na jeden odcinek toru (łącznie 39mm)

Jest jeszcze druga możliwość:
2 tory o długości 287mm
1 tor o długości 326mm - odstępstwo rzędu 19mm
troszkę może niesymetryczne ale takie mogłoby być... i na pewno jest mniejsze niż to wcześniej... o 20mm

Słucham propozycji jak podzielić te 900mm

Nowe fotki na których sprawdzam jak się korek ułożył... ogólnie wygląda to całkiem nieźle :D korek wymaga jeszcze przycięcia boków - ale to nie taki problem :D

Zacząłem czytać na temat malowania szyn... mógłby ktoś podrzucić fotkę torowiska na betonowych podkładach :D bo chciałbym zobaczyć jak to mniej więcej powinno wyglądać.
http://www.mauser98k.internetdsl.pl/makieta/zz.jpg
http://www.mauser98k.internetdsl.pl/makieta/zz1.jpg
http://www.mauser98k.internetdsl.pl/makieta/zz2.jpg

ArturSwider

Nowy użytkownik
Reakcje
0 0 0
Hi,

jednak Wrocław to durnie drogie miasto - nikogo nie obrażając. Zakupiłem (...) powinny się od biedy nadać ... mam nadzieje. Jednym słowem troszkę lipa z wyprawy... sklep okazał się z lekka tandetny i nic specjalnego tam nie znalazłem oprócz niezbyt przyjemnych cen i do tego wyższych jak w internecie :>
Po pierwsze kolego "durnie drogie" jak się nie wie gdzie kupować...

Po drugie jeśli masz do sklepu 120km to wypadało by pierw tam zadzwonić i zapytać czy jest to co chcesz kupić! Takie działanie jak tu opisujesz to działanie "po omacku", a to zawsze kiepsko się kończy...

Po trzecie jeśli chcesz zapytać gdzie i co kupić we Wrocławiu to pisz do mnie na priv. Pomogę. :smile:

OP
OP
M

McGyver

Nowy użytkownik
Reakcje
0 0 0
W jaki sposób sprawdzić przejezdność modułu?... wydaje mi się, że listwa na której kładłem imitacje podtorza jest wybrzuszona i może być z tym nielada problem... W każdym razie wychodzi na to, że jest minimalny pagórek nad przepustem a profile są ok.
Jest jeszcze możliwość podszlifowania korka i wyrównania całości... stąd moje pytanie:
JAK SPRAWDZIĆ PRZEJEZDNOŚĆ MODUŁU??

Paweł

Aktywny użytkownik
KKMK
Reakcje
21 0 0
McGyver napisał(a):
JAK SPRAWDZIĆ PRZEJEZDNOŚĆ MODUŁU??
podłączasz do zasilacza i patrzysz czy pociąg jedzie
ewentualnie jeśli dzieliłeś flexy na odcinki to patrzysz czy gdzie nie przerywa, czy pociag i wagony się nie wykolejają, nie spadają z nasypu :razz:

OP
OP
M

McGyver

Nowy użytkownik
Reakcje
0 0 0
Kilka fotek z dalszych prac tuż przed barwieniem i montowaniem toru...
w miejscach łączenia zsunę podkłady tak jak w przypadku podkładów drewnianych. mam nadzieję, że tak będzie ok.
http://www.mauser98k.internetdsl.pl/makieta/jj.jpg
http://www.mauser98k.internetdsl.pl/makieta/jj1.jpg
http://www.mauser98k.internetdsl.pl/makieta/jj2.jpg
Jaki obszar powinna pokryć podsypka wokół toru?

ciekma

Znany użytkownik
FREMO Polska
KKMK
Reakcje
7 1 0
Chyba nie będzie OK, moim zdaniem trzeba z tych prostych odcinków wydłubać podkłady drewniane i je wsunąć w miejsca łączenia.

Podsypka powinna się kończyć tam, gdzie się kończy podsypka -
WM-model cytował juz przekrój przez tor jak wygląda.
Jakby co to na stronie:
http://www.expres-ponidzie.k-ow.net/gal ... /48/b9.htm
jest zdjęcie świeżo zrobionej podsypki i plantowania terenu,
potem można to stonować płynnie trawą.