• Ten serwis używa "ciasteczek" (cookies). Korzystając z niego, wyrażasz zgodę na użycie plików cookies. Learn more.
  • Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Katastrofy i wypadki

Speedway

Znany użytkownik
Reakcje
10.550 32 0
Strona "Miejski reporter" powtarza niesprawdzone plotki i fakenewsy.
A jednak! Wychodzi na to, że strona "Miejski reporter" miała rację. A tyle było prześmiewczych komentarzy na jej temat. Prawdziwy "ubaw po pachy". Byli też tacy, co pisali o Św. Annie, która również "słyszała głosy"... Czy nie można trochę inaczej komentować takich zdarzeń? Przecież dotyczą bezpieczeństwa nas wszystkich...
Dopiero po upływie doby, jak głos zabrał premier, "większość uwierzyła".
W dniu wczorajszym, praktycznie już od rana, o zdarzeniu na bieżąco informowały "niewiarygodne media". Skromny materiał zdjęciowy z okolic Życzyna, ilustrowano m.in. fotografiami ze strefy walk na wschodzie Ukrainy. Dokładnie miasta Irpień (może niektórym mówi coś ta nazwa). Nie będę załączał linku, by nie być posądzonym o propagowanie "politycznego zacietrzewienia". Ukraińcy już odnotowali takie sytuacje.
Nadmienię, że na oficjalne wyniki śledztwa w sprawie dywersji w naszym kraju (bo doszło również do celowego zerwania sieci trakcyjnej), czeka sekretarz generalny NATO - Mark Rutte. A może powinniśmy mu odpowiedzieć, iż w toku śledztwa ustalono, że sprawdzą była Godzilla?

Bolutek

Znany użytkownik
Reakcje
2.052 439 7
Najgorsze jest to, że pan spasiony z telewizji przy Placu Bankowym jest szczerze zawiedziony, że nie doszło do "makabrycznej w skutkach katastrofy" która była wynikiem opieszałości działań rządu, premiera, służb i innych elementów antysocjalistycznych.
Nawet wczoraj dyżurny zadymiarz z telewizji spasionego prawie dokonał aktu gwałtu na kobiecie z Garwolina aby mówiła o skutkach zamachu kolejowego...
A na Kremlu otwierają szampany i mają bekę jak znowu w Polsce nikogo nie złapią...

Kpt. Nemo

Łowca cech
Donator forum
Ekspert
Reakcje
22.731 530 29
Co by nie było znów mikole dostaną po dupie, czujny elektorat zrobi swoje.
Nie jestem ekspertem i nie zamierzam być, ale jako saper Ludowego Wojska Polskiego widziałem kilka przestrzelin po ładunkach kumulacyjnych.
Całe szczęście nie mam telewizora.

Harry Potter

Znany użytkownik
H0m
Reakcje
3.462 85 12
Jeszcze jednej rzeczy nie rozumiem. Przerwany został obwód torowy. Dlaczego nie widział tego dyżurny ani sygnalizacja?
...l.k.7 pomijając odcinek Otwock - Wawer jest po modernizacji. Zamiast obwodów torowych masz liczniki osi. W związku z powyższym nie było powiązania ciągłości toków szynowych z USRką...

Pozdr,...

Andrzej Harassek

Moderator For Prawdziwa Kolej Koleje Innych Krajów
Zespół forum
Donator forum
Reakcje
15.223 663 30
Przerwany został obwód torowy. Dlaczego nie widział tego dyżurny ani sygnalizacja?
Jest tak, jak napisał kolega @Harry Potter, na tej linii sbl pracuje na licznikach osi, a nie obwodach torowych, więc nie ma kontroli ciągłości szyn.

Ostatnio edytowane:

Kpt. Nemo

Łowca cech
Donator forum
Ekspert
Reakcje
22.731 530 29
Dziś kolega pokazywał mi mail od jego prezesa , pracuje na kolei, o konieczności niezwłocznego zawiadomienia władz i tu podana litania telefonów, o obecności przy torach osób trzecich, podejrzanie zachowujących się, czyli mikole wypisz wymaluj, już mamy pozamiatane.

Krzysztof T.

Nowy użytkownik
Reakcje
27 3 0
Dziś kolega pokazywał mi mail od jego prezesa , pracuje na kolei, o konieczności niezwłocznego zawiadomienia władz i tu podana litania telefonów, o obecności przy torach osób trzecich, podejrzanie zachowujących się, czyli mikole wypisz wymaluj, już mamy pozamiatane.
Tylko, że ta czujność nie obowiązuje tylko na kolei, ale wszędzie, przy zakładach pracy, elektrowniach, elektrociepłowniach, portach morskich, terenach wojskowych, ujęciach wody, drogach szybkiego ruchu, budynkach administracji publicznej itd. itd. Poniżej link do filmu doku. Rabota w Polsze, nakręconego i wyemitowanego już ponad pół roku temu w telewizji. Kto nie widział, polecam. Tam jest o działalności dywersantów i szpiegów w Polsce, w tym przy terenach kolejowych, o znajdowaniu kamer z panelami słonecznymi i z łącznością satelitarną, obserwujących np trasy kolejowe do granicy z Ukrainą (w pobliskich krzakach gdzie tą szynę uszkodzono tez podane jest że znaleziono już kamerę). Film prezentuje np filmiki znalezione w telefonach już skazanych w Polsce za dywersje i szpiegostwo. Aby dostać kasę musieli nagrywać czyli dokumentować to co robili. Warto obejrzeć, od czego się zaczyna taka wspólpraca, od kasy np. 5 dolarów za napisane sprayem na murze antyrządowego hasła (a byli tacy co sprayowali setki takich napisów). Myślę, że już dawno czujność jest wzmożona chyba wszystkich, a teraz to pewnie każda osoba kręcąca się, nie koniecznie cykająca foty, w nietypowym miejscu, nie tylko przy kolei, będzie wzbudzała jeszcze większe podejrzenie.

Andrzej Harassek

Moderator For Prawdziwa Kolej Koleje Innych Krajów
Zespół forum
Donator forum
Reakcje
15.223 663 30
Koledzy, chyba spodziewaliście się, że długo tego ciągnąć nie będziecie. Niedługo oczyszczę wątek z politycznych wpisów, a jutro go otworzę. Ale uprzedzam, że kolejne polityczne wpisy będą usuwane na bieżąco, bez uprzedzenia i bez powiadomienia autora.

cyruss

Znany użytkownik
Donator forum
FREMO Polska
KKMK
Reakcje
438 1 0
Byłem dziś na komisji przekazania terenu budowy w ISE i naczelnik zwracał uwagę żeby nosić przy sobie przepustki "na tory" i dokumenty, bo teraz na torach roi się od służb - wojsko, policja, WOT i nie wiadomo kto jeszcze a brak papierów może skutkować "48 h do wyjaśnienia"...
Więc - niestety - przynajmniej na jakiś czas trzeba z naszym hobby focenia i nagrywania kolei przyhamować.

FENIX

Znany użytkownik
Reakcje
3.963 262 31
Byłem dziś na komisji przekazania terenu budowy w ISE i naczelnik zwracał uwagę żeby nosić przy sobie przepustki "na tory" i dokumenty, bo teraz na torach roi się od służb - wojsko, policja, WOT i nie wiadomo kto jeszcze a brak papierów może skutkować "48 h do wyjaśnienia"...
Więc - niestety - przynajmniej na jakiś czas trzeba z naszym hobby focenia i nagrywania kolei przyhamować.
To ja od dziś nie wpuszczam żony do makiety. Psa , chyba też.

Autor wątku Podobne wątki Forum Odpowiedzi Data
Koleje w Polsce 0
Koleje w Polsce 85