• Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Jakie dcc piko/roco do makiety

r-mik

Pan Chlewik
Reakcje
145 30 0
Zdecydowanie najlepszy stosunek do ceny ma centralka/booster DR5000. Manipulatorów w dobrej cenie nie ma. Daruj sobie multiMAUS ROCO. Szkoda kasy. Trochę lepszy jest PIKO(ESU?) SmartController ale soft pisany jak dla wroga przez jakby jakiegoś arduinowca.

śledź

Znany użytkownik
Donator forum
Reakcje
1.775 61 10
Zdecydowanie najlepszy stosunek do ceny ma centralka/booster DR5000. Manipulatorów w dobrej cenie nie ma. Daruj sobie multiMAUS ROCO. Szkoda kasy. Trochę lepszy jest PIKO(ESU?) SmartController ale soft pisany jak dla wroga przez jakby jakiegoś arduinowca.
Kolego, masz jakieś dziwne rady dla nowego użytkownika forum i zarazem jak podejrzewam kompletnego laika w sprawach dcc.
Pewnie już wybór padł i prędko pobiegł kupić DR5000 i złożył już zamówienie u Ciebie na cudowne dekodery Twojej produkcji.
Takie porady to można sobie w buty wysadzić.

Ostatnio edytowane:

śledź

Znany użytkownik
Donator forum
Reakcje
1.775 61 10
Jeżeli zaczynasz swoją przygodę z dcc i na początek sterowanie będzie dotyczyć składów poruszających się po makiecie to zdecydowanie wystarczy Roco multiMAUS. Prosty i wygodny w obsłudze.
Komplet można kupić w dobrej cenie nawet tu u nas na forum.
Oczywiście apetyt rośnie w miarę jedzenia i z czasem można zagłębiać się w bardziej rozbudowane systemy np DR5000, o którym wcześniej wspomniał @r-mik .

Astro

Znany użytkownik
Producent
Reakcje
10.229 301 15
to dacie może link do jakiegoś tego dobrego
A nie chciałby kolega sam poszukać? Przynajmniej na początek? Bo może zaraz się okaże że sklep za daleko, że za drogo? A może ktoś kupi za kolegę, by było łatwiej.
@Andrzej Harassek - ja mam Piko i jest lepsze niż Roco bo jest moje :) Swoją drogą @sledz czemu Roco? Jest faktycznie lepsze? Piko mnie wkurza, owszem, pod wieloma względami, ale to moje subiektywne odczucie.

Andrzej Harassek

Moderator For Prawdziwa Kolej Koleje Innych Krajów
Zespół forum
Donator forum
Reakcje
12.493 512 30
Ja nigdy nie miałem w ręce sterowania Piko, więc nie wiem, czy jest lepsze, czy gorsze od Roco. Z multiMAUS Roco jestem zadowolony i specjalnie mnie nie wkurza, choć też ma swoje wady. Ale jak ktoś pisze, że na to szkoda pieniędzy, i że Piko jest lepsze, to chciałbym wiedzieć, dlaczego i co jest w Piko lepsze od Roco.

r-mik

Pan Chlewik
Reakcje
145 30 0
Wady ROCO:
- Potencjometr co za tym idzie problem przy zmianie lokomotywy.
- Gdy nie może odczytać CV nie ma oo tym informacji, wyświetla wartość zero.
- Męka przy zmianie pomiędzy PoM a torem programowania.
- Proste (tanie) boostery nie dają możliwości odczytu CV.
- Brak możliwości podłączenia do komputera, brak S88.
- Mało eFek.
- Shift nie jest na stałe.
- Funkcje globalnie wszystkie przyciski na chwilowy/włącznik (na stałe).
- W trybie chwilowym, przycisk chwilowy po długim przytrzymaniu, przy krótki na stałe. Coś komuś się chyba po.....
- Brak backupu bazy lokomotyw.
Zalety:
- Nie widzę. Za zaletę można tylko uznać sposób ustawiania CV, bo dużo lepszy w stosunku do PIKO.

Wady PIKO:
- Ustawianie CV to katorga. Pace bolą bo trzeba sporo klawiszy naciskać. Program napisany jak dla wroga. W ROCO zrobione to dużo lepiej.
- Ponowny zapis (np ponowienie nieudanej próby) wymaga wpisania po raz kolejny wartości CV.
- Brak możliwości podłączenia do komputera, brak S88.
- Ekran miga.
- Mało eFek.
- Zestaw eFek przełączany na stałe.
- Kasowanie ustawień bez potwierdzenia.
- Tor programowania nie staje się torem głównym gdy nie jest się w trybie programowania. Tor programowania i główny muszą być od siebie odseparowane. Bez dodatków w postaci np przekaźników nie da się wjechać na tor programowania i z niego wyjechać. Trzeba lokomotywę przestawiać pomiędzy torami.
Zalety:
- Wyświetlacz graficzny, OLED o dużym kontraście.
- Ikony funkcji.
- Indywidualne konfigurowanie każdego przycisku chwilowy/włącznik.
- Możliwość kopiowania bazy danych pomiędzy manipulatorami.
Za zaletę można też uznać łatwość wyboru pomiędzy PoM a torem programowania w stosunku do ROCO.

RailBox właśnie testuję zestaw z WMouse. Filozofia obsługi podobna do ROCO.
Wady:
- Prędkość ustawiana przyciskami.
- Męka przy zmianie pomiędzy PoM a torem programowania (dziedziczy po ROCO).
- Brak możliwości definiowania przycisk chwilowy/włącznik. tylko tryb włącznik.
- Mało eFek.
- F20...28 obrazowane jako 1x w negatywie. Ktoś się nie zna na liczbach.
- Mimo wyświetlacza graficznego nie ma ikonek funkcji. Tu PIKO wychodzi najlepiej.
Zalety:
- Wbudowane W-Fi
- Wyświetlacz graficzny OLED w WMouse.
- USB, S-88, XpressNET więc działa z multiMOUSE (sprawdzone).
Więcej napiszę po dokładniejszych testach bo jak na razie, manipulator nie ma ochoty połączyć się z centralką, mimo, że w instrukcji napisano, że zestaw jest gotowy do pracy po wyjęciu z pudełka. Wi-Fi w zestawie oparte jest o ESP więc dziedziczy jego zalety i wady.

Ceny powyższych zestawów są podobne. Pięta Achillesowa wszystkich są manipulatory. Jak na razie używam DR5000 + PICO SmartController do jazdy + multiMOUSE do ustawiania większej liczby CV. Wyświetlacze monochromatyczne. Brak możliwości wgrania swoich fotografi (lokomotyw, ikonek).

EDIT
W ROCO, gdy inny manipulator lub komputer zmieni jakieś ustawienia lokomotywy, np włączenie eFek, to ROCO nie raczy poinformowac o tym fakcie na wyświetlaczu. Z PIKO problemu nie ma.

Łatwo wywnioskować, że zdecydowanie nie polecam ROCO. W porównywalnej cenie (chyba nawet tańsze) jest PICO a ma duzo większe możliwości, choćby odczyt CV co w najtańszej wersji ROCO jest niemożliwe. Utrudnia to lub uniemożliwia odczyt numeru seryjnego dekodera potrzebny do klucza licencji np dźwięków.

Ostatnio edytowane:

śledź

Znany użytkownik
Donator forum
Reakcje
1.775 61 10

r-mik

Pan Chlewik
Reakcje
145 30 0
igdy mnie nie zawiódł i działa bez zarzutów.
Jak lubisz potencjometry, mało używasz więc się nie uszkodzi, nie lubisz wyświetlaczy graficznych, brak backupu i ogólnie muzealne zabytki z przed 20 lat, to ROCO jest idealne dla Ciebie. Dla mnie to najgorszy szmelc z pośród testowanych. Do lokomotywy potrafią przychodzić ramki z różna prędkością mimo że potencjometrem się nie rusza. W konsekwencji muszę zwiększyć histerezę reakcji na zmianę prędkości funkcji generującej dźwięk hamowania.

Ostatnio edytowane:

Andrzej Harassek

Moderator For Prawdziwa Kolej Koleje Innych Krajów
Zespół forum
Donator forum
Reakcje
12.493 512 30
Dziękuję za powyższe zestawienie, ale nie wszystko rozumiem. Pozwolę sobie skomentować, odnosząc się na czerwono do niektórych stwierdzeń:
Wady ROCO:
- Potencjometr co za tym idzie problem przy zmianie lokomotywy. - Nie rozumiem, o co chodzi. Jaki problem i co rozumiemy pod pojęciem "zmiana lokomotywy"?
- Gdy nie może odczytać CV nie ma o tym informacji, wyświetla wartość zero. - MultiMAUS w ogóle nigdy nie odczytuje CV, zawsze wyświetla wartość domyślną (np. adres 3), więc nie jest potrzebna specjalna sygnalizacja. To rzeczywiście jest wada.
- Męka przy zmianie pomiędzy PoM a torem programowania. - Nie używam, więc nie mam zdania.
- Proste (tanie) boostery nie dają możliwości odczytu CV. - Jak wyżej.
- Brak możliwości podłączenia do komputera, brak S88. - Do podłączenia komputera konieczny jest dodatkowy, dość drogi sprzęt. Co to jest S88?
- Mało eFek. - Po ostatniej aktualizacji softu jest 28 funkcji.
- Shift nie jest na stałe. - To kwestia indywidualna, mnie nie przeszkadza, ale fakt, że czasem blokada by się przydała.
- Funkcje globalnie wszystkie przyciski na chwilowy/włącznik (na stałe). - Nie rozumiem - wszystkie F są jako włącznik ("na stałe"), żeby wyłączyć trzeba jeszcze raz nacisnąć przycisk. Ale reakcja dekodera bywa różna, zależnie od tego, jak zaprogramowana jest dana funkcja w dekoderze. Np. syrena czasem po naciśnięciu wyje tak długo, aż ponownie się naciśnie, a w innym dekoderze jest tylko określonej długości sygnał i potem milknie - wtedy żeby ponownie dać sygnał trzeba wyłączyć funkcję i jeszcze raz ją włączyć.
- W trybie chwilowym, przycisk chwilowy po długim przytrzymaniu, przy krótki na stałe. - Nie rozumiem o co chodzi
Indywidualne konfigurowanie każdego przycisku chwilowy/włącznik w Piko faktycznie może być zaletą, ale problem w tym, że w różnych dekoderach ta sama funkcja bywa pod różnym F, więc żeby tę zaletę Piko wykorzystać, trzeba byłoby wszystkie swoje dekodery przemapować tak, żeby ta sama funkcja (np. syrena) była pod tym samym F. Inaczej konfigurowanie określonych przycisków tak, albo inaczej (chwilowy/włącznik) przestaje mieć sens.

r-mik

Pan Chlewik
Reakcje
145 30 0
Potencjometr co za tym idzie problem przy zmianie lokomotywy. - Nie rozumiem, o co chodzi. Jaki problem i co rozumiemy pod pojęciem "zmiana lokomotywy"?
Jedziesz lokomotywą nr 4, zmieniasz na 5.

- Męka przy zmianie pomiędzy PoM a torem programowania. - Nie używam, więc nie mam zdania.
To, ze nie używasz (ja np nie używam podpasek) to nie znaczy, ze inni nie używają.
- Brak możliwości podłączenia do komputera, brak S88. - Do podłączenia komputera konieczny jest dodatkowy, dość drogi sprzęt. Co to jest S88?
Jaki drogi? Centralka-booster RailBOX kosztuje poniżej 300zł i ma USB. DR5000 ok 750 i ma USB i Ethernet a o S-88 poczytaj sobie https://www.google.com/search?client=firefox-b-d&q=dcc+s88.

- Mało eFek. - Po ostatniej aktualizacji softu jest 28 funkcji.
Słyszałeś oo F29...F68?

- Funkcje globalnie wszystkie przyciski na chwilowy/włącznik (na stałe). - Nie rozumiem - wszystkie F są jako włącznik ("na stałe"), żeby wyłączyć trzeba jeszcze raz nacisnąć przycisk.
Chyba już czas, po 8 latach, przeczytać instrukcje obsługi multiMOUSE. A może mam nagrać film jak go używać?

Ostatnio edytowane:

r-mik

Pan Chlewik
Reakcje
145 30 0
Który komercyjny system obsługuje funkcje F29-F68 ?
Też chciałbym wiedzieć. Zaimplementowałem F29...68 i nie mam jak sprawdzić. Mógłby oczywiście wygenerować sobie sam pakiety ale to nie jest w 100% wiarygodne. Byłoby, gdybym miał dekoder obsługujący F29...68 (nie znam takiego) i reagował by na wygenerowane ramki. Może jakiś soft na kompa obsługuje F29...68.

Optymalnym zestawem wydaje się być DR5000, kosztujący porównywalne pieniądze co lokomotywa i manipulator PIKO w cenie taniej lokomotywy. W takim zestawie, ustawianie CV robić z komputera. Po taniości zestaw PIKO lub RailBox.

Ostatnio edytowane:

PiotrK

Aktywny użytkownik
FREMO Polska
Reakcje
330 0 0
Osobiście używam głównie DR5000 + multiMaus'a + czasem komputer.
Dla mnie aktualnie jest to optymalny zestaw.
Jeśli ktoś chce spróbować zabawę z DCC, a nie chce na początek inwestować, to warto pobawić się zestawem komputer + centralka DCC++(opisaną w tym wątku).

śledź

Znany użytkownik
Donator forum
Reakcje
1.775 61 10
@@sledz, masz multiMOUSE 8 lat i nie czytałeś instrukcji obsługi.
Czego ty chcesz ode mnie?
MultiMAUS w ogóle nigdy nie odczytuje CV, zawsze wyświetla wartość domyślną (np. adres 3) - czy to ja pisałem?

Jak lubisz potencjometry, mało używasz więc się nie uszkodzi, nie lubisz wyświetlaczy graficznych, brak backupu i ogólnie muzealne zabytki z przed 20 lat, to ROCO jest idealne dla Ciebie. Dla mnie to najgorszy szmelc z pośród testowanych.
Tak, tak bardzo mało używam od 8 lat prawie nic. Dokładnie tak jak Niemiec, jak sprzedawał auto to płakał.
Wrzuć na luz, daj mi spokój i wsadź sobie swoje mądrości gdzieś.
Jak zrobisz coś lepszego niż ESU, Zimmo, Roco lub Piko to pogadamy. Więc proponuję zabrać się ostro do pracy, bo klepanie w klawisze oraz krytyka wszystkiego nic dobrego nie przyniosą.

Autor wątku Podobne wątki Forum Odpowiedzi Data
DCC 14
DCC 6
DCC 6
DCC 20
DCC 11