• Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

jak zbudować makietę

Jjcale13

Nowy użytkownik
Reakcje
0 0 0
Witam,
pomimo zaawansowanego wieku nareszcie mam możliwości lokalowe, czasowe i finansowe aby zbudować swoją pierwszą makietę HO, z czasów dzieciństwa mam jeszcze zestawy które okazjonalnie uzupełniałem ,
posiadam prawie nieużywane lokomotywy fmi PIKO,
BR 86, BR 01-5, BR 120, Br 55, 2x BR 52 19-20 ( niestety w czasie zakupów na giełdzie w pospiechu nie zauważyłem że ma niekompletny zestaw więzarów po jednej stronie - gdzie mogę nabyć brakujące części ? ),
E 11, E 44, E 69,sporo różnych wagonów i domków ,
2x transformator FZ 1
dużo torów i innego drobnego sprzętu,
posiadam płytę wiórową o wymiarach 2300x1300
chciałbym zbudować prostą makietę po której poruszałyby się niezależnie dwa zestawy ,
w czerwcu 2015 roku przylatują do mnie na 2 miesiące wnuki z Kalifornii , więc chciałbym im zrobić małą niespodziankę ( Tiffany 11 lat i Dylan 9 lat ),
proszę o pomoc w zaprojektowaniu takiej makiety
pozdrawiam RR

ccsrally

Aktywny użytkownik
Reakcje
38 0 0
Hej
najprościej będzie zrobić dwa niezależne tory.Pewnie masz stare tory U to na makiecie 1300x2300 wejdą dwa tory o łukach 880mm zewnętrzny i wewnętrzny 760mm. Do tego można wypuścić na zewnątrz toru bocznice a do środka toru o łuku 760mm tor 2 i bedzie peron. w najlepszym układzie uda Ci się uruchomić 4 zestawy.
pozdrawiam

M&M

Znany użytkownik
Reakcje
673 22 2
Taka mała rada , warto zainwestować w nowe tory , bo te U to niestety straszny badziew jest ( sam tak zrobiłem i żałuję ) i oczywiście pod te nowe tory dać korek .

Kris

Znany użytkownik
Reakcje
3.207 66 5
A zanim Jjcale13 zacznie robić cokolwiek, poczyta trochę forum, bo to skarbnica wiedzy.
Aby nie czytać wszystkiego, tylko interesujące Cię tematy, użyj wyszukiwarki.
Co do planu makiety i układu torów polecam mój wątek "makiety dla średnio-leniwych" ;)
W pół roku zrobić makietę....da się. Wymaga nowych torów i zatrudnienia Daniela Loko :D

Witamy na forum :D

M&M

Znany użytkownik
Reakcje
673 22 2
A zanim Jjcale13 zacznie robić cokolwiek, poczyta trochę forum, bo to skarbnica wiedzy.
Co do planu makiety i układu torów polecam mój wątek "makiety dla średnio-leniwych" ;)
W pół roku zrobić makietę....da się. Wymaga nowych torów i zatrudnienia Daniela Loko :D

Bez przesady , nie trzeba być takim perfekcjonistom , to ma być prosta makieta

A tematów o takiej makiecie mnóstwo :

http://forum.modelarstwo.info/threads/plan-makiety-2-6x1-3.19109/
http://forum.modelarstwo.info/threads/plan-małej-makiety-pokojowej-2-0-x-1-0.21706/

Kris

Znany użytkownik
Reakcje
3.207 66 5
M&M, żeby cieszyła oko, nie może być byle jaka, a obie te makiety zostały jeszcze nie doczekały się realizacji, acz były planowane (nie chwaląc się) na moich projektach :D

Nie trzeba być perfekcjonistą, żeby zbudować coś małego i fajnego. Ale trzeba wiedzieć JAK to się robi. O to chodzi M&M :)

statom

Znany użytkownik
Reakcje
0 0 0
Witaj na Forum :)

Tia...w 8 miesięcy zrobić coś fajnego, ale to nie lada wyczyn :) Można owszem, przybić U-rurki do płyty zasypać szutrem i obłożyć trawą VERO, postawić domki podłączyć zasilanie i będzie śmigało. Ale chyba nie o to w tym wszystkim chodzi. Zacząłbym jednak od zgłębienia tajników tego forum. Następnie zaplanował łady i funkcjonalny układ torowy. Potem odstąpił od starych torów i zainwestował w jakieś lepsze, nowsze. I albo zaczął samemu coś klecić albo tak jak Kris napisał...zatrudnił Daniela ;) Wtedy efekt murowany. Ale przede wszystkim czytać, pytać, czytać, pytać ;)

Baranek

Moderator Grupy BGM
BGM
Reakcje
54 0 0
Warto pomyśleć, czy makieta ma być prawie nigdy nie przestawiana - wtedy płyta wiórowa będzie w sam raz, czy ma być jakakolwiek możliwość przesunięcia, przeniesienia, złożenia czy innego ruchu - wtedy warto zainwestować jednak w sklejkę i zrobić moduły, albo na kształt modułów skręcane ze sobą lekkie skrzynki. I jeszcze raz czytać - mnie to bardzo pomogło i wiele nauczyło.
Warto też rozejrzeć się za jakimiś spotkaniami czy warsztatami modelarskimi. Bardzo dużo daje zobaczenie dobrych modelarzy w akcji :)

OP
OP
J

Jjcale13

Nowy użytkownik
Reakcje
0 0 0
Hej
najprościej będzie zrobić dwa niezależne tory.Pewnie masz stare tory U to na makiecie 1300x2300 wejdą dwa tory o łukach 880mm zewnętrzny i wewnętrzny 760mm. Do tego można wypuścić na zewnątrz toru bocznice a do środka toru o łuku 760mm tor 2 i bedzie peron. w najlepszym układzie uda Ci się uruchomić 4 zestawy.
pozdrawiam
Witam,
bardzo dziękuję za radę , tak też myślałem, dzisiaj spróbuję rozrysować układ torów, widzę że czeka mnie dużo czytania rad zamieszczonych na forum, po pierwsze muszę się nauczyć obsługi forum ( do tej pory nigdy nie pisałem nic poza artykułami do kobiecych gazet )
w piątek będę miał czas więc ułożę tory i zrobię zdjęcie i umieszczę na forum i będę czekał na krytyczne rady i poprawki doświadczonych uczestników
pozdrawiam i jeszcze raz dziękuje za pomoc RR[DOUBLEPOST=1414441535,1414441208][/DOUBLEPOST]
Warto pomyśleć, czy makieta ma być prawie nigdy nie przestawiana - wtedy płyta wiórowa będzie w sam raz, czy ma być jakakolwiek możliwość przesunięcia, przeniesienia, złożenia czy innego ruchu - wtedy warto zainwestować jednak w sklejkę i zrobić moduły, albo na kształt modułów skręcane ze sobą lekkie skrzynki. I jeszcze raz czytać - mnie to bardzo pomogło i wiele nauczyło.
Warto też rozejrzeć się za jakimiś spotkaniami czy warsztatami modelarskimi. Bardzo dużo daje zobaczenie dobrych modelarzy w akcji :)
Witam,
mam ten komfort że dysponuję dużymi powierzchniami mieszkalnymi ( dzieci się wyprowadziły ), więc taka makieta będzie stała w jednym miejscu chyba że sprzedam dom
Taka mała rada , warto zainwestować w nowe tory , bo te U to niestety straszny badziew jest ( sam tak zrobiłem i żałuję ) i oczywiście pod te nowe tory dać korek .
a jakie tory proponujesz, mam stare na plastikowych podkładach ( wielkie pudło ) ?

OP
OP
J

Jjcale13

Nowy użytkownik
Reakcje
0 0 0
Hej
pozdrawiam
Witam,
czy moje lokomotywy mogę przerobić na sterowanie cyfrowe ?
czy warto zmieniać tory U na nowsze jesli ta makieta będzie używana tylko w wakacje przez moje wnuki ?
pozdrawiam Ryszard

M&M

Znany użytkownik
Reakcje
673 22 2
Na cyfrówkę bym nie przerabiał , bo to za skomplikowane i nie potrzebne do zabawy ale w nowe tory bym na prawdę zainwestował , na tych starych to nie zabawa , wykoleja się a i słabo jeździ bo słaby kontakt z prądem .

Nowe tory tak , cyfra niepotrzebna .

A ja kiedyś takie sobie popełniłem z 10 lat temu , fotki z wystawy Hobby w Poznaniu :

Obraz 018.jpg
Obraz 006.jpg
Obraz 001.jpg

ccsrally

Aktywny użytkownik
Reakcje
38 0 0
Hej
Odnośnie starych torów mam pytanko czy masz do nich zwrotnice?
jeśli tak to szkoda kasy inwestować w nowe tory i zwrotnice jeśli to ma być tylko dla wnuków na wakacje.
Może jak Ci się spodoba ta makieta dojdziesz do wniosku że zbudujesz dla siebie inna na nowych torach i na pełnym wypasie:)

OP
OP
J

Jjcale13

Nowy użytkownik
Reakcje
0 0 0
Hej
jeśli tak to szkoda kasy inwestować w nowe tory i zwrotnice jeśli to ma być tylko dla wnuków na wakacje.
Może jak Ci się spodoba ta makieta dojdziesz do wniosku że zbudujesz dla siebie inna na nowych torach i na pełnym wypasie:)
Tak, mam pełny komplet ( chyba z 15 sztuk zwrotnic prawych i lewych ) przejazdy kolejowe sterowane elektrycznie, światła stop ( jedno wczoraj mi spadło i się uszkodziło ), mosty, domki, samochody,
wczoraj ułożyłem tory, dwie niezależne pętle na dwóch poziomach, zrobię zdjęcie i zamieszczę na forum,
cały czas uczę się ,, obsługi Forum "
pozdrawiam i bardzo dziekuję za pomoc RR

OP
OP
J

Jjcale13

Nowy użytkownik
Reakcje
0 0 0
Hej
pozdrawiam
własnie zrobiłem zdjęcia mojej makiety, dwa niezależne tory[DOUBLEPOST=1414835821,1414834950][/DOUBLEPOST]

Witam,
bardzo dziękuję za rady ( na razie uczę się poruszania na forum ),
niestety jestem z czasów gdzie komputery i fora..... jak i gdzie mogę znaleźć odpowiedzi na nurtujące mnie pytania ?
1. szukam brakujących części do Parowozu BR 52 ( mam 2 sztuki jeden kompletny, w drugim brak części wiązarów po obu stronach - zdjęcia w załączeniu ),
także nie mogę określić typu mojego pierwszego elektrowozu sprzed chyba 55 lat ( jeszcze działa choć wymaga serwisu ),
spróbowałem ustawić projekt makiety ( ma być stosunkowo prosta ) bo z taka sobie poradzę ( chodzi szczególnie o elektrykę )
pozdrawiam i dziękuję RR

Załączniki

Kris

Znany użytkownik
Reakcje
3.207 66 5
Mając tak świetnie przygotowany stół, aż grzechem byłoby robić makietę na tych starych torach. Można je wykorzystać na bocznice. Nad układem torów górnej części jeszcze bym popracował.

(y)

OP
OP
J

Jjcale13

Nowy użytkownik
Reakcje
0 0 0
Hej
Właśnie zrobiłem zdjęcia prostego projektu torów ( 2 niezależne układy )
Mając tak świetnie przygotowany stół, aż grzechem byłoby robić makietę na tych starych torach. Można je wykorzystać na bocznice. Nad układem torów górnej części jeszcze bym popracował.

(y)
Witam,
dziękuję za sugestie, chyba masz racje , kupię nowe tory to nie jest duży wydatek, tylko muszę policzyć co mi jest potrzebne, zauważyłem że do tej pory na pełny łuk potrzebowałem 8 sztuk a w nowych chyba tylko 6 ,
czy możesz coś doradzić , co zmienić w górnej części ?
pozdrawiam, mogę sie odwzajemnić konsultacją w mojej klinice

Marek Klimczyk

Aktywny użytkownik
FREMO Polska
KKMK
Reakcje
7 1 0
Witaj Jjcale13,

Parę kwestii do rozważenia, czy makieta ma być tylko dla wnuków i później pójdzie w odstawkę, czy planujesz wypełnić wolny czas budową oraz zabawą przy makiecie. To jest bardzo ważna kwestia i zdecyduje jak działać dalej. Oto moich parę przemyśleń.

Jeśli tylko dla wnuków, to dwa osobne owale są dobrym rozwiązaniem bo dadzą niezależną zabawę i uniknie nieporozumień :). Jeśli jednak sam planujesz bawić się dalej, to połączyłbym oba owale tak, aby stworzyć wrażenie że pociąg przemieszcza się ze stacji A do stacji B. Jazda w kółko wbrew pozorom nudzi się nawet dzieciakom po 20-30 minutach. Aby temu zapobiec, w tunelu na dolnym poziomie można dodać dwie lub trzy bocznice które będą mogły pomieścić różne składy pociągów. W ten sposób można uzyskać efekt, że odjechał pierwszy skład a na drugim końcu wyjeżdża inny. Pare bocznych torów pozwoli na większą ilość pociągów w przyszłości.

Założenie DCC rozwiązuje wszelkie problemy z elektryką, które pojawią się przy sterowaniu analogowym (bloki izolowane, polaryzacja, etc....) DCC bez problemu załatwi też kwestię ruchu w różnych kierunkach. Gdy będą dwie niezależne pętle to analog jest OK, ale ograniczasz się do jednego składu na każdą pętlę, chyba że bardzo rozbudujesz elektrykę. Układ który już pokazałeś pozwoli przy DCC na sterowanie 2 składów na górnej pętli oraz 3 na dolnej, czyli wnuki, Ty oraz zięć/syn również będziecie się mogli wspólnie bawić.

Jeśli chodzi o stare tory typu U które widzę na zdjęciach, to się dziwię jak je utrzymałeś w tak dobrym stanie. Obawiam się że długo już nie wytrzymają i będą powodem frustracji z powodu braku dobrego kontaktu elektrycznego. Jeśli to ma być makieta na dłużej niż jeden sezon zdecydowanie polecam zainwestowanie w nowe tory. Weź pod uwagę, że jak wykonasz tą makietę to tory będą narażone na wszystkie warunki atmosferyczne występujące w miejscu składowania. Strych czy garaż mają wilgoć, jeśli będziesz składował w pokoju to centralne i kurz też zrobią swoje. Ten typ torów nie bardzo lubi tego typu traktowanie a czyszczenie papierem ściernym czy szczoteczką drucianą działa tylko przez 2-3 tygodnie.

Tak czy inaczej życzę powodzenia i fajnej zabawy z wnukami.

vqsoft

Znany użytkownik
Reakcje
4 0 0
taka uwaga z mojej strony. Proponuje deskę przykryć styrodurem ... unikniesz kłopotów w przypadku gdy chcesz zrobić np jezioro... i modelowanie terenu staje się prostsze..