• Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

jak zbudować makietę

Kris

Znany użytkownik
Reakcje
3.264 66 5
Stare tory robił makietkę pod siebie i miał czas na to, żeby się tą elektryką bawić. jjcale ma niewiele czasu na zbudowanie makiety, dlatego też radziliśmy wymianę torów na nowe. Ale to jego makieta, więc on decyduje.
Uważam dalszą dyskusję na temat torów za bezcelową.
Skupmy się na docenianiu postępów w budowie :)

OP
OP
J

Jjcale13

Nowy użytkownik
Reakcje
0 0 0
Stare tory robił makietkę pod siebie i miał czas na to, żeby się tą elektryką bawić. jjcale ma niewiele czasu na zbudowanie makiety, dlatego też radziliśmy wymianę torów na nowe. Ale to jego makieta, więc on decyduje.
witam,
dziękuję za wyrozumiałość i pomyślę jeszcze nad górnym poziomem, tory na razie zostawiam ale powoli będę jednak kompletował A-Glais modelowe,
teraz jeszcze muszę pomyśleć nad elektryką, muszę poszperać w internecie aby wiedzieć co oznaczają poszczególne znaki na planach podłączeń prądowych, Lo skończyłem prawie 50 lat temu i wszystko zapomniałem, w wykonywanym zawodzie i codziennym życiu ta umiejętność nigdy nie była mi potrzebna,
pozdrawiam RR
[DOUBLEPOST=1416138667][/DOUBLEPOST]
Hej
nie tylko z sentymentu niektórzy zostawiają stare tory. Ja się zdecydowałem na wymianę torów na nowe i lekko tysiąc pójdzie. Dla niektórych to jest dużo kasy i mając całą infrastrukturę ze starych torów szkoda wydawać kasę. Co do kto czym woli jeździć to niektórzy wywalają grube pieniądze i taki polonez potrafi kosztować co dwa Seaty Leony:)
No i jakbyśmy wszystko wywalali to do dziś nie byłoby muzeum, historii i zabytków.
pozdrawiam
witam,
na razie zostawiam stare tory ale zacznę kompletować modelowe A - Glais, tylko czy one maja takie same krzywizny bo korek już przykleiłem ?
pozdrawiam RR

OP
OP
J

Jjcale13

Nowy użytkownik
Reakcje
0 0 0
Witam,
powoli rozbudowuję moją makietę, teraz szutruję tory i robię perony oraz wykańczam wiadukt, sąsiad z branży kolejarskiej podziwia i trochę zazdrości ale ogólnie wszyscy mi kibicują
pozdrawiam RR

Załączniki

Darek1957

Znany użytkownik
Reakcje
1.473 0 0
Pracuj, pracuj Jjcale13. Rozumiem, że masz dwa niezależne tory. Na tej powierzchni - szerokość 2.30 m niewiele można zrobić. Dlatego dwa poziomy. Ale można tę makietę dopracować do stanu bardzo ładnej makiety w skali H0. Tylko trzeba bardzo dużo cierpliwości i samozaparcia w realizacji tego projektu.

Kris

Znany użytkownik
Reakcje
3.264 66 5
Świetnie Ci idzie. Rozumiem, że to szutrowanie jest w toku i to, co na zdjęciu, to nie efekt końcowy?
Jeśli mogę coś doradzić. Najpierw zaszutruj, następnie sprawdź ponownie przejezdność, a dopiero wtedy zabierz się za dekoracje. :)
My też kibicujemy (y)

Dominik

Znany użytkownik
FREMO Polska
NAMR
Reakcje
372 17 0
W nosie mam poprawność polityczną i mówię wprost: dla mnie szuter do chrzanu. Ani materiał dobrze dobrany ani wykonanie nie robi dla wrażenia, a raczej robi wrażenie, tyle, że fatalne. Moja rada: poczytaj na forum jak się to robi a dopiero potem dokończ.

Reakcje
1.786 13 0
Jeśli jest jeszcze pora, spróbuj kupić jakiś drobniejszy szuter i wcale nie musi być brązowy . Może szuter TT zmieszany z H0...Jakiś mięciutki pędzelek modelarski sobie spraw(płaski pędzelek wachlarzowy) i tak zaszutruj , by ziarenka raczej nie leżały na podkładach...;)..
Proponuję, byś najpierw wykończył ładnie teren, a szutrowanie zostaw sobie na koniec . Chodzi oto, by niczym w trakcie prac nie zabrudzić ładnie zaszutrowanego toru:)...

OP
OP
J

Jjcale13

Nowy użytkownik
Reakcje
0 0 0
W nosie mam poprawność polityczną i mówię wprost: dla mnie szuter do chrzanu. Ani materiał dobrze dobrany ani wykonanie nie robi dla wrażenia, a raczej robi wrażenie, tyle, że fatalne. Moja rada: poczytaj na forum jak się to robi a dopiero potem dokończ.
To dopiero początek,
tory dopracuję i następne zrobiłem już lepiej, w tym wieku to już reka i oko nie te !!!
Świetnie Ci idzie. Rozumiem, że to szutrowanie jest w toku i to, co na zdjęciu, to nie efekt końcowy?
Jeśli mogę coś doradzić. Najpierw zaszutruj, następnie sprawdź ponownie przejezdność, a dopiero wtedy zabierz się za dekoracje. :)
My też kibicujemy (y)
dziękuję za wyrozumiałość, powoli zrobię makietę z której będą zadowolone moje wnuki , w Kalifornii nie widzą kolei tylko autostrady
[DOUBLEPOST=1417876151][/DOUBLEPOST]
Pracuj, pracuj Jjcale13. Rozumiem, że masz dwa niezależne tory. Na tej powierzchni - szerokość 2.30 m niewiele można zrobić. Dlatego dwa poziomy. Ale można tę makietę dopracować do stanu bardzo ładnej makiety w skali H0. Tylko trzeba bardzo dużo cierpliwości i samozaparcia w realizacji tego projektu.
większość robię intuicyjnie, nie wszystko na forum mogę znaleźć , brak doświadczenia z powodu chyba wieku i potrzeb

OP
OP
J

Jjcale13

Nowy użytkownik
Reakcje
0 0 0
To dopiero początek,
tory dopracuję i następne zrobiłem już lepiej, w tym wieku to już reka i oko nie te !!!

dziękuję za wyrozumiałość, powoli zrobię makietę z której będą zadowolone moje wnuki , w Kalifornii nie widzą kolei tylko autostrady
[DOUBLEPOST=1417876151][/DOUBLEPOST]
większość robię intuicyjnie, nie wszystko na forum mogę znaleźć , brak doświadczenia z powodu chyba wieku i potrzeb
Witam,
miałem ostatnio trochę czasu wiec podciągnąłem trochę prace przy makiecie ( robię trochę wolno ),
wszyscy moi znajomi dziwią się że coś takiego chce mi się robić ale kibicują i podziwiają ?
okazało się że kilku zawsze od młodości chciało tez coś takiego popełnić ale.....
mam nadzieje że do czerwca uporam się ze wszystkim ( choć część budynków będzie czekać na sklejenie na wnuki bo same mają to zrobić )
najwięcej problemu mam z lutowaniem lub dołączaniem kabli do zwrotnic !!!
jak szutrować po zwrotnicami ?
pozdrawiam
pozdrawiam RR
DSC08311.JPG
DSC08312.JPG
DSC08313.JPG
DSC08314.JPG

Załączniki

Adam Okuń

Znany użytkownik
Reakcje
1.318 3 0
Szkoda, że zdecydowałeś się na maty trawiaste bo one psują wizualny odbiór makiet. Można to pewnie jeszcze poprawić dosiewając trawy elektrostatyczne. Wywaliłbym też krzaczory w kolorach warszawskiej tęczy. Spytaj o zdanie pierwszej lepszej kobiety, one widzą kolory lepiej od nas :)

OP
OP
J

Jjcale13

Nowy użytkownik
Reakcje
0 0 0
hej
łuki nie mają takiej samej krzywizny ale są flexy z których zrobisz wszystko.
Witam
aktualnie tak to wygląda
pozdrawiam i duzo zdrowia w Nowym 2015 r.
[DOUBLEPOST=1420660502][/DOUBLEPOST]
My też kibicujemy (y)
Witam,
dziękuję za pomoc, życzę wszystkiego najlepszego w Nowym 2015 Roku
tak aktualnie to wygląda, resztę budownictwa i zieleni mam już zrobić z wnukami
pozdrawiam

Załączniki

Merlin

Moderator Grupy BGM
Zespół forum
BGM
H0e
Reakcje
1.801 4 0
Może by spróbować poprawić nieco suchym pigmentem. Tak trochę rdzawym przypudrować, efekt powinien być lepszy ;) No i te krzaczki, o których pisał Adam :)