• Ten serwis używa "ciasteczek" (cookies). Korzystając z niego, wyrażasz zgodę na użycie plików cookies. Learn more.
  • Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Jędrek w robocie

OP
OP
Jędrek K
Reakcje
570 7 0
Niby nic się nie dzieje, ale betoniarstwo to jednak ciężka "robota"...
Ścianka przed, po szlifowaniu i washu (zwykła farba + znów papier ścierny 180).
Mam prośbę o pomoc!
Zamówiłem kalkomanie w 2 miejscach. 1 niestety grubości naklejek Kibri, nie będę pisał od kogo, bo są bardzo mili i nie chcieli nawet pieniędzy.
2 firma przysłała próbkę. Nie jest źle, ale za 150 zł spodziewałem się czegoś cieńszego i mniej chropowatego.
Może inaczej się nie da? A może macie jakieś ciekawsze namiary?
DSCF8268.JPG
DSCF8269.JPG
DSCF8270.JPG
DSCF8271.JPG
DSCF8272.JPG

OP
OP
Jędrek K
Reakcje
570 7 0
Na allegro co jakiś czas mają w sprzedaży , a zadowolony jestem, ale ogólnie nie lubię kalek szczególnie dużych bo niestety widać je na modelach , nawet ja się pryśnie bezbarwnym pod a potem po wyschnięciu wszystkiego na model.
Dlatego boje się spieprzyć np. zbiornik betoniarni, z którą bawiłem się 3 tygodnie i jest podświetlony... jak się wkurzę, to załatwię to inaczej!
Płyty całkiem prosto. Kolejny tydzień...
Najpierw pasek kartonu 2mm, ponacinałem rowki, zrobiłem nierówny brzeg, odciąłem na płasko niektóre z grubości i podkleiłem od tyłu.
Potem już tylko 1 wartwa farba Faller beton + czarna+impregnat do fug Delfin czy Atlas + szary gips Polaka, potem to samo bez czarnego, potem jeszcze raz z czarnym, potem papier ścierny, potem trochę czarnego, potem znów papier , potem... Jeszcze nie wiem!:) pewnie farba Tamyia w kolorze drewna i cos ziemistego, zależnie od materiałów, które będą leżały obok. gdyby Daniel robił w takim tempie, załamałby się...
Dziekuję, że się spodobało...:)
[DOUBLEPOST=1418337806,1418336861][/DOUBLEPOST]Na początku wątku jest okalkowany holownik Kenworth. Z Decalem i po lakierowaniu nie widać zgrubień i świecenia nawet przy dużych kalkach, ale firmowe były naprawdę cieniutkie w porównaniu z tymi drukowanymi na zamówienie...Nie wiem, czy technologicznie jest to osiągalne poza fabryką...

Brodagaz

Znany użytkownik
Reakcje
28.644 109 2
Dlatego boje się spieprzyć np. zbiornik betoniarni, z którą bawiłem się 3 tygodnie i jest podświetlony... jak się wkurzę, to załatwię to inaczej!
Płyty całkiem prosto. Kolejny tydzień...
Najpierw pasek kartonu 2mm, ponacinałem rowki, zrobiłem nierówny brzeg, odciąłem na płasko niektóre z grubości i podkleiłem od tyłu.
Potem już tylko 1 wartwa farba Faller beton + czarna+impregnat do fug Delfin czy Atlas + szary gips Polaka, potem to samo bez czarnego, potem jeszcze raz z czarnym, potem papier ścierny, potem trochę czarnego, potem znów papier , potem... Jeszcze nie wiem!:) pewnie farba Tamyia w kolorze drewna i cos ziemistego, zależnie od materiałów, które będą leżały obok. gdyby Daniel robił w takim tempie, załamałby się...
Dziekuję, że się spodobało...:)
[DOUBLEPOST=1418337806,1418336861][/DOUBLEPOST]Na początku wątku jest okalkowany holownik Kenworth. Z Decalem i po lakierowaniu nie widać zgrubień i świecenia nawet przy dużych kalkach, ale firmowe były naprawdę cieniutkie w porównaniu z tymi drukowanymi na zamówienie...Nie wiem, czy technologicznie jest to osiągalne poza fabryką...
Najlepszy jest tampodruk ale niestety jest drogi i przy jednostkowym modelu w ogóle nie opłacalny :(
W skali 1.24 i większej wygląda to o wiele lepiej niż w 1/87 ;)
Chodzi mi o kalki.

marpama28

Znany użytkownik
Reakcje
54 4 0
Ja polecam napisać pod ten adres : biuro@meliusmanu.pl

Modele w moim wątku, począwszy od Girteki są oklejane kalkami od nich. Robią je na indywidualne zamówienie. Jedynie projekty w Corelu musza spełniać określone zasady jak podział na warstwy itp, ale o tym oni Cie uświadomią. Generalnie je polecam, są dobrej jakości, cienkie jeśli nakłada się ja przy pomocy płynów. Wejdź na ostatnie chyba 5 stron mojego wątku z ciężarówkami, a zobaczysz jak to wygląda. I kolejnym argumentem za jest cena która jest stosunkowo niska w porównaniu do jakości :)

mafo

Moderator Forum Samochodowego
Zespół forum
Donator forum
Reakcje
26.394 387 20
Fajny model się zapowiada, tylko nic nie widać na fotkach. Jakaś mgła, czy rozmycie?;) Popracuj nad ostrością, to będzie można podziwiać kunszt modelarski.:)

jarekom

Znany użytkownik
Reakcje
739 2 0
Jeśli chodzi o kalki to : mfzone i decalprint. Ja tam robię swoje kalki. W mfzone robią lepszy biały kolor. Cena - 120 - 150 zł za A4. Projekt w corelu ( kolory w cmyk , a grafika zamieniona na wektory). mfzone to Polska a decal Niemcy.

OP
OP
Jędrek K
Reakcje
570 7 0
Dziękuję, że piszesz! Bardzo cenię sobie Twoje zdanie!(y)
Miałem próbkę z mfzone (to właśnie ta na zdjęciu...) Jak widać jest grubsza od nalepki z ceną... Może to była jakaś pechowa sztuka. ale spróbuję jednak tutaj biuro@meliusmanu.pl
Pozdrawiam!

Autor wątku Podobne wątki Forum Odpowiedzi Data
W robocie 440
W robocie 113