• Ten serwis używa "ciasteczek" (cookies). Korzystając z niego, wyrażasz zgodę na użycie plików cookies. Learn more.
  • Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Mój ZNTK Irokezowe robótki

Jacek765

Znany użytkownik
GGM
SMK Katowice
NAMR
Reakcje
3.695 65 3
A jaka to nowoczesność zamiast jednego peronu wyspowego zrobić dwa po zewnętrznej stronie torów. Według mnie żadne z tych rozwiązań nie jest bardziej lub mniej nowoczesne. Dodatkowo uważam że peron wyspowy ma niewątpliwą przewagę w sytuacji gdy zostanie wprowadzony ruch po torze lewym. Pasażerowie wtedy nie muszą przechodzić na drugi peron.

browar łódź

Aktywny użytkownik
Reakcje
262 13 9
Kiedyś były nawet dwie. Ja za dzieciaka pamiętam tą bliżej budynku dworca i stojące na niej brązowe węglarki. Niestety jak dla mnie ta stacja urok straciła z wyburzeniem peronu wyspowego i postawieniem dwóch oddzielnych, ale nowoczesności się nie zatrzyma.
To prawda ,perony ,zieleń, nawet konstrukcje peronów miały urok. Tam chyba nie było nastawni tylko rozjazdy zamykane na zamek .

OP
OP
Irokez46

Irokez46

Znany użytkownik
Reakcje
11.545 47 0
Nastawni nie kojarzę w tych latach, w których już tam bywałem a bywałem od dziecka.
Dwa ST44, które jakiś czas temu prezentowałem w wątku powróciły z patyny. W jednym nieco poprawiłem i dodałem brudu, ale ogólnie jestem zadowolony z roboty jednego z kolegów.

20240704_194205_001.jpg
20240704_194228_001.jpg
20240704_194254.jpg
20240704_194513_001.jpg

OP
OP
Irokez46

Irokez46

Znany użytkownik
Reakcje
11.545 47 0
Najgorsze w tym malowaniu przy takiej ilości figurek to jest dobór kolorów. Wymyślanie na jakie kolory malować. Ja przyjąłem taktykę malowania po mniej więcej trzydzieści figurek. Biorę kilka farb i lecę nimi te figurki. Do następnej partii wymiana kolorów i jakoś idzie. Najgorsze że w większości i tak będzie trzeba uciąć nogi a jak się założy pudła wagonów na wnętrza to efekt malowania będzie w sumie niewidoczny.:ROFL:

Zbigniew Gałczyński

Moderator Działu Tabor
Zespół forum
Donator forum
Reakcje
4.431 31 1
No właśnie ten dobór kolorów mnie odstraszał, ale Twój sposób malowania tym samym kolorem po 20-30 figurek wydaje się ułatwieniem w pewien sposób tej operacji. Przyjmę chyba tą samą taktykę - dzięki za podpowiedź.

Iguanabrat

Aktywny użytkownik
Reakcje
306 24 5
Najgorsze w tym malowaniu przy takiej ilości figurek to jest dobór kolorów. Wymyślanie na jakie kolory malować. Ja przyjąłem taktykę malowania po mniej więcej trzydzieści figurek. Biorę kilka farb i lecę nimi te figurki. Do następnej partii wymiana kolorów i jakoś idzie. Najgorsze że w większości i tak będzie trzeba uciąć nogi a jak się założy pudła wagonów na wnętrza to efekt malowania będzie w sumie niewidoczny.:ROFL:
Też malowałem te figurki i taki sam system Obrałem. Czasem tylko delikatnie łamałem kolor z inną farbą. Pocieszenie jest takie że twarze i dłonie we wszystkich figurkach maluje się tym samym kolorem.

OP
OP
Irokez46

Irokez46

Znany użytkownik
Reakcje
11.545 47 0
Krótka przerwa w malowaniu figurek, dziś pewnie do nich wrócę. W międzyczasie dla jednego z kolegów robiłem drobne rzeczy w SP45-155. Malowanie wnętrz, wymiana trąbek oraz założenie zasłonek i ramek na reflektory.

20240803_183031.jpg
20240803_183132.jpg

TORONCIAK

Aktywny użytkownik
Reakcje
556 24 3