W okresie międzywojennym na terenie fabryki wagonów Zieleniewskiego w Sanoku był używany "lokotraktor" do manewrów na terenie fabryki.
Poruszony w innym wątku temat Środy przypomniał mi pewną sytuacją.
Kiedyś na imprezie w Środzie zorganizowanej przez Poznański Klub Modelarzy Kolejowych trafiłem do budynku, w którym przebywał dyspozytor.
Udostępnił wszystkie posiadane formularze peiksów i sobie siedziałem spokojnie i wypisywałem różne informacje. W pewnym momencie wszedł pewien Starszy Pan, który popatrzył dziwnie na mnie. Po krótkiej rozmowie stwierdziliśmy, że rozmowa będzie ciekawsza gdy co nieco się ją ... wzmocni. I tak w czasie gdy całe towarzystwo biegało z aparatami po stacji ja słuchałem tego co ten Pan opowiadał. Zaciekawiła mnie wtedy jedna rzecz, gdy zapytał:
A czy wiesz, że na cukrowni to kiedyś był taki brojerwerk - lokomotor? Wówczas wybałuszyłem gały, ale zanotowałem sobie to co usłyszałem. Teraz po wielu latach przypomniało mi się to zdarzenie i zacząłem szukać. To co udało mi się znaleźć ... za chwilkę pokażę, choć nie jestem pewien czy to co pokazuję jest dokładnie tym co było w Środzie.
A brojerwerk-lokomotor to nic innego jak lokomotor wyprodukowany w firmie Breuer Werke mieszczącej się we Frankfurcie nad Menem.
I mogło to być coś takiego:
A może coś takiego, co wiosną 1991 r. sfotografowałem w berlińskim muzeum - wersja z budką: