• Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

HUBET Wasyliszki S.A.

Szwed1978

Znany użytkownik
Reakcje
5.711 60 3
Widzieli Panie i Panowie, kiedyś trylinę?:eek: Na moje oko ma ona ok. 60cm! Może kolega @Szwed1978 pomierzył ją? Jest to wejście na plażę w Kuźnicy. Leciałem na jednej nodze po piwo i musiał bym się cofnąć do torby po miarę i notes. Słupek-ten z grawerowaną cyfrą mam pomierzony. :)
Zobacz załącznik 410721
Oj a do mnie to już buło dosłownie ze 40 m:)
Jeżeli chodzi o te płyty to pomierzę i podam wymiary. Mam takie na magazynie w pracy a wiec grubość tez podam. Od dołu płyty są wykonane z wklęśnięciem i tylko krawędź o szerokości ok 15 cm przenosi ciężar. Ale to się sprawdza wytrzymuje bardzo duże obciążenia. Kustosz "Ośrodka Oporu Jastarnia" mówił mi że te płyty są przedwojenne i były one wykonywane specjalnie do robienia dróg dla sprzętu wojskowego. W porywaniu ze prostokątnymi JOMBAMI to nie widziałem tej Trylinki pokruszonej wyszczerbionej itp a Jomby to często widuję zniszczone.

Szwed1978

Znany użytkownik
Reakcje
5.711 60 3
Byłem zmierzyłem i sfotografowałem płyty. Oczywiście pracownicy wpakowali je w najwyższe krzaki na placu.

Trylinka20160816_0001.jpg

Na razie takie zdjęcia ale widać wklęsłą powierzchnię z dołu to ok 4-5 cm

Obraz 259.jpg
Obraz 260.jpg
Obraz 261.jpg

Kpt. Nemo

Łowca cech
Donator forum
Ekspert
Reakcje
22.731 530 29
Przepraszam za zaśmiecanie Twojego wątku, ale już przestał być li tylko ofertą i informacją o Twoich wyrobach, jestem przekonany że stał się galerią do prezentacji ciekawych znalezisk, które być może kiedyś znajdą odzwierciedlenie w modelu.

I znów owoc wspólnych peregrynacji z moimi kamratami z klubu.

Opoczno, jak przystało na miejsce gdzie się robi płytki wszelkiego rodzaju, donica na kwiaty pięknie udekorowana wspominanymi, się komuś chciało.

DSC_0018.JPG

Płyty Yomb lub Jumbo, zawsze mam kłopot z właściwą identyfikacją, odmiana długa z owalnymi otworami no prawie owalnymi.

DSC_0032-crop.JPG

Oraz z bardziej okrągłymi.

DSC_0081.JPG

Oraz z końcowej części podróży, wykończenie trawników na ulicy dochodzącej do stacji Łódź Widzew.
Trochę popękane ale urocze.

DSC_0133.JPG

Mateusz B

Moderator Grupy KKMK
Zespół forum
KKMK
H0e
Reakcje
479 2 0
Ach, kiedyś nawet chodnik miał więcej polotu, teraz wszędzie tylko ta wstrętna kostka bauma...

Wydaje mi się że brakuje w ofercie pewnego betonowego elementu, nierozłącznego towarzysza linii kolejowej.
Mowa oczywiście o szczudłach żelbetowych!

Zdjęcie ze strony Fundacji Polskich Kolei Wąskotorowych ku chwale ich pracy.

Nawet mierzyć nie trzeba, bo w sieci pełno zwymiarowanych planów:

Ostatnio edytowane:

Zbyszek

Znany użytkownik
Reakcje
1.044 82 5
Ach, kiedyś nawet chodnik miał więcej polotu, teraz wszędzie tylko ta wstrętna kostka bauma...

Wydaje mi się że brakuje w ofercie pewnego betonowego elementu, nierozłącznego towarzysza linii kolejowej.
Mowa oczywiście o szczudłach żelbetowych.
Osadzisz słup na takim cienkim elemencie gipsowym? Szczudło betonowe- model, ma sens np. na ciekawy ładunek na wagon, etc.

OP
OP
hugwa

hugwa

Moderator
Zespół forum
Donator forum
Reakcje
388 26 4
Dzięki za listę życzeń, sporo z tych propozycji mnie gniecie i po trochu będę nad nimi pracował.
Sezon ogórkowy minął rach ciach, udało mi się wykorzystać go częściowo na zaległe projekty. Uzbierała się spora kupka nowości, chytry plan zakłada że po weekendzie zaczną pojawiać się w sklepie.
Tak na przystawkę wrzucam trzaśnięte telefonem zdjęcia pierwszych odlewów płyt peronowych które powstały w kooperacji z @Ostbahn z użyciem jego blaszek. Jak widać trzeba trochę popracować nad odpowietrzaniem reliefu, ale w końcu się uda.

087002938-test_02.jpg
087002938-test_01.jpg

[DOUBLEPOST=1473154167,1473152995][/DOUBLEPOST]
Przepraszam za zaśmiecanie Twojego wątku, ale już przestał być li tylko ofertą i informacją o Twoich wyrobach, jestem przekonany że stał się galerią do prezentacji ciekawych znalezisk, które być może kiedyś znajdą odzwierciedlenie w modelu.
To akurat mi się podoba najbardziej :)
Oraz z końcowej części podróży, wykończenie trawników na ulicy dochodzącej do stacji Łódź Widzew.
Trochę popękane ale urocze.
Zobacz załącznik 412339
Na urlopie widziałem z takich murek, i pewnie do tego one są, choć kto tam wie...
https://goo.gl/maps/JhtogSX6AGE2

OP
OP
hugwa

hugwa

Moderator
Zespół forum
Donator forum
Reakcje
388 26 4
Wrześniowe nowości, zapowiedź druga.

N - przepusty, rury betonowe i kręgi studzienne:
Prototypy_N_092016_01s.JPG

H0 - płyty peronowe i enerdowskie wynalazki drogowe (trapezowe i otworowe):
Prototypy_H0_092016_04s.JPG

...i bariery drogowe w zerówce:
Prototypy_0_092016_01s.jpeg

Zbyszek

Znany użytkownik
Reakcje
1.044 82 5
Obiecane słupki kilometrażowe cz.I Słupki te spotkałem na odcinku skrzyżowanie węglówki z linią do Czerska w okolicy Szlachty po Wierzchucin. Zapewne idą dalej na północ. Są to słupki graniczne pomiędzy Polską a Niemcami sprzed 1939r. Kto zmienił ich przeznaczenie, tzn. Niemcy, czy już Polacy po IIw.ś. tego nie wiem. Wymiary 260x260mm, wysokość 460mm. Wymiary podstawy, którą uważam, że można pominąć to ok.280-320mm i wysokość 200mm. Wielkości liter D i P to 110mm x 70mm. Na szczycie słupka przebieg granicy, który również można
pominąć. Bardziej warto wycisnąć ''fakturę'' kamienia. C.D.N.
a.jpg b.jpg c.jpg d.jpg

Zbyszek

Znany użytkownik
Reakcje
1.044 82 5
Przypomniałem sobie o jeszcze takim słupku. Mam przypuszczenie, że są to kolejowe znaki geodezyjne wyznaczające pas należący do kolei, ale nigdzie ich w sumie nie spotkałem, prócz Wierzchucina i bodajże Lipna, jako ''ozdoba'' skwerku.
Wymiary z góry: 200x160mm. Wymiary napisu 160X90, krzyża 80x80, szerokość wyżłobienia 10mm.
f.jpg

Autor wątku Podobne wątki Forum Odpowiedzi Data
Techniki modelarskie 17
Techniki modelarskie 46