Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.
Nie dało mi spokoju i korzystając z ładnej jesiennej pogody, udałem się do Wierzchucina na zdjęcia. Miałem nosa, znalazłem jeden słupek i faktycznie jest to znak geodezyjny.
Okolice semafora A1/2 od strony Bydgoszczy. Słupki kilometrażowe (graniczne) są dalej na południe w stronę stacji Błądzim.
Nie, nie zrobiłem. To jest obok drogi, ok. 70m. od toru kolejowego. Gdyby był w trawie, pewnie bym go nie zauważył, ale jak to w Borach Tucholskich- piach jak na wydmach.
Tak sobie dzisiaj rozmyślałem i jeśli piszę gupoty, to proszę mnie naprostować. Ten słupek z linii helskiej, to może być także znak geodezyjny. Przecież tam linia przebiegała przez tereny wojskowe i może był tylko wydzielony wąski pasek na tor? Wczasy wagonowe jak się okazuje też były zlokalizowane na terenie wojska.