• Ten serwis używa "ciasteczek" (cookies). Korzystając z niego, wyrażasz zgodę na użycie plików cookies. Learn more.
  • Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

HUBET Wasyliszki S.A.

Kpt. Nemo

Łowca cech
Donator forum
Ekspert
Reakcje
22.731 530 29
Kolejny odcinek pt."Inspiracje dla Hubetu" tak Ci tylko podrzucam, bo i się podobają, i nie widziałem takich nigdy.

Kwietnik z Krośniewic, duża średnica 1m , wysokość całkowita też 1m.

DSC_0190.JPG

Płot w byłych zakładach Morfeo w Ozorkowie.

DSC_0199.JPG

Zbyszek

Znany użytkownik
Reakcje
1.044 82 5
Kiedyś w luźnej pogawędce z Hubertem, pisaliśmy, że może warto pomyśleć o słupkach kilometrowych jako odlewy. Obiecałem, że opracuję kilka pomysłów do rozważenia. Na linii helskiej spotkałem taki ciekawy słupek. Nie wiem, czy przetrwał modernizację. Był na odcinku Jurata-Hel, +- kilometr przed przejazdem. Do końca nie jestem pewien, czemu służył ten słupek, bo nie ma na nim numeracji.
100_6882.JPG

Na linii helskiej spotkałem takie słupki i odnoszę wrażenie, że to dawne niemieckie słupki.
100_6889.JPG

OP
OP
hugwa

hugwa

Moderator
Zespół forum
Donator forum
Reakcje
388 26 4
Bardzo ładne.
Czekam teraz na paczuszkę z frezami, będą w niej takie którymi może się udać.
Póki co bawię się moją nową zabawką, jeszcze chwilę mi zajmie popełnienie wszystkich możliwych błędów :)

Andrzej Harassek

Moderator For Prawdziwa Kolej Koleje Innych Krajów
Zespół forum
Donator forum
Reakcje
15.224 663 30
No więc dziś dla odmiany betonowe "nakrętki" znad Zalewu Zegrzyńskiego. Wersja bez gwinta;) ale zdają się mieć fazę na krawędzi otworu. Pierwsze zdjęcie ładnej pani zamieszczam, dla zobrazowania skali trylinki w stosunku do jej stopy, ale na inne szczegóły budowy też można sobie popatrzeć:gwizd: Po tak przeprowadzonych pomiarach terenowych można śmiało założyć, że "dziurawce" są w standardowym wymiarze.
Wydaje mi się, że te "nakrętki" na drugim zdjęciu są jednak sporo większe od normalnej trylinki, takiej jak na pierwszej fotce. A fotki swoją drogą super. ;)

OP
OP
hugwa

hugwa

Moderator
Zespół forum
Donator forum
Reakcje
388 26 4
Porównując ze stopą tego dzieciaka to mają przynajmniej pół metra, może nawet 60 cm.
Nie znalazłem nigdzie kwitów na to, ale też strasznie dużo nie szukałem...

Jarząbek

Znany użytkownik
Reakcje
1.593 74 0
Tego jeszcze nie miałeś. W okolicach Dęblina, także w pobliżu torów kolejowych pozostało wiele betonowych słupków granicznych, wyznaczających w czasie I wojny granicę austriacko-niemiecką po zakończeniu bitwy dęblińskiej. Wysokość około metra (ponad ziemią, niektóre są przysypane do połowy), średnica ok. 50-60 cm u podstawy. Ten ze zdjęcia już nie istnieje, zlikwidowany podczas budowy dojazdu do ośrodka rekreacyjnego, ale kilka innych jeszcze pozostało.

Zobacz załącznik 404329

Załączniki

OP
OP
hugwa

hugwa

Moderator
Zespół forum
Donator forum
Reakcje
388 26 4
Chcę!
Ale kafle raczej gładkie muszą być. Robimy konkurs na zdjęcie pieca.

...a tymczasem do kolekcji betonowych osobliwości płyty 50x50 z placu koło Cytadeli.
DSC_0648 copy.JPG

daromaro

Znany użytkownik
Donator forum
H0m
SKMK
Reakcje
2.472 167 86
Hubert zrobi kafle do samodzielnego montażu i ma się rozumieć że będą szkliwione, emalia to zupełnie co innego.
'Szkliwione' - masz racje - zabraklo mi tego slowa :) Emaliowane to moga byc garnki :D
[DOUBLEPOST=1469252101,1469251216][/DOUBLEPOST]Piekny piec kaflowy na stacji w Zyrardowie
Zrodlo: http://kolejnapodroz.pl/2016/04/28/zyrardow-dworzec-kolejowy/

Tu jest wiecej zdjec tego pieca:
http://www.zdunskieopowiesci.pl/piec-kaflowy-na-dworcu/

Naprawde mistrzowska robota takze pod wzgledem 'dezajnu'. Prosty w bryle z niewielka iloscia dodatkow dodajacych smaczku. Az sie oko cieszy :)

I jeszcze cytat ze strony:
"wspomniane piece najprawdopodobniej zostały zbudowane z kafli pochodzących z kaflarni Gorfajna Lejzona z Milejczyc koło Siemiatycz. Drzwiczki piecowe są sygnowane firmą Fink i Wille z Warszawy. Piece pochodzą z przełomu wieków lub początku XX wieku.
Ponieważ, jest to jeden z nielicznych budynków dworcowych w Polsce (http://www.zdunskieopowiesci.pl/dworce/), w których zachowały się piece kaflowe, warto o nim wspomnieć po raz kolejny a piece uwiecznić."
[DOUBLEPOST=1469252504][/DOUBLEPOST]W przypadku tego pieca mozna domniemywac, ze prawo autorskie (70lat) i pokrewne prawo majatkowe (50lat) juz wygasly.

Załączniki

S

Sebastian

Gość
Z cyklu donice peronowe.
Poza Górnym Śląskiem nigdzie się z nimi nie spotkałem. Wymiarami dysponuję, więc jeśli można to kilka poproszę :podstepny:
IMG_0493.JPG

Kpt. Nemo

Łowca cech
Donator forum
Ekspert
Reakcje
22.731 530 29
Z cyklu "Ogrodzenia" słynny globtrotuar Dziadek Paweł przedstawia.

DSC_0154.JPG

DSC_0167.JPG

Wszystkie a jest ich więcej, znalezione w okolicach Zakładów Pończoszniczych "Feniks" podczas eksploracji starych bocznic, o czym w innym serialu.
Górna poprzeczka tej "literki" A (jak gdyby) ma około 420 mm, ta z dołu do góry, lub z góry na dół nie całkiem pionowa ma około 340-360 mm.

Heniek_Star

Znany użytkownik
MGKP
BGM
Reakcje
1.306 36 0
W temacie kaflowych wrzucę. Stacja Leńcze na linii 117. Piece temat wart pociągnięcia nie tylko do dworców ale wszelakiej maści budownictwa.

20160512_115859.jpg

Autor wątku Podobne wątki Forum Odpowiedzi Data
Techniki modelarskie 17
Techniki modelarskie 46