• Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

HUBET Wasyliszki S.A.

OP
OP
hugwa

hugwa

Moderator
Zespół forum
Donator forum
Reakcje
388 26 4
Kiedy zaczynałem projekt ścianek peronowych miałem taki pomysł żeby zrobić je w wersji przygotowanej do układania płyt chodnikowych lub trylinki. Temat odłożyłem, ale jeden z zainteresowanych ściankami klientów wysypał się że chce ułożyć na peronie płyty chodnikowe, wróciłem więc do tego.
Pierwotny plan zakładał że ta, nazwijmy to 'podbudowa' będzie jednym elementem razem z krawędzią, ale pomysł upadł bo wymagałby kupowania narzędzi specjalnie do tego projektu. Dumałem i dumałem i w końcu wymyśliłem że mogę zrobić gipsowe wkładki do istniejących ścianek, w dwóch wersjach dla różnych nawierzchni. Przykład dla nawierzchni z płyt chodnikowych na obrazku:
Peron_H0-chodnik.jpg

Żółty element to właśnie ta wkładka. Umożliwia ułożenie dwóch rzędów płytek 50x50 albo trzech 35x35. Przy budowie peronu wyspowego można ułożyć te elementy przy obu krawędziach a następnie zamknąć przestrzeń pomiędzy nimi kartonem, sklejką itp o grubości 2 mm (szary element) po czym przykleić płytki.
Powierzchnia peronu przy krawędzi ma przepisowy spadek 1% na zewnątrz.
Przyda się?

corwin

Administrator
Zespół forum
Reakcje
372 2 3
Coś w tym jest, że w tworzeniu takich cudów najbardziej kreatywni są modelarze wywodzący się ze skali N. U nas przykładem są @hugwa i @zvolack

To chyba efekt tego, że rynek jest mniejszy i jak samemu się nie zrobi to nikt inny tego nie wyprodukuje.

Brawo Hubert! Oby tak dalej bo produkty prima sort.

OP
OP
hugwa

hugwa

Moderator
Zespół forum
Donator forum
Reakcje
388 26 4
Tak to wyszło. Zrobiłem na razie tylko wersję dla płyt chodnikowych, wariant dla trylinki powstanie w wolnej chwili lub na zamówienie.

Peron-chodnik_H0_01.jpg
Peron-chodnik_H0_02.jpg

Zestawy będą takie same jak ścianki peronowe, czyli po 40 sztuk dla peronu h55/h30, 30 sztuk h15 i 20 szt h0. Elementy dla ścianek skośnych tak samo. Cennik za chwilkę w giełdzie.

OP
OP
hugwa

hugwa

Moderator
Zespół forum
Donator forum
Reakcje
388 26 4
Pierwsze donice. Oryginał znalazłem w Grybowie:

Łatwo nie było, ale jakoś tam poszło. Odlewy wyszły tak:
Donice_Grybow-1_H0_01.jpg

Zdjęcie tradycyjnie takie sobie...

Adam66

Znany użytkownik
Producent
Reakcje
6.423 110 1
Hubert, nie wiem czy to z przepracowania, czy braku snu... ale jak zobaczyłem te donice, przypomniał mi się tekst - Le due cuple grande de la catedrale de Milano (sory za fonetyczny włoski):cool: Sory za offtop, ale po starej znajomości może mi wybaczysz;)
1:55

Zdrada69

Moderator Skala 1:220 (Z)
Zespół forum
Reakcje
6.282 39 0
Takich donic chyba jeszcze nie było - Mirosławiec - stacja już dawno nieczynna:
IMG_2227.JPG

IMG_2228.JPG

Te na tej samej "stacji" bardziej standardowe:

IMG_2229.JPG

No i jeszcze Prostynia - tutaj chyba ten model który jest już w ofercie:
IMG_2183.JPG

Ostatnio edytowane:
OP
OP
hugwa

hugwa

Moderator
Zespół forum
Donator forum
Reakcje
388 26 4
W zerówce chętnie bym wziął:
Podkłady w ilości 50 sztuk
trylinka w ilości 300 sztuk
kanały ściekowe 20 sztuk
kręgi z 10 sztuk
i te płytkie ściekowe z 20 sztuk.
a i cegły obowiązkowo z 1000 sztuk.
Trylinkę i cegły już pokazywałem, teraz reszta.

Podkłady INBK-7:
INBK-7_0_01.jpg

Umocnienie dna rowu:
Sciek-row_0_01.jpg

Kręgi studzienne 1000x500x100 i 500x500x80:
Kregi_studzienne_0_01.jpg
Kregi_studzienne_0_02.jpg

Ściek kolebkowy:
Sciek_kolebkowy_0_01.jpg

Ceny powieszę w temacie giełdowym.

OP
OP
hugwa

hugwa

Moderator
Zespół forum
Donator forum
Reakcje
388 26 4
Czy ktoś kojarzy gdzie w Warszawie znajdę jeszcze stary płot betonowy? Widziałem w temacie bocznicowym przy Kłobuckiej, ale może będzie coś bardziej na północ... Niby kiedyś to mierzyłem, ale mam tylko projekt blach a sam rysunek gdzieś mi przepadł...

corwin

Administrator
Zespół forum
Reakcje
372 2 3
Czy ktoś kojarzy gdzie w Warszawie znajdę jeszcze stary płot betonowy? Widziałem w temacie bocznicowym przy Kłobuckiej, ale może będzie coś bardziej na północ... Niby kiedyś to mierzyłem, ale mam tylko projekt blach a sam rysunek gdzieś mi przepadł...
Na Olszynce Grochowskiej od strony bazy Kolei Mazowieckich. Tylko nie wiem, czy to dla Ciebie nie za daleko.

Dokładnie to tutaj
https://goo.gl/maps/NcnWX

Przełącz sobie na street view i zobaczysz w krzaczorach ten płot. Ciągnie się przez całą długość.

Ostatnio edytowane:

FENIX

Znany użytkownik
Reakcje
3.857 260 31
perfekcyjny materiał makietowy ! ile człowiek się napocił nad kartonikami ,plastykami z firm masówkowych ,a tu takie cuda jak w realu i jaka lekka robota będzie.
Co najwyżej mogę podpowiedzieć taki mały pomysł dla ułatwienia montażu klientom :
płyty , kostki etc. na siatce konfekcjonowane u producenta
czyli płyty i inne elementy ułożone i przylepione na cienkiej siatce, coś jak bandażyk, gotowe do klejenia w arkuszach
kolejny pomysł na siatkę to bruk
różne kamyczki w skali i w kolorze, mogą być naturalne kamyszki

jeszcze raz mega towar

Ostatnio edytowane:
OP
OP
hugwa

hugwa

Moderator
Zespół forum
Donator forum
Reakcje
388 26 4
Dzięki.
Juweela robi bruk na siatce, jak oni to robią nie mam bladego, kosztuje zdrowo więc pewnie łatwo nie idzie.
Na razie musi być trudniej. Bruk...no, kto wie. Piątoepokowy jest gdzieś tam w kolejce, ale daleeeeekooooo....

KoVaL

Znany użytkownik
Reakcje
3.227 60 5
Już mam i to nawet 2 różne typy.Rysunki odręczne,ale chyba odczytasz . Jak by były potrzebne zdjęcia to jutro zrobię ,ale szału nie będzie bo zarośnięte są.
P1000281-001.JPG
P1000279-001.JPG

Autor wątku Podobne wątki Forum Odpowiedzi Data
Techniki modelarskie 17
Techniki modelarskie 46