• Ten serwis używa "ciasteczek" (cookies). Korzystając z niego, wyrażasz zgodę na użycie plików cookies. Learn more.
  • Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

HUBET Wasyliszki S.A.

viator

Aktywny użytkownik
Reakcje
2 0 0
Może słupki kilometrowe albo - to trudniejsze - te z otworami do przetknięcia rurek (te używane jako bariery ochronne na stromych zboczach - ale te są raczej mniej potrzebne) ?

Jako popularny towar załadowczy dobre byłyby cegły żerańskie (płyta stropowa kanałowa), gazobeton (suporex) albo belki nadprożowe zbrojone do ścian murowanych (tak zwane elki - "L").

Powszechne były też pustaki stropowe (DZ) i beleczki teowe do nich, ale to byłyby strasznie delikatne elementy.

A do chodników na styku z trawnikiem przydałyby się krawężniki z zaokrągloną jednostronnie górną krawędzią.

Teraz ktoś powinien jeszcze otworzyć obok Hubetu zbrojarnię i lutować szkielety do belek i słupów z prętów podłużnych i strzemion... :)

OP
OP
hugwa

hugwa

Moderator
Zespół forum
Donator forum
Reakcje
388 26 4
Dzięki za propozycje. Nie wszystko da się zrobić, część nie od razu, ale wszystkie analizuję.
Obrzeża chodnikowe zaprojektowałem razem z chodnikiem, ale ich jeszcze nie frezowałem. W trzech wersjach - płaskie, zaoblone z jednej strony i z obu. Jak te: http://www.kon-bet.com.pl/katalog_drogi_obrzeza.htm

Póki co napływają jakieś sygnały od innoskalowców że to czy owo też by chcieli więc i tym muszę się zająć.

viator

Aktywny użytkownik
Reakcje
2 0 0
Ja tylko tak rzucam propozycje, sam pewnie nie będę tego na razie potrzebował, zwłaszcza w większych ilościach. :)

jestrabh

Znany użytkownik
Reakcje
2.822 40 1
Jako popularny towar załadowczy dobre byłyby cegły żerańskie (płyta stropowa kanałowa), gazobeton (suporex) albo belki nadprożowe zbrojone do ścian murowanych (tak zwane elki - "L").

Powszechne były też pustaki stropowe (DZ) i beleczki teowe do nich, ale to byłyby strasznie delikatne elementy.

A do chodników na styku z trawnikiem przydałyby się krawężniki z zaokrągloną jednostronnie górną krawędzią.

Teraz ktoś powinien jeszcze otworzyć obok Hubetu zbrojarnię i lutować szkielety do belek i słupów z prętów podłużnych i strzemion... :)[/QUOTE]
A kolega się chce budować czy modelarstwem się zajmować?;) he he. A tak na poważnie to ostatnie pomysły i jakość wykonania kol. Hugwy są na najwyższym poziomie i wypełniają lukę na rynku modelarskim.(y)

Merlin

Moderator Grupy BGM
Zespół forum
BGM
H0e
Reakcje
1.798 3 0
Ja z chęcią bym kupił, tylko pozostaje jeszcze pytanie odnośnie kilometraża (chodzi o te cyfry, nie wiem jak to nazwać ;). Jaką metodą można by to zrobić? Kalkomania, czy jakąś inną? :)

OP
OP
hugwa

hugwa

Moderator
Zespół forum
Donator forum
Reakcje
388 26 4
A może Walter pisał o takiej?... http://rejsy-morskie.strefa.pl/makietakolejowa/bariera.html

To ma sens, tylko musiałbym wiedzieć ile powinno się dorobić części podziemnej... No i otwór raczej musiałby mieć w okolicach 0.5-0.6 mm średnicy, jakoś nie widzę dobrze odlanego cieńszego....

Co do napisów to kalkomania byłaby dobrym pomysłem. Pogadam z moim najlepszym klientem ;-)

Walter Rusin

Jasnowidz roku
Reakcje
45 2 5
Hubert - chodziło mi o hektometrowe... Ładne słupki nie są złe. A i z malowaniem to bym to widział tak że w formie jest delikatne wyoblenie żeby numerek na słupku był wklęsły i wtedy lakierujemy słupek, pac kropelka rozcieńczonej farby żeby wlazła w rowek, ścieramy farbkę z powierzchni i jest ładny czarny/wyblakły numerek. To tyle teorii. Praktyka pewnie będzie inna...

OP
OP
hugwa

hugwa

Moderator
Zespół forum
Donator forum
Reakcje
388 26 4
Zakraplanie farby w gips jakoś nie bardzo mi się widzi, a tym bardziej grawerowanie napisów, bo musiałbym wściekle dużo wersji zrobić...
Chyba najlepsze by były suche kalkomanie. Powęszę w temacie.

Zbyszek

Znany użytkownik
Reakcje
955 79 5
Ja mam kilka pomysłów, o które będę Huberta molestował, napastował:), ale najpierw muszę zakupić bieżące wyroby, bo formy się zużyją, wszystko wykupicie i zostanę z niczym.:mad:

OP
OP
hugwa

hugwa

Moderator
Zespół forum
Donator forum
Reakcje
388 26 4
W Wasyliszkach trwają próby uruchomienia Działu Prefebrykatów Drobnowymiarowych, na zdjęciu pierwsza próbna partia (prawie 1000 sztuk) cegły silikatowej w H0. Jak widać technolog ma jeszcze sporo do zrobienia...

Cegla_silikat_01.jpg

Ostatnio edytowane:
OP
OP
hugwa

hugwa

Moderator
Zespół forum
Donator forum
Reakcje
388 26 4
Weekendowe inspiracje:
- Grybów - trzy typy donic
- Kasina - korytko i przepust pod wjazdem na posesję
- Stróże - betonowy kozioł
- Klęczany - krawędź peronowa

Donica1-Grybow_2015-05-23.jpg
Donica2-Grybow_2015-05-23.jpg
Donica3-Grybow_2015-05-23.jpg

Koryto-przepust_Kasina_2015-05-24.jpg
Koziol-Stroze_2015-05-23-01.jpg
Koziol-Stroze_2015-05-23-02.jpg
Peron-Kleczany_2015-05-24.jpg

viator

Aktywny użytkownik
Reakcje
2 0 0
Tymczasem do mnie dotarły płytki i trylinka z HUBETU ;) - bombowe wrażenie, niech się schowają laserowo cięte kartony!

Ostatnio edytowane:
Autor wątku Podobne wątki Forum Odpowiedzi Data
Techniki modelarskie 17
Techniki modelarskie 46