• Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

HUBET Wasyliszki S.A.

OP
OP
hugwa

hugwa

Moderator
Zespół forum
Donator forum
Reakcje
388 26 4
nie dalej jak wczoraj zostałem wepchnięty na pomysł zrobienia fajnego cosia który może być efektownym urozmaicaczem makiety albo ładunkiem
Otóż i próbne odlewy tego cosia - podkłady INBK-7. Jeszcze muszę dopracować technologię, bo do każdego modelu trzeba ją dopasować. Zrobiłem je w czwórskali - H0/TT/N/Z.
Zdjęcie podłe, jak zrobię lepsze odlewy to i lepsze zdjęcie będzie.
INBK-7_01.jpg

Druga z nowości - płyty drogowe w H0. Tez próbne odlewy. Wzorowałem się na płytach Novabet 150x300x15 i 100x300x15, żeby wykorzystać przewagę nad laserem - nisze na jarzma są do połowy grubości płyty, zrobiłem też imitację tychże.
Grubość płyty jest taka jak trylinki, czyli 1.8mm Przebarwienia na powierzchni po prostu są. Taka będzie uroda tych płyt. Zreszta one są na wszystkich odlewach, ale na małych mniej to widać.
Plyty_drogowe_Novabet_01.jpg

Koryta się frezują...

bstok70

Znany użytkownik
MSMK
PGMK
Reakcje
1.611 36 1
Jesteście tego pewni? Moim zdaniem to są korytka kablowe, nie pędniowe. Nie widzialem jeszcze pędni w takich korytkach wzdłuż torów, zwykle są albo napowietrzne na słupkach (nie są przykryte), albo podziemne, w kanałach stalowych. Koryta betonowe do pędni spotkałem tylko jako przejście pod drogą.
Nie ma najmniejszych wątpliwości, że obok klasycznego wykorzystania do prowadzenia kabli takie betonowe korytka skrywają też linki pędniowe (zwłaszcza tam gdzie urządzenia srk powstały we wczesnych latach ubiegłego wieku - Białystok)
Hugwa! Przepiękne wszystko, także podkłady i płyty! Ja też ustawiam się w kolejce!

Andrzej Harassek

Moderator For Prawdziwa Kolej Koleje Innych Krajów
Zespół forum
Donator forum
Reakcje
13.522 556 30
Nie ma najmniejszych wątpliwości, że obok klasycznego wykorzystania do prowadzenia kabli takie betonowe korytka skrywają też linki pędniowe
Chętnie zobaczyłbym zdjęcia takich koryt z pędniami. Piszę to bez cienia złośliwości, po prostu ja nie pmaiętam, żebym takie widział.

Marqus

Moderator Poznańskiego Klubu Modelarzy Kolejowych
PKMK
Reakcje
486 8 0
Na stacji Gniezno-Winiary są betonowe korytka z pędniami. Ale czy o takie chodzi?
SAM_3490b.jpg SAM_3491b.jpg SAM_3492b.jpg SAM_3493b.jpg

OP
OP
hugwa

hugwa

Moderator
Zespół forum
Donator forum
Reakcje
388 26 4
Ogólny widoczek na aktualną ofertę Wasyliszek (na placu brakuje krawężników i trylinki).
Hubet_all_01.jpg

No i obiecane nowości:
1. Płyty drogowe 150x300 w H0 - dostępne dwa zestawy:
- 16 płyt 150x300 za 24zł
- 4 płyty 150x300 i jedna 100x300 (jak na zdjęciu) za 8zł.
Plyty_Novabet_H0_01.jpg

2. Koryta kablowe w H0.
Zestaw zawiera ~70 koryt z pokrywami i kosztuje 25,-
Można zamówić też same koryta (18,-/70 szt) albo same pokrywy (9,-/70 szt).
Pokrywy mogą wymagać minimalnego szlifowania wierzchu, choć staram się je możliwie gładko zacierać w formie.
Koryta-1_H0_02.jpg
Koryta-1_H0_01.jpg

Podkłady INBK 7 w H0 - 9,-/16 szt.
INBK-7_H0_01.jpg

Podkłady INBK 7 w TT - 9,-/20 szt.
INBK-7_TT_01.jpg

Podkłady INBK 7 w N - 9,-/24 szt.
INBK-7_N_01.jpg

Podkłady INBK 7 w Z - 9,-/30 szt.
INBK-7_Z_01.jpg

pwel

Aktywny użytkownik
SKMK
Reakcje
3 0 0
Hubert,a zrobisz słupy oświetleniowe betonowe ośmiokątne,albo zwykłe ŻN?

OP
OP
hugwa

hugwa

Moderator
Zespół forum
Donator forum
Reakcje
388 26 4
ŻN raczej nie za bardzo, może krótkie jako ładunek ale dłuższe to by się rozsypały od przeciągu. O ile by się je udało wyjąć z formy. Jomby są wyzwaniem, a mają mniejsze otwory i więcej mięsa. No i jeszcze do tego wszystkiego one mają otwory do montażu osprzętu z czterech stron a ja w prosty sposób mógłbym zrobić z jednej, może dwóch.
Mam na nie inny pomysł, chyba lepszy, ale też nie tani. I nie na teraz.
Z ośmiokątnymi jest podobnie, trzeba robić dzieloną formę, jakoś wepchnąć do środka usztywnienie...niby do zrobienia, ale takie wyzwania zostawię sobie na jakieś spokojniejsze czasy.

Z betonowych rzeczy kuszą mnie teraz inne typy podkładów - PS-94 i wąskotorowy PS-11, może zmierzę się z kręgami betonowymi albo korytami do rowów. Jeszcze nie zdecydowałem.
Może też spróbuję sił w przemyśle ceramicznym, kto wie...

viator

Aktywny użytkownik
Reakcje
2 0 0
No, jak Ci się uda zrobić cegłę kratówkę albo pustak Max w 1:87 to przebijesz Adama66 z jego autkami 1:700 :D

OP
OP
hugwa

hugwa

Moderator
Zespół forum
Donator forum
Reakcje
388 26 4
Raczej musiałaby wystarczyć pełna. Adam zrobiłby kratówkę ręcznie w 1:700, więc i tak bym go nie przebił.

Adam66

Znany użytkownik
Producent
Reakcje
6.418 110 1
Zapiekły mnie uszy...o_O Czyżby się tu o mnie mówiło;)
Ty Hubeton nie rób hamletowskich scen rozpaczy. Twoja wundermaszyna leje mnie na głowę, o czym wiesz tylko kokietujesz. BTW - Piąty raz nie mogę odlać kompletu czołownic:mad::cry:

Zbyszek

Znany użytkownik
Reakcje
955 79 5
Hubert,a zrobisz słupy oświetleniowe betonowe ośmiokątne,albo zwykłe ŻN?
Słupy z gipsu to sztuka dla sztuki, lampy z tego nie zrobisz a na ładunek polecam wycięte laserowo z balsy, świetnie się wycinają i malują.
Za to kręgi betonowe to niegłupi pomysł, na ładunki jak znalazł.

viator

Aktywny użytkownik
Reakcje
2 0 0
A i po terenie walało się tego tu i tam od cholery swego czasu. Kilka takich kręgów porzuconych na hałdzie piachu było naszym ulubionym miejscem siedzenia i czytania książki, o ile udało się znaleźć egzemplarz leżący w miarę równo na boku. A te stojące w pozycji normalnej służyły za bunkry podczas wszelakich zabaw na pistolety z patyka i śnieżki. Ech, gdzie te czasy... ;)

OP
OP
hugwa

hugwa

Moderator
Zespół forum
Donator forum
Reakcje
388 26 4
W takim razie sprawdzę czy uda mi się zrobić kręgi w gipsie. Ale to chwilę potrwa.

OP
OP
hugwa

hugwa

Moderator
Zespół forum
Donator forum
Reakcje
388 26 4
Za to kręgi betonowe to niegłupi pomysł
Proszę bardzo.
Na początek kręgi studzienne 1000x500x100.
Nie za bardzo miałem pomysł na w miarę proste i tanie wykonanie zamka na obu końcach (kielich/szpic), więc zrobiłem (na razie) dwie wersje - ze szpicem i zupełnie proste. Ustawione na placu albo wkopane w ziemię najczęściej widać właśnie szpicem do góry, kielich jest niewidoczny. Żeby dało się ustawić na sobie więcej kręgów z ładnym połączeniem potrzebny jest właśnie krąg bez zamka, co widać na obrazku.
3,20zł/sztuka lub zestaw 12 sztuk za 30zł. W zamówieniu należy określić ile których potrzeba.

Miłego tygodnia, jak komuś się uda.

kregi_100x50_01.jpg

corwin

Administrator
Zespół forum
Reakcje
368 2 3
Proszę bardzo.
Na początek kręgi studzienne 1000x500x100.
Nie za bardzo miałem pomysł na w miarę proste i tanie wykonanie zamka na obu końcach (kielich/szpic), więc zrobiłem (na razie) dwie wersje - ze szpicem i zupełnie proste. Ustawione na placu albo wkopane w ziemię najczęściej widać właśnie szpicem do góry, kielich jest niewidoczny. Żeby dało się ustawić na sobie więcej kręgów z ładnym połączeniem potrzebny jest właśnie krąg bez zamka, co widać na obrazku.
3,20zł/sztuka lub zestaw 12 sztuk za 30zł. W zamówieniu należy określić ile których potrzeba.

Miłego tygodnia, jak komuś się uda.

Zobacz załącznik 294033
Normalnie MISZCZ (y)

Autor wątku Podobne wątki Forum Odpowiedzi Data
Techniki modelarskie 17
Techniki modelarskie 46