• Ten serwis używa "ciasteczek" (cookies). Korzystając z niego, wyrażasz zgodę na użycie plików cookies. Learn more.
  • Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Gdzie wlutowac kondensator

Adam Okuń

Znany użytkownik
Reakcje
1.202 1 0
Mam pytanie czy do 8pinowego dekodera (standardowy w lokomotywie BR80 ROCO) też można podłączyć kondensator?

Adam Okuń

Znany użytkownik
Reakcje
1.202 1 0
Powtórzę pytanie dodając zdjęcia moich dwóch dekoderów. Czy do któregoś mogę dołożyć kondensator bez innych elementów by poprawić jakość jazdy BR80?

Dekoder PIKO
Dekodery.jpg Dekodery-2.jpg

Dekoder ROCO
Dekodery-3.jpg Dekodery-4.jpg

WM-MODEL

Znany użytkownik
FREMO Polska
Reakcje
1.733 14 0
Ten od Roco to prawdopodobnie dekoder Zimo, MX630, gdzieś ktosie kilkakrotnie pisali, że ze zubożonym oprogramowaniem :)
Nie ma wyjść dedykowanych do podłączenia kondensatora, ale na stronie 54 instrukcji http://www.zimo.at/web2010/documents/MX-KleineDecoder.pdf jest narysowane co i jak. Dla niewielkich pojemności rzędu do jakichś 1000uF wystarczy tylko rezystor 33Ω równolegle z diodą prostowniczą, jak na rysunku w instrukcji.

Do tego od Piko też pewnie zadziała ;)

jpyt

Aktywny użytkownik
Reakcje
3 0 0
Niestety, nawet Zimo, stosując te same "schematy" wyjść i zbliżone konstrukcje dekoderów, stosuje całkowicie różne w nich podpięcia kondensatora. Na 99% można powiedzieć, że plus (+) kondensatora można wpiąć do niebieskiego ( wspólnego + plusa wyjść funkcyjnych)
Natomiast z minusem jest problem. W niektórych dekoderach "należy " go podpiąć do " ground" cytując instrukcję ZIMO " cap. Negativ- the same as ground" i w twoim przypadku ground masz wyprowadzone na jednym z pinów, tylko nie podpięte.
W innych " cap. Negativ - not the same as ground".
Co do Twojego dekodera, to chyba jak koledzy Ci napisali, MX 630. A tu instrukcja o kondensatorze nie mówi nic.
Ale ja myślę o trzech rozwiązaniach:

1 zakup najprostrzego dekodera z wyprowadzeniami na kondensator - koszt ok 75 zeta, jeśli nie musi to być ZIMO,

2 próba wpięcia kondensatora pomiędzy niebieski ( common positive) a pin oznaczony jako Ground - co może zakończyć się potzebą skorzystania z z rozwiązania 1.

3 olać to.

Ja sam montuję często kondensatory i powiem tak:
Przy pojemności 2000 mikro, przy dekoderze oświetlenia ( bez poboru prądu przez energożerny silnik) to jeszcze ma sens. Czas (podtrzymania) to wówczas ok 0,5 do 1 sek - mówimy o oświetleniu led.

Ale przy dekoderach jazdy i obciążeniu silnikiem, to naprawdę milisekundy.
Wg mnie wyeliminuje się delikatne mrugania świateł, a nie zatrzymywanie loka co parę metrów.
Więcej zyskasz generalnym czyszczeniem odbieraków, szyn i kół niż da Ci kondensator.
Aby w lokomotywie rzeczywiście mówić i UPS'ie wspomagającym zasilanie, to musiałbyś przysposobić do tego węglarkę stale ciągniętą za lokiem i wypakowaną po brzegi kondensatorami.

Ale raz jeszcze napiszę: to moje prywatne zdanie.
W loku ciężko zmieścić coś więcej niż 1000 mikro faradów, a to jiewiele daje.

jpyt

Aktywny użytkownik
Reakcje
3 0 0
Na allegro w dziale manicure-pedicure-paznokciure są waciki bezpyłowe niepozostawiające żadnych farfocli. Alkohol jest super bo ładnie czyści koła i odbieraki prądu to robię patyczkami z watą ( takie do uszu) trzeba tylko uważać z tym alkoholem coby lakieru na loko nie odbarwić.

OP
OP
zgodny

zgodny

Znany użytkownik
Reakcje
431 19 0
Wracając do pytania o oświetlenie kabiny lokomotywy na płytce z dioda led ,przypisanej do wyjścia na dekoderze zimo FA 3 jakie wartości i do jakich SV je wpisać,by odpowiadały klawiszowi nr 10 na myszce ?
[DOUBLEPOST=1474457731,1474457340][/DOUBLEPOST]
Poczekaj jakieś 2-3 tygodnie - będzie gotowe rozwiązanie dla dekoderów LENZ-a ;)
Zapodam na forum :)
I coś do silvera do stonki by pasowało?

jpyt

Aktywny użytkownik
Reakcje
3 0 0
Bardzo fajny pomysł. Czy można takie płytki nabyć u kolegi?

Ja chciałbym tylko dodać od siebie, aby nie przecniać możliwości kondensatorów. Jeżeli komuś wydaje się, że do jeżdżącej w czkawkę loko z włączonymi światłami przód i tył i obciążonym silnikiem doda kondziora 1000 mikro i będzie cacy, to jest w błędzie. Do wagonu posiadającego jedynie oświetlenie wnętrza led, daję ok 4-6 kondensatory 1000 mikro każdy, co daje nam 4000-6000 mikrofaradów. Eliminuje to delikatne ( delikatne zaznaczam) migotanie oświetlenia. Ale moim zdaniem 4000 mikro dane do lokomotywy o znacznym poborze prądu nic nie da, jeśli w kiepskim stanie będą szyny, koła a przede wszystkim odbieraki prądu. Do mnie trafia dużo loków do naprawy, czyszczenia, czy przeróbek. Ich właściciele jakoś tam dbają o nasmarowanie osi, czyszczenie kół itp. Natomiast 90% moich "pacjentów" ma odbieraki prądu w opłakanym stanie. Brudne, powyginane, podginane śrubokrętem, albo jadące po plastiku a nie metalowym rancie. Inną sprawą jest brak miejsca w loko na dodanie większej ilości kondensatorów. Chyba że wypełni się nimi całą węglarkę.

Teraz dopiero spostrzegłem, że to samo pisałem parę miesięcy temu. Ale się powtarzam...
Sorry.
Co to ja miałem takiego dobrego?.....
Acha! Pamięć!

Ostatnio edytowane: