To ja tez mam lamerskie pytanie. Kupiłem do dekodera ESU ups, równiez tej marki. Jak możecie sobie wyobrazić kosztował pól ceny dekodera. Mimo że nie jestem elektronikiem a miejsce do wlutowania było dla mnie mikroskopijne z sukcesem wlutowałem ups , który działa i do tego jest ładnie sterowany lok programmerem. Wczoraj odebrałem "Byka" , którego zamówiłem w wersji LOK sound 5 ESU + światła E1 + UPS. Otworzyłem loka i zdziwiłem się że do deka nie ma wlutowanego UPSa, ale za to wlutowany jest kondensator w płytę główna loka. Teraz pytania:
1. Czy mam rację co do opisu i ten kondensator to faktycznie UPS ? (raczej tak bo loka po utracie zasilania świeci jeszcze przez sekundę, dwie )
2. Czy jeżeli jest miejsce w płytce głównej, a podobne widzę w EU07 PIKO i SU46 PIKO to lepiej wlutować w płytke główną czy jednak w dekoder
3. Czy jest sens zakładając upchnięcie w obudowie wlutowac i w płytę główną i w dekoder?
4. Jak macie rozwiązany UPS w SM42? Miłe było by zobaczenie fotki dodatkowe do tych, które są (o ile ktoś lutowałw płytkę a nie w deka
5. kondensator z układem sterującym a bez niego? Czu należy zawsze stosowac układ sterujący (chyba poprawnie łądujacy) Patrząc na foty z tego wątku widze rezystor i diodę wlutowywane w płyte główną. Kupując np. w DCC24 kondensator z układem ładującym wystarczy że wlutuję je w miejscach jak w moim Byku i jak rozumiem na fotach powyżej rozbrajanie (dolutowywanie części ) płyty głównej nie jest potrzebne? Nie do końća załapałem wątek o zworkach
Będe wdzięczny za info. Sorry jeżeli coś powtarzam ale byc moz ebedzie to też podsumowanie kilku wątków przydatne dla innych.
Uprzejmie proszę o unikanie komentarzy typu poszukaj sobie lub jak nie jesteś elektronikiem to się nie bierz. Ni ejestem elektronikiem ale poki co na całej makiecie spaliłem jedną listwe świetlną ESU więc nie ma tragedii
Dzięki Wielkie