• Ten serwis używa "ciasteczek" (cookies). Korzystając z niego, wyrażasz zgodę na użycie plików cookies. Learn more.
  • Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Gdzie wlutowac kondensator

dark

Użytkownik
Reakcje
13 1 1
W modelu EU07 zworki robi się na R6 i R8.
Jeżeli masz dekoder do którego kondensator można podłączyć bezpośrednio (np. ZIMO MX645), to robisz tylko zworki.
Jeżeli masz inny dekoder, to musisz zastosować diodę i rezystor, albo kupujesz gotowy kondensator z układem ładującym (https://shop.dcc24.eu/pl/22-kondensatory-ups), i wtedy wystarczą tylko zworki.
Dzięki Pawel za wyjaśnienie. Rozumiem, że kondensator z układem ładującym lutuje do C- i C+, robię zworki R6 i R8 i wszystko biega?

Drozdzik

Znany użytkownik
Reakcje
1.725 0 0
Mnie wprowadził w tajniki Kolega Marqus za co serdeczne dzięki przy ET22, potem przy innych modelach poszło łatwo w miarę trzeba poczytać wcześniejsze wpisy Kolegów i się można dużo dowiedzieć ☺

Paweł.W-wa

Znany użytkownik
Donator forum
Reakcje
1.685 17 0
Pięknie dziękuję :D Oczywiście czytałem wcześniejsze wpisy - przynajmniej kilka spraw "nabrało światła" że tak powiem. W "Byczku" tylko miałem niejasność - dzięki więc wielkie (y)

dark

Użytkownik
Reakcje
13 1 1
Możnaby pokusić się o watek w którym moderator zebrały zdjęcia i opisy wykonanych UPS w różnych lokach Piko, Roco itd. Można go przypiąć na górze działu aby każdy łatwo mógł sięgnąć po ściągę.

maciles

Nowy użytkownik
Reakcje
0 0 0
Witajcie, a ja mam pytanie z prośbą o pomoc. Mam takie coś z zestawu startowego roco 51305, gdzie tutaj się "wpiąć" kondensatorem? Jeszcze nie wiem jak go upchne, ale to później. Najpierw prośba o pomoc, gdzie go wlutować?

IMG_20200409_132752401.jpg

SzymonG

Aktywny użytkownik
Reakcje
115 1 0
Podobno to jest roco 10884, wiec w które kabelki powiniem się wlutować?
Witaj. Ten dekoder, który masz w swoim zestawie, to dekoder ZIMO MX 630. Mam taki sam, a po odczytaniu wersji "sam" się do tego przyznał . Na stronie producenta (i nie tylko) można pobrać instrukcje do różnych dekoderów. Na stronie 61 jest schemat podłączenia kondensatora do takiego właśnie dekodera. Pozdrawiam.

tygmich

Użytkownik
Reakcje
142 1 1
Witam Szanownych Expertów
Posiadam "szarpiącego" na rozjazdach model elektrowozu EU44-005 Piko 59917 "Niepodległa" uzbrojonego w dekoder Piko 56403 SmartDecoder 4.1. Przekopałem instrukcje, szukałem w necie i nic. Wczytując się w ten wątek z forum - wywnioskowałem, że do każdego loka lub dekodera można wlutować kondensator/ powerpack.
Gorąca prośba o pomoc i doradzenie gdzie wlutować kondensator do tego loka

tygmich

Użytkownik
Reakcje
142 1 1
Witam Szanownych Expertów
Posiadam "szarpiącego" na rozjazdach model elektrowozu EU44-005 Piko 59917 "Niepodległa" uzbrojonego w dekoder Piko 56403 SmartDecoder 4.1. Przekopałem instrukcje, szukałem w necie i nic. Wczytując się w ten wątek z forum - wywnioskowałem, że do każdego loka lub dekodera można wlutować kondensator/ powerpack.
Gorąca prośba o pomoc i doradzenie gdzie wlutować kondensator do tego loka

Andrzej Harassek

Moderator For Prawdziwa Kolej Koleje Innych Krajów
Zespół forum
Donator forum
Reakcje
12.853 525 30
A może najpierw warto sprawdzić odbiór prądu ze wszystkich kół (przyleganie blaszek kontaktowych, czystość kół i zbieraczy itp.)? Długa lokomotywa odbierająca prąd kołami obu wózków nie powinna stawać na rozjazdach, nawet bez kondensatora, choć zamontowanie takiego z pewnością nie zaszkodzi. Ale ja nie wiem, gdzie go należy wlutować.