• Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Makieta Gdy już mamy skrzynkę... Czyli krótki poradnik, jak zacząć.

J

Jurek ST44

Gość
"praw fizyki pan nie zmienisz i nie bądź pan......"

Nie zamierzam zmieniać, ale bądż pan....... pokaż przykład żeby tory na module tak się wydłużyły od gorąca, zeby nie można było ich zmontować z innymi modułami. A na marginesie, co poniektórzy starzy forumowicze to się uważają zbyt wysoko, wszystkich rozumów nie zjedliście. Tak to odebrałem.

Zbyszek

Znany użytkownik
Reakcje
1.044 82 5
Tu bardziej chodzi o pracę drewna skrzynki. Warto gotowe skrzynki wysezonowac przed położeniem torów i potraktować spod skrzynki również zwykłym lakierem podkładowym. Jeżeli szyny są przylutowane na krawędzi, to nie mają prawa wyjść poza obrys, po to jest to przecięcie na środku, by się tor nie deformowal.

J

Jurek ST44

Gość
Tu bardziej chodzi o pracę drewna skrzynki. Warto gotowe skrzynki wysezonowac przed położeniem torów i potraktować spod skrzynki również zwykłym lakierem podkładowym.
Tak z ciekawości ile czasu by wypadało sezonować ?
Zbyszku wiem że nie mają prawa wyjść, wcześniej była o tym rozmowa, kwestią tylko była jaka przerwa ma być między nimi zachowana.

Ostatnio modyfikowane przez moderatora:

Zbyszek

Znany użytkownik
Reakcje
1.044 82 5
Ja pocięte elementy skrzynek trzymalem cały czas w mieszkaniu, kleilem i montowalem w mieszkaniu, wynosiłem tylko jak była brudna robota typu szlifowanie i lakierowanie.

Dominik

Znany użytkownik
FREMO Polska
NAMR
Reakcje
397 17 0
A ja powiem tak, jak kiedyś pojedziecie ze swoimi skrzynkami na imprezę modulową na przykład w grudniu i jeszcze nie daj Boże postanowicie rozkładać je dzień później, albo załadujecie je wieczorem przed porannym wyjazdem, to przy rozkładanie skrzynek prawie na pewno spotka Was niespodzianka związana z różną rozszerzalnością termiczną szyn i reszty dzieła.
Powyższe twierdzenie opieram na własnych doświadczeniach a nie teoretycznym pierdu pierdu.

Inkson

Administrator
Zespół forum
Donator forum
MGKP
BGM
Reakcje
1.942 32 0
Powyższe twierdzenie opieram na własnych doświadczeniach a nie teoretycznym pierdu pierdu
Tą teorię mogę potwierdzić w 100%, bo sam kiedyś zrobiłem taki eksperyment, że przylutowane na obu końcach tory do gwoździ w skrzynkach wystawiłem na dziesięciostopniowy mróz i po jednym lutowaniu na szynie strzeliło. Dlatego dzielę szynę na dwie części i robię w środku mała szczelinkę, a szyny na tej szczelince mogą sobie pracować w zależności od temperatury jaka je otacza.

Zbyszek

Znany użytkownik
Reakcje
1.044 82 5
Powyższe twierdzenie opieram na własnych doświadczeniach a nie teoretycznym pierdu pierdu.
W sumie masz rację, nie warto się rozpisywać, a robić swoje:) Nie bym się obraził, czy strzelał focha. Po prostu robię dla siebie makietę domową, nie jakąś wystawową, tym bardziej, że się jest odludkiem, samotnikiem i się chodzi własnymi drogami. Zresztą tak się rozkręciłem, że wyczerpałem limit postów co najmniej do połowy września.:D

J

Jurek ST44

Gość
Od pierdu pierdu się zaczyna, na pierdu pierdu można się czegoś dowiedzieć, nauczyć, wegług pierdu pierdu tworzą się moduły. Ja tam pierdu pierdu wykorzystam do swoich modułów, na wystawy pierdu pierdu się nie nastawiam. Mam nadzieje że te moje pierdu pierdu mi wystarczy. Pierdu pierdu Dobranoc.:LOL:

corwin

Administrator
Zespół forum
Reakcje
372 2 3
Najlepszą metodą jest właśnie ta podana przez Zbyszka. Szyny przylutowane na końcach i dylatacja na środku modułu. Każda połowa ma przylutowane kabelki zasilające. Jeśli chodzi o zasilanie to dobrą zasadą jest zrobić podłączenie kabli zasilających co 50 cm. Przećwiczyliśmy to w ubiegłym roku w Zakopanem, gdzie w nocy temperatura w namiocie spadała do 4-5 stopni Celsjusza a w dzień dochodziła do 40 stopni. Dzięki dylatacjom i zasilaniu co 50 cm makieta dała radę. (Ale już nie zamierzamy powtarzać tej przygody :ROFL: ). Co prawda my nie lutowaliśmy do śrubek tylko do Władzio patentów :) (Władzio patent to wyfrezowane w laminacie 3 podkłady do których przylutowane są szyny, następnie przyklejony lub przykręcony do krawędzi modułu.

Reakcje
8 0 0
Dobrym sposobem jest też zastosowanie w środku modułu toru Tillig 85139 (tor prosty regulowany 67-70mm) oczywiście dla tych, co tworzą z tego systemu torowego.

WrocT

Znany użytkownik
Reakcje
478 69 1
Jak zacząć, ale nadal nie udało Mi się znaleźć informacji o samym torowisku, czyli o odległości pomiędzy podkładami kolejowymi. Są wprawdzie książki, ale w nich nie znalazłem informacji dla Mnie istotnej, czyli przykładów które Mnie interesują. Przykład z rzeczywistości linii kolejowej Wrocław - Świdnica, modernizowanej gdzieś pod koniec lat 60 przynajmniej takie daty są na szynach, tor klasy C3, kategoria linii nieznana :
tor szy.jpg
I się zastanawiam czy nie warto założyć nowego wątku tylko czy w 1:1 czy w modelarstwie? Przecież są także inne epoki i w każdej trochę inne torowiska :)

Tomek K

Znany użytkownik
FREMO Polska
KKMK
Reakcje
401 5 1
Odległości pomiędzy podkładami w torze (nie w torowisku) są zależne od klasy linii czyli obciążenia i wynikają z ilości podkładów na 1 km toru (nie torowiska). Wartości te są prawdopodobnie podane w instrukcji Id-1 (D-1), ale nie mam jej aktualnie pod ręką.

WrocT

Znany użytkownik
Reakcje
478 69 1
Q.....a to nie ten link skopiowało
[DOUBLEPOST=1476380394][/DOUBLEPOST]http://kolej.krb.com.pl/d1_new/zal5a.html
Cos nie do końca rzeczywistość pokrywa się z instrukcją w realu. Szyna (inna niż na zrzucie ekranowym) "PKP I 1964 S45 TZ" i jest 41 podkładów ( w instrukcji 43, 40 najbliższa ilość do rzeczywistej, 37, 35, podkłady maja napis "Bg 75 NBK 8/".

A odnośnie budowy skrzynek, to tylko używa się sklejki? Czy ktoś próbował budować lub wzmacniał z profili metalowych np takich co używa się w karton - gipsie? Dzielenie szyn na makiecie na części w torze beztykowym jak ma sie do 1:1 :)?

OP
OP
kolejowy Marwin
Reakcje
72 0 0
Osobiście oglądając różne skrzynki na forum nie natrafiłem na takie rozwiązanie z metalem. Części metalowe pewnie nadadzą skrzynce dodatkowej wagi (może się mylę). Sklejka jest bardzo dobrym materiałem na budowę skrzynki - jeśli dobrze pamiętam (albo przynajmniej kojarzę fakty;)) to dobrze znosi zmiany temperatur i jest na pewno lekka - jeśli się mylę Proszę mnie poprawić:);)

Autor wątku Podobne wątki Forum Odpowiedzi Data
Dla początkujących 4