• Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Makieta Gdy już mamy skrzynkę... Czyli krótki poradnik, jak zacząć.

Andrzej Harassek

Moderator For Prawdziwa Kolej Koleje Innych Krajów
Zespół forum
Donator forum
Reakcje
15.218 661 30
Ale bananki między segmentami/modułami zawsze można w razie potrzeby rozłączyć. Ale tak naprawdę, to nie wiem, po co ta przerwa, natomiast z pewnością bardzo trudno jest zrobić idealnie równo, żeby było na styk. Zostawienie minimalnej szpary chyba ułatwia wykonanie skrzynki, a nie przeszkadza w jeździe.

J

Jurek ST44

Gość
Sorry zapodam dwa zdjęcia.
mmnnnbvvvcc.jpg
mnbvcxz.jpg

[DOUBLEPOST=1470044772,1470044397][/DOUBLEPOST]Podałem 2 przykłady zakonczenia torów na module, bo temat zszedł w kierunku wyrywania torów. Powiem tak można zrobić na styk, kwestią jest tylko póżniejsze obchodzenie się z nimi.

Dominik

Znany użytkownik
FREMO Polska
NAMR
Reakcje
397 17 0
W tym sęk, że na pewno nie można zrobić "na styk"! Oczywiście im bliżej tym lepiej ale musi być jakaś przerwa. Nad elektrycznym połączeniem torów na makiecie modułowej trzeba panować, a to oznacza, że trzeba mieć pewność, że jak bananki/XLRy pod makietą są rozłączone, to między torami na sąsiednich modułami nie ma żadnego połączenia elektrycznego.

J

Jurek ST44

Gość
W tym sęk, że na pewno nie można zrobić "na styk", musi być jakaś przerwa. Nad elektrycznym połączeniem torów na makiecie modułowej trzeba panować, a to oznacza, że trzeba mieć pewność, że jak bananki/XLRy pod makietą są rozłączone, to między modułami elektrycznie jest przerwa.
Przecież nie mówie żeby sie całowały, ale 1mm wystarczy, a nie pół centymetra.

Dominik

Znany użytkownik
FREMO Polska
NAMR
Reakcje
397 17 0
W świetle Twojej wypowiedzi z rana:
Tory są połączone banankami to jaka izolacja, przed czym ?
stwierdzenie
nie daje pewności, że rozumiesz to jako
Ale jeżeli faktycznie tak to rozumiesz, to ja się z Tobą zgadzam. 1mm wystarczy, i najlepiej jeśli to faktycznie 1mm jest. Najczęściej duże odległości między torami na sąsiadujących modułach to niestety efekt ich niestarannego wykonania.

Dodam jeszcze, że gdyby wszyscy robili tak zakończenia torów na modułach, jak parę postów wcześniej pokazał @inkson, życie na imprezach modułowych byłoby łatwiejsze, a o wyrwanych torach nikt by nie słyszał. I nawet nie chodzi o te miedziane gwoździe czy tam wkręty, tylko o staranność wykonania właśnie. Gdy szyna, podkład i czoło modułu stanowią jedną płaszczyznę to po prostu potencjalna "siła wyrywająca" nie ma się za co zaczepić i z definicji temat wyrywania przestaje istnieć.

J

Jurek ST44

Gość
Dlatego zdjęcia jako porównanie dałem. (y) Ja cały czas się wypowiadałem w kontekście uszkadzania końcówek torów, nie chodziło mi o elektronike.

Ostatnio modyfikowane przez moderatora:

Kpt. Nemo

Łowca cech
Donator forum
Ekspert
Reakcje
22.731 530 29
A po co lutować szynę do gwoździa?
Przylutować do szyny przewód doprowadzający prąd do niej owszem, ale lutować gwoździe do szyny(n) Pierwszy raz słyszę.
Ja mam ponad 50 zakończeń torów nie tylko prostopadłych ale i skośnych na profilach przejściowych i nigdy nie wyrwałem żadnej szyny. U ciarachów wyrwane szyny z profilu przejściowego owszem widziałem. Zrobione szajsowato to się wyrwały. Połamane, czy powyginane segmenty też widziałem, ale to nie oznacza, że szkielet segmentu ma być wykonany z 5 mm spawanej blachy stalowej wzmocniony kątownikami.
Jak dbasz tak masz. Ja jeżdżę ze swoim modułem od 12 lat po wystawach, spotkaniach czy pokazach i nic nigdy mi się takiego nie przytrafiło a mam ponad 25 segmentów.
Może to i dobrze wygląda, lecz lepiej miejsce lutowania przenieść chociażby 10 cm dalej a na końcu toru połączyć ze sobą dwa podkłady. Tor będzie się trzymał mocniej na krawędzi. Podkłady muszą być na samej krawędzi profilu jak na zdjęciu powyżej.

Łączenia FLEX- ów lutujcie ze sobą a nie łączcie przy pomocy wsuwek.
Tor kładźcie w całości na skręcone ze sobą wszystkie segmenty.
Absolutnie nie róbcie każdego segmentu oddzielnie żeby je w przyszłości połączyć jako moduł, bo wyjdzie gniot z torowiskiem jak na torfowisku.

A ty chcesz budować moduł stacyjny a nawet nie chce ci się norm PMM czy FREMO przeczytać żeby zdobyć podstawową wiedzę ?
Oto słowo Pana, Bogu niech będą dzięki.

A na poważnie PMM-owski bełkot zarozumiałego starca, ot co.

Zbyszek

Znany użytkownik
Reakcje
1.044 82 5
By się dużo nie ''mundrzyć'' moja propozycja wykonania. W profilu wiercimy dwa otwory fi3,5-4mm dokładnie po środku dwóch skrajnych podkładów. Do szyn przylutowujemy 1-1,5 cm odcinki linki 1,5mm*2 pocynowanej. Wklejamy flex w te otwory na distal, a tor dociążamy ciężarkiem przez deseczkę na minimum 12h. Następnie kleimy tor klejem CA. Otwory te są takiej średnicy, by można było manewrować torem po długości i na boki. Gdy wszystko wyschnie, obcinamy szyny na krawędzi skrzynki- ja akurat tnę piłką z żyletki i szlifuję płótnem ściernym na deseczce ''na styk''. O dziwo, po skręceniu skrzynek jest przerwa, która nie jest zbyt widoczna. Tyle teorii praktycznej, bo nie mam już skrzynek, więc nie pokarzę obrazków. By uniknąć niemiłych niespodzianek, tor na środku skrzynki rozcinamy na 0,5mm. Oczywiście dajemy tam podkład podwójny i łubek. Przyklejony połową do szyny po przekątnej, obrazek chyba wyjaśni o co mi chodzi, a fotkę zaczerpnąłem z google- tak na szybko.
IMAG0086.jpg Tory_24.jpg

J

Jurek ST44

Gość
Po to żeby się nie powyrywały szyny z podkładów.
Nadal obstaje przy swoim, kto nie umie się obchodzić z modułami, niech sobie robi przerwy pół centymetrowe, Wystarczy przerwa około 1 mm.
[DOUBLEPOST=1470097935][/DOUBLEPOST]
A szyny z podkładów mogą się wyrwać np.na skutek wydłużenia z powodu temperatury.
Jaka to by musiała być temperatura, żeby wydłużyć szyne na module ? To nie real, gdzie szyna się nagrzewa do temperatury patelni z jajecznicą.

Ostatnio modyfikowane przez moderatora:

marian

Aktywny użytkownik
eSeMka
Reakcje
6 0 0
Łączenia FLEX- ów lutujcie ze sobą a nie łączcie przy pomocy wsuwek.
A z czego wynika porada aby nie łączyć FLEX-ów wsuwkami? Oprócz wizualnych oczywiście. Czy wsuwka plus lutowanie też jest zasadne?
Rozumiem, że w myśl tej zasady również końców rozjazdów z FLEX-em też nie należy łączyć wsuwkami.
Pytam, bo zaraz będę kładł tory na moduł, a po co potem poprawiać :eek:.

stare tory

Znany użytkownik
KKMK
Reakcje
1.032 85 11
Nadal obstaje przy swoim, kto nie umie się obchodzić z modułami, niech sobie robi przerwy pół centymetrowe, Wystarczy przerwa około 1 mm.
[DOUBLEPOST=1470097935][/DOUBLEPOST]

Jaka to by musiała być temperatura, żeby wydłużyć szyne na module ? To nie real, gdzie szyna się nagrzewa do temperatury patelni z jajecznicą.
"praw fizyki pan nie zmienisz i nie bądź pan......"

Autor wątku Podobne wątki Forum Odpowiedzi Data
Dla początkujących 4