• Ten serwis używa "ciasteczek" (cookies). Korzystając z niego, wyrażasz zgodę na użycie plików cookies. Learn more.
  • Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Relacja Gdy Glacier Express jest tylko tłem

OP
OP
Tomasz Sauer

Tomasz Sauer

Znany użytkownik
FREMO Polska
H0m
Reakcje
2.373 104 4
Ostatnie zdjęcie - jak rozumiem - przedstawia "automat" przestawiający rozjazd w prawidłowe położenie, gdy tabor jedzie na rozprucie? ;)
To taka foto dygresja do rozwiązań na makietach, szczególnie w sytuacjach przejść z dwóch torów na jeden tor, na szlaku gdy nie chce się angażować nikogo do obsługi, czy tworzyć posterunku, wówczas możliwy jest przejazd z obydwu torów na jeden, natomiast w kierunku przeciwnym tylko na tor właściwy dla szlaku dwutorowego.
Powiem szczerze, że nigdy nie myślałem spotkać takie rozwiązanie w realu.

Andrzej Harassek

Moderator For Prawdziwa Kolej Koleje Innych Krajów
Zespół forum
Donator forum
Reakcje
15.391 671 30
Powiem szczerze, że nigdy nie myślałem spotkać takie rozwiązanie w realu.
Jest to rozwiązanie stosowane za granicą od lat, nie tylko na kolejach wąskotorowych. W Polsce zdarza się na sieciach tramwajowych, ale w latach 90. XX wieku prowadzono także próby z systemem sterowania ruchem na liniach o małym natężeniu ruchu, na linii Szczecinek - Korzybie, gdzie jednak zastosowano elektryczne napędy zwrotnicowe, które automatycznie ustawiały zwrotnicę dla jazdy na ostrze w jednym kierunku, a dla jazdy z ostrza - w drugim kierunku. Czyli działało to tak samo, jak sprężyna (zwrotnica "sama" wracała do określonego położenia po przejeździe pociągu z ostrza, ale pociąg jadący z ostrza nie rozpruwał zwrotnicy, tylko urządzenia automatyczne ustawiały zwrotnicę w odpowiednim położeniu. O stosowaniu zwrotnic z napędem sprężynowym samopowrotnym na kolei w Polsce nie słyszałem.
możliwy jest przejazd z obydwu torów na jeden, natomiast w kierunku przeciwnym tylko na tor właściwy dla szlaku dwutorowego
Takie rozwiązania w realu stosuje się na liniach jednotorowych, na automatycznych mijankach - tak też było na linii Szczecinek - Korzybie, tyle że z napędami elektrycznymi, a nie sprężynowymi.