• Ten serwis używa "ciasteczek" (cookies). Korzystając z niego, wyrażasz zgodę na użycie plików cookies. Learn more.
  • Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Fotografie Galeria "Koleje wąskotorowe"

OP
OP
Mafia

Mafia

Znany użytkownik
FREMO Polska
H0e
KSK Wrocław
Reakcje
1.512 19 0
19980612GRD008.jpg

Dziś kolej "metrowa" czyli Gryficka Kolej Dojazdowa, o prześwicie toru 1000mm. Zdjęcie z wiaduktu linii Kołobrzeg – Szczecin. MBxd2-301 z pociągiem osobowym nr 120 relacji Niechorze – Gryfice Wąsk. wjeżdża do Gryfic.
Foto: Michał Izydorczak 12.06.1998

michal.guminiak

Znany użytkownik
H0e
Reakcje
1.463 7 0
Michale, widać na zdjęciu, że motorówka ta była dość dobrze utrzymana. Takim bardzo dobrze utrzymanym MBxd2 odbyłem podróż szklakiem kolei stargardzkiej rok wcześniej.

OP
OP
Mafia

Mafia

Znany użytkownik
FREMO Polska
H0e
KSK Wrocław
Reakcje
1.512 19 0
Znaczy, że sam wagon jest pociągiem?
Tak. Jest konkretnym pociągiem w rozkładzie jazdy, o danym numerze. W tym przypadku pociągiem osobowym.

opis niefortunny, powinno być: ... jako pociąg ... i wtedy byłoby wszystko jasne.
Zwykłem opisywać zdjęcia "z pociągiem", bo też z taką formą się spotykałem wśród opisów. Być może nawet częściej skoro nauczyłem się akurat takiej formy. Dziś nie wiem skąd mi się to wzięło, ale możliwe że akurat moi znajomi takiego zwrotu używali częściej, co nie oznacza, że jest to właściwe. Skoro to jest mylące, lub nawet niewłaściwe, to mogę dawać "jako pociąg" :).

OP
OP
Mafia

Mafia

Znany użytkownik
FREMO Polska
H0e
KSK Wrocław
Reakcje
1.512 19 0
0905_UA050506GA!R.jpg

Kolej Gajvoron na Ukrainie (prześwit toru 750mm). Tу2-263 jako pociąg osobowy nr 6271 relacji Gajworon – Rudnica wyjeżdża ze stacji Berszad. W składzie pociągu widzimy dwa wagony pasażerskie, wyprodukowane we wrocławskim Pafawagu. Jeden z nich to wagon sypialny, który wówczas wykorzystywany był już jako zwykły osobowy. Na dolnych drewnianych ławach, dawniej wykorzystywanych jako łóżka, pasażerowie siedzieli jak na krzesłach. Górne łóżka służyły jako znakomite miejsce na duży bagaż.
6.05.2005 Foto: Michał Izydorczak

Prezes TS

Expert
Ekspert
Reakcje
1.061 25 2
Michale, broń Boże nic nie sugerowałem jak też to będzie właściwie, zresztą sam nie wiem :)
Ale wydaje mi się, że gdy jedzie sam wagon motorowy, to chyba logiczne jest określić, że jedzie jako pociąg.
Nawet gdyby ciągnął dodatkowo jeden bądź więcej wagonów dodatkowo, możemy mówić że jedzie z tymi wagonami jako pociąg, bo sam też zabiera pasażerów.
W przypadku, gdy widzimy lokomotywę ciągnącą wagony, to chyba nie powiemy, że ta lokomotywa jedzie jako pociąg, bo to jakoś brzmi dziwnie.
Ta lokomotywa jedzie z pociągiem.
Gdy sama lokomotywa jest przesyłana, to też ma swój numer, ale w tym przypadku mówimy o luzaku z numerem, a nie o pociągu.
Ostatnie przedstawione przez Ciebie zdjęcie przedstawia pociąg ciągnięty przez lokomotywę, więc tutaj poprawniej będzie mówić, że ta lokomotywa jedzie z pociągięm. Tyle mojej mniemanologii stosowanej. ;)
Pozdrawiam !

Andrzej Harassek

Moderator For Prawdziwa Kolej Koleje Innych Krajów
Zespół forum
Donator forum
Reakcje
12.124 503 30
Czy to naprawdę aż tak skomplikowane?
MBxd2-301 z pociągiem osobowym nr 120
Powinno być: MBxd2-301 jako pociąg osobowy nr 120 (pojedynczy wagon silnikowy).
Tу2-263 jako pociąg osobowy nr 6271
Powinno być: Tу2-263 z pociągiem osobowym nr 6271, albo Tу2-263 prowadzi pociąg osobowy nr 6271 (wagon silnikowy lub lokomotywa z wagonami).

W większości wypadków mamy do czynienia ze składem wagonu silnikowego lub lokomotywy z wagonem (wagonami), dlatego, jak słusznie zauważył kolega Mafia, najczęściej (ale nie zawsze) używa się zwrotu z pociągiem, a nie jako pociąg.

OP
OP
Mafia

Mafia

Znany użytkownik
FREMO Polska
H0e
KSK Wrocław
Reakcje
1.512 19 0
20070622DSC113.JPG

Dziś kolej wąskotorowa w Bułgarii, łącząca miejscowość Semptemwri z Dobriniszte, którą można dotrzeć w malownicze góry Rodopy. Lokomotywa 75 006-7 z pociągiem osobowym nr 16106 relacji Dobriniszte – Septemwri na odcinku Гулийна Баня – Генерал Ковачев (Gulijana Banja – General Kowaczew).
22.06.2007 Foto: Michał Izydorczak

OP
OP
Mafia

Mafia

Znany użytkownik
FREMO Polska
H0e
KSK Wrocław
Reakcje
1.512 19 0
Teraz nie pamiętam, musiałbym poszperać po archiwum, ale z tego co podaje Wikipedia, która akurat w tym przypadku może być dość wiarygodna, to mają na stanie 6 pojazdów serii 75 i 4 serii 77. To raczej pokrywa się z tym, co ja kojarzę z moich obserwacji, kiedy buszowałem po depo w Septemwri. Z tego co pamiętam, jak tam byłem, to chętniej używali maszyn serii 75. Faury raczej nie były zbyt udane, bo całej serii 76 i większości 77 się pozbyli. Jak ja tam byłem, to widziałem na ruchu jedną maszynę serii 77, zaś pozostałe pociągi obsługiwały Henschle serii 75, które są przecież 20 lat starsze. Co ciekawe, kiedy Bułgarzy szukali jakiegoś wąskotorowego diesla, który mógłby zastąpić u nich parowozy (m.in. wyprodukowane w Chrzanowie Saranowo), to na testach była u nich lokomotywa serii 2095 ÖBB, znana z kolejek austriackich.

Ostatnio edytowane:

Dobrzyn

Moderator Forum Prawdziwa kolej wąskotorowa.
Zespół forum
Reakcje
1.213 3 1
Czy to te lokomotywy, które po zamianie wózków mogą pracować na torach 1435?

Flotoma

Znany użytkownik
Reakcje
5.463 5 0
Zobacz załącznik 649940
Kolej Gajvoron na Ukrainie (prześwit toru 750mm). Tу2-263 jako pociąg osobowy nr 6271 relacji Gajworon – Rudnica wyjeżdża ze stacji Berszad. W składzie pociągu widzimy dwa wagony pasażerskie, wyprodukowane we wrocławskim Pafawagu. Jeden z nich to wagon sypialny, który wówczas wykorzystywany był już jako zwykły osobowy. Na dolnych drewnianych ławach, dawniej wykorzystywanych jako łóżka, pasażerowie siedzieli jak na krzesłach. Górne łóżka służyły jako znakomite miejsce na duży bagaż.
6.05.2005 Foto: Michał Izydorczak
Bardzo lubię tą lokomotywę. Nazywam ją sobie "mały Gagarin" :) Jest taka pokraczna, że aż ładna przez to ;)