• Ten serwis używa "ciasteczek" (cookies). Korzystając z niego, wyrażasz zgodę na użycie plików cookies. Learn more.
  • Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

FSO Polonez w 1:8

Irokez46

Znany użytkownik
Reakcje
12.245 49 0
Chyba kupię drugą maskę, znaczy w zasadzie pierwszą bo ta z prenumeraty jeszcze nie doszła i o pobawię się w załatanie tych otworów w kratce do wsadzenia tego chwytu powietrza. Jakoś bardzie podoba mi się bez.
A teraz pytanie do znawców tematu. Czy oryginalnie montowano halogeny z żółtym szkłem czy był już to wymysł właścicieli? Mam zamiar swoje klosze halogenów pomalować żółtym clearem.

KAROLeski2

Aktywny użytkownik
Reakcje
274 3 1
Piotrek, Zelmot produkował halogeny w dwóch odmianach, z białym szkłem i żółtym.
Te żółte głównie szły na Francje ze względu na ich przepisy wewnętrze w tamtych latach. Miałem takie u siebie w akwarium. Nie rozumiem żabojadów bo gówno dawały i lepsze są z białym szkłem ale tak mieli.
Jednak jeśli idziesz w tą koncepcję i jeśli ma być zgodnie ze specyfikacją FSO to radze Ci również przemaluj światłowody na żółto.
Na początku na Francje szły Polonezy z bialymi kloszami świateł drogowych/mijania ale z żółtymi żarówkami (tzw żółta bańka) i halogenami Zelmot. (Szara lub czarna obudowa, chromowana osłona i żółte szkło)
Dopiero w późniejszych latach FSO na Francje zaczęło stosować również żółte lampy drogowe/mijania. Na poczatku montowali tylko żarówki żółte i żółte szkła na halogenach.

f26b59db4eb4aa67c82badcfe555.jpeg.jpg

zolte-zarowki-fiat-126-125-polonez-r2-banka-nowe-piotrowice-sprzedam-491506809.jpg

Tak to wyglądało na samochodzie.
(To jeden z moich egzeplarzy, jeszcze zanim trafił do znajomego kolekcjonera FSO)
w0_prl89.jpg

Ostatnio edytowane:

Irokez46

Znany użytkownik
Reakcje
12.245 49 0
No to trochę mi dałeś do myślenia bo halogeny chciałem zrobić żółte, ale drogowe/mijania nie ma mowy żebym robił żółte żarówki. Albo zostawię już takie jakie są w DEA, albo zrobię żółte. Zawsze można rozumować że właściciel wymienił żarówki w światłach na białe.:niepewny:

KAROLeski2

Aktywny użytkownik
Reakcje
274 3 1
Jasne że tak...
Możesz przyjać również hipotezę ze Twoj Polonez był skierowany na eksport, ale nie przeszedł kontroli jakości i trafił na rynek krajowy i dlatego masz żarówki na polski rynek a halogeny na francuski.
Daleko szukać... z moim Poldkiem tak było...
Jest to "odrzut" z eksportu i założyli mu białe lampy i białe żarówki a zostawili żółte halogeny. Żółte żarówki dostałem od wlaściciela w trakcie zakupu i już sam je powymieniałem.

Nawiasem mówiąc ciekawa tu była historia. Podobno właściciel "dogadał" sie z kimś z kontroli jakości w FSO i "nieznani sprawcy" wylali kroplę jakiegoś kwasu na błotnik w okolicach kierunkowskazu, przez co widoczne było odbarwienie. W ten sposób wóz zamiast zostać we Francji FSO Prima 1.5 SLE, został FSO Polonezem 1.5 SLE z przydziałem do niego.
Ciekawostką była natomiast faktura sprzedaży z Polmozbytu gdzie widniał model Polonez 1.5C (czyli wersja zubożona) i sporo tańszy od normalnej wersji... a VIN się zgadzał :)

Ostatnio edytowane:

ALA

Znany użytkownik
Reakcje
1.481 23 0
Te żółte głównie szły na Francje ze względu na ich przepisy wewnętrze w tamtych latach. Miałem takie u siebie w akwarium. Nie rozumiem żabojadów bo gówno dawały i lepsze są z białym szkłem ale tak mieli.
Bo tu nie ma nic do rozumienia. ZTCW, to był to wymysł francuskiego wojska, żeby (zwłaszcza po ciemku) z daleka było widać, czy jedzie swój, czy obcy! ...

Marcin Sz

Aktywny użytkownik
Reakcje
130 34 3
Reakcje
86 1 0
Właśnie otrzymałem odpowiedź od DeA na temat koloru POLONEZA. Jakby ktoś chciał bawić się w malowanie śrubek lub zaprawki. Oto odpowiedź od DeA: :
Szanowny Panie,
W przypadku Poloneza to jest kolor RAL 2000.
Serdecznie pozdrawiamy,
Biuro Obsługi Klientów

Ostatnio edytowane:
Reakcje
15 0 0
A czy ktoś może wie czy ten pilot i instalacja oświetlenia do tego modelu będą dostępne również w kioskach ? (chyba nie trzeba zamawiać prenumeraty, żeby to mieć ?)
I drugie pytanie - czy ktoś byłby w stanie wykonać dokładkę pod zderzak do tego modelu (taką jakie były montowane w tych Polonezach oraz w Akwariach i Przejściówkach) ?

Ostatnio edytowane:

KAROLeski2

Aktywny użytkownik
Reakcje
274 3 1
No i nadeszło pierwsze wkurzenie na Dea!
Nr.3
Dostajemy lampę przeciwmgielną przednią, lewy klosz pozycje/kierunkowskazy i oponę. O ile jeszcze opona jest bardzo ładnie i starannie zrobiona, o tyle lampa przeciwmgielna to jakieś poprostu kpiny!
Dioda oświetleniowa jest nadrukowana na płytkę elektroniczną, do której dolutowane są kable.
Problem polega na tym, że płytka jest... zielona! Nic nie dodali żeby ją przymaskować i strasznie prześwituje przez klosz.
20190130_165130.jpg

Po przymiarce klosza wygląda to tak:
20190130_165213.jpg

Próbowałem coś z tym zrobić.
1. Opcja, okleiłem płytkę taśmą chromowaną.
Jest lepiej, ale wciąż nie najlepiej...
20190130_165239.jpg

20190130_165303.jpg

2. Opcja. Dodatkowo zmatowiłem lekko od środka klosz, matową taśmą. Tak to wygląda ostatecznie i chyba tak to już zostawię... bo skończyły mi się już pomysły.
20190130_165417-984x1749.jpg

Jest jeszcze kolejna kiepska wiadomość... wydawca NIE PRZEWIDZIAŁ oświetlenia lamp świateł pozycyjnych! Dla mnie jest to jakieś grube nieporozumienie, bo chcąc w oryginale włączyć którekolwiek światła (mijania, drogowe, czy same przeciwmgłowe przednie - bo i taka była możliwość) zawsze palą się lampy pozycyjne z przodu. W związku z tym, albo pozostaje przeróbka instalacji, albo nie włączanie oświetlenia w modelu przy kimkolwiek, kto widział oryginał na oczy. Ogólnie... jestem zawiedziony tym 3-cim numerem.

Ostatnio edytowane:

Irokez46

Znany użytkownik
Reakcje
12.245 49 0
Nie marudź tylko daj zdjęcie opony.:p No z tą matową taśma wygląda spoko. Powiedz czy element imitujący szkło jest odlany razem z pomalowaną na chrom ramką czy to dwa oddzielne elementy?

Irokez46

Znany użytkownik
Reakcje
12.245 49 0
Głównie okładką tego katalogu części. Mam już trochę zgromadzone do wydruków, ale chyba katalogu nie. Przyda się do bagażnika żeby wrzucić.