• Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

"Frania" i inne cuda PRL-u w skali 1:87

OP
OP
Adam66

Adam66

Znany użytkownik
Producent
Reakcje
6.423 110 1
Dziś skończyłem kolejny istotny etap prac nad Fiatem. Więcej fotografii i informacji w wątku warsztatowym KLIK
Produkcja już w toku, zamówienia przyjmuję na PW.

A że autentycznie cieszę się tym modelem jak dziecko, mimo braku słońca zrobiłem kilka fotek białego FIATa na balkonie przy użyciu pamiątkowych artefaktów z epoki. Tłem został pożółkły Expres Wieczorny z 1go stycznia 1979 roku. W roli drugoplanowej wystąpiła ukochana Leica mojego Taty i nie mniej zabytkowy światłomierz Leningrad, które były nieodłącznymi towarzyszami naszych rodzinnych podróży. Były to prawdziwe cuda PRLu. Teraz mają już wartość jedynie sentymentalną:)
IMG_3619.JPG
IMG_3625.JPG
IMG_3627.JPG

Ostatnio edytowane:
OP
OP
Adam66

Adam66

Znany użytkownik
Producent
Reakcje
6.423 110 1
Zamówienia przyjmuję tradycyjnie przez PW - cena będzie skalkulowana po wykonaniu pierwszej derii (w zasadzie samochody już się robią). Lista powstaje bo wielu kolegów deklaruje zakup zanim podałem cenę. Przy okazji dziękuję za zaufanie.

mafo

Moderator Forum Samochodowego
Zespół forum
Donator forum
Reakcje
27.839 390 20
WOW! Fiat świetny, ale te - jak je nazwałeś "artefakty"- są kapitalne. Leica wygląda rewelacyjnie. Utrzymana jest w świenym stanie. (y)

OP
OP
Adam66

Adam66

Znany użytkownik
Producent
Reakcje
6.423 110 1
Szybki projekt dla Artura, do portu wrocławskiego (@Artur to w ogóle szybki jest;)) zaowocował tym, że powstał model i forma do palet wraz z workami.
Poniżej kilka fotek z ładowania Arturowych palet w czasie przygotowania do wysyłki. Palety niedługo znajdą się w ofercie :cool:
IMG_3739.JPG
IMG_3740.JPG
IMG_3741.JPG
IMG_3743.JPG

Ostatnio modyfikowane przez moderatora:
OP
OP
Adam66

Adam66

Znany użytkownik
Producent
Reakcje
6.423 110 1
@kotebi przyznam się, że gdy zamawiałem palety dla siebie znalazłem tylko ISO, ale było to jakiś czas temu, a poza tym ja nie jestem mistrzem szukania czegokolwiek w necie:).

Z perspektywy czasu uważam, że palety ISO są dużo bardziej funkcjonalne w skali H0. Dużo wygodniej się ustawia na nich jakieś drobne elementy, które czasem wymagają delikatnego przeskalowania. Poza tym po położeniu szpejów więcej palety widać, a Twoje palety po pociągnięciu washem i pigmentami wyglądają rewelacyjnie, więc jak dla mnie - podwójna korzyść.

Niemalowane palety z workami można już zamawiać w zestawach po 10sztuk za 35pln
Przy zamówieniu powyżej 50 palet cena do negocjacji.

Kto będzie zainteresowany, do zamówienia dołączam przepis na malowanie - naprawdę tani i szybki;)

Ostatnio edytowane:
OP
OP
Adam66

Adam66

Znany użytkownik
Producent
Reakcje
6.423 110 1
Ostatnio tłukę statki i Fiaty, więc dziś - w ramach odpoczynku - skończyłem mały projekcik, który wpadł mi do głowy, przy okazji prac nad elementami do portu który robi @Artur

Silniki elektryczne - tradycyjny - w obudowie z ożebrowaniem, oraz przeciwwybuchowy - w szczelnej obudowie (stosowany np w kopalniach). Modele pomalowane akrylami i lekko pociągnięte washem. Wzorowałem się na silnikach CELMY, budowanych w latach 60-80.
IMG_3898.JPG
IMG_3899.JPG
IMG_3903.JPG
IMG_3905.JPG
IMG_3906.JPG

SP45-166

Aktywny użytkownik
Reakcje
966 41 3
Jeżuśku, oszałamiający Fiat! Biorę kilka! GRATULACJE, bo tego bardzo brakowało. Fiaty 125 i 126 i można w sumie już nic innego na makietę nie stawiać :)
Palety z tymi silnikami obłędne :O Aż zastanawiam się na jaki wagonik to wrzucić bo na platformę nie da rady... W ogóle same miody kolega Adam tworzy, ale szkoda że do mojej makiety, modułu czy nawet dioramy jeszcze dość daleko, bo aż żal brać różne takie skrzyneczki z rybkami, palety czy coś, żeby się po pudłach kurzyło i na lepsze czasy czekało.
Cuda, cuda (ogłaszają) :D

OP
OP
Adam66

Adam66

Znany użytkownik
Producent
Reakcje
6.423 110 1
Palety z tymi silnikami obłędne :O Aż zastanawiam się na jaki wagonik to wrzucić bo na platformę nie da rady...
Prawdę mówiąc sam się zastanawiam jakimi wagonami to przewożono - pewnie krytymi, choć myślę, że platforma plus plandeka też wchodzi w rachubę (może to nawet lepsze rozwiązanie. Silniki wyjeżdżały (i do dziś wyjeżdżają) na paletach. Czasem każdy silnik ma swoją tymczasową małą podstawę drewnianą w którą wyposaża go producent, która z kolei jest montowana pasami do standardowej palety. Między innymi dlatego uważam, że palety ISO są bardziej funkcjonalne w modelarstwie kolejowym, bo dają więcej przestrzeni do działania i lepiej można wyeksponować detale.

OP
OP
Adam66

Adam66

Znany użytkownik
Producent
Reakcje
6.423 110 1
Kończę zaległości w temacie wózków widłowych. Trochę to trwało, bo musiałem zrobić nową formę, gdyż stara była już mocno przechodzona.
Poniżej trzy sztuki które w nadchodzącym tygodniu jadą do @maciekk i @Kamil97 (ten z krótkim masztem).
Wykonanie tradycyjnie, z lekką patyną.
IMG_3911.JPG
IMG_3912.JPG
IMG_3913.JPG
IMG_3914.JPG

Ale kolejne czekają na montaż.
IMG_3915.JPG
IMG_3916.JPG

Ostatnio edytowane:

Andrzej Harassek

Moderator For Prawdziwa Kolej Koleje Innych Krajów
Zespół forum
Donator forum
Reakcje
14.323 602 30
Oprócz Frani była jeszcze automatyczna pralka bębnowa PS 663 S BIO
Znacznie później od Frani, pralki automatyczne to początek lat 1970. Wersja PS 663 S BIO od 1976. Pralki wirnikowe, nazywane powszechnie, choć nieprawidłowo "Franiami" (to była nazwa handlowa jednej z wielu pralek tego typu) były dużo wcześniej, już w latach 1950.

OP
OP
Adam66

Adam66

Znany użytkownik
Producent
Reakcje
6.423 110 1
Przyszły wreszcie kalki do kilku zaległych i bieżących projektów. Między innymi wreszcie skończyłem skrzynki pocztowe.
Za chwilę na warsztat wracają skrzynki elektryczne w poprawionej formie :)
IMG_4129.JPG

OP
OP
Adam66

Adam66

Znany użytkownik
Producent
Reakcje
6.423 110 1
To była długa noco_O Położyłem chyba trylion kalkomanii;) O czym więcej w moim samochodowym wątku warsztatowym.
Jurek wreszcie dostał realny samochód - zarejestrowany, z okalkowanym kogutem i numerem bocznym.
Projekt domknięty:cool:
IMG_4148.JPG
IMG_4149.JPG
IMG_4150.JPG
IMG_4151.JPG
IMG_4153.JPG
IMG_4156.JPG