• Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

"Frania" i inne cuda PRL-u w skali 1:87

Kamil97

Aktywny użytkownik
Reakcje
229 4 0
Super, to jeszcze do kompletu poprosiłbym o maszynistę wychylającego się przez okno, też w takiej "luźniejszej" wersji, miałbym wtedy ładny zestaw do przemysłowej stonki :)

OP
OP
Adam66

Adam66

Znany użytkownik
Producent
Reakcje
6.423 110 1
Trzy nieudane podejścia miałem na koncie zanim udało się znaleźć rozwiązanie pozwalające precyzyjnie usadowić motocyklistę w orzechu na Osie.
Zrobiłem dwie wersje gogli - podniesione i opuszczone. Z początku skłaniałem się do pierwszej opcji, ale teraz myślę, że jednak facet z goglami na nosie robi bardziej bojowe wrażenie i zdaje się jakby jechał szybciej;)
IMG_3351.JPG
IMG_3353.JPG
IMG_3355.JPG
IMG_3356.JPG
IMG_3357.JPG
IMG_3359.JPG
IMG_3364.JPG
IMG_3362.JPG
IMG_3363.JPG
IMG_3365.JPG

Bardzo poważnie myślę nad zrobieniem limitowanej wersji rajdowej Osy pod legendarnym Mirosławem Malcem
Zdjęcie zaczerpnąłem ze świetnego materiału o tym warszawskim sportowcu, znalezionego w necie KLIK - bardzo polecam lekturę
Mirosław-Malec.jpg

Ostatnio edytowane:
OP
OP
Adam66

Adam66

Znany użytkownik
Producent
Reakcje
6.423 110 1
@Zbigniew Gałczyński
Twój już leży w przytulnym pudełku, więc nie jesteś w kolejce tylko na liście już obsłużonych;)

Relacji ciąg dalszy
Dziś do ekipy na furze dołączył Stasiek Paluch w wersji roboczej. Zostawiłem mu charakterystyczną czapkę, zakładając że nie tylko przy trzaskającym mrozie ją nosił:)

- Ten wasz koń, czy ta wasza ona... nie dość że pijana to jeszcze brudna...
- A tu to Pan Władza się myli, pociągnięta hiszpańskim akrylem i wypłukana łoszem Cytadeli...
IMG_3372.JPG
IMG_3373.JPG
IMG_3374.JPG
IMG_3375.JPG

Na koniec Stanisław Paluch, żegnający aktoreczkę.
Temat fury uznaję za zamknięty. Uprząż dodam jak już będę układał całość na podstawce.

W tym wątku na razie nie przewiduję nowości, bo zgodnie z planem muszę podgonić tematy stoczniowe.

Wstępnie zainteresowanych furą proszę o kontakt na PW, bo cenę skalkuluję po tym jak zobaczę ilu jest chętnych i tak ustalę profil produkcji by koszt był jak najniższy.
IMG_3376.JPG
IMG_3378.JPG

OP
OP
Adam66

Adam66

Znany użytkownik
Producent
Reakcje
6.423 110 1
Dzięki współpracy z kilkoma kolegami, którzy wspierają mnie merytorycznie, między innymi linkami do filmów na YT (głownie filmów instruktażowych), powstaje seria figurek pracowników PKP. Manewrowi to było preludium. Teraz wzbogacam serię o kolejne osoby. Brygadzistę (to ten grubszy gość obok manewrowego), elektryka (z torbą na ramieniu), "operatora szpadla" (obserwującego z uwagą przejeżdżające pociągi) i luzaka (takiego gościa, którego można postawić w zaszadzie wszędzie - przy zwrotnicy, semaforze czy skrzynce elektrycznej).
W przyszłości dojdzie jeszcze rewident notujący uwagi o stanie taboru, pomocnik rewidenta ostukujący elementy podwozia i ostojnic... i pewnie jeszcze kilku pracowników torowych. Wszelkie sugestie i fotki są mile widziane.

Uwzględniłem uwagi kolegów, którzy stanowczo domagali się wypłowiałych kamizelek. Dzięki temu pracownicy kolejowi równie dobrze mogą pełnić rolę pracowników drogowych, jakich pamiętam z dzieciństwa. Poniżej kilka fotek - wybaczcie mi, że prezentacja odbywa się wciąż na peronie i to z enerdowskimi "padakami", co nie dodaje realizmu, ale lepsze to niż fotki z blatu mojego warsztatu.

Pracowników PKP można już zamawiać pojedynczo lub w zestawie przez PW. Pewnie niedługo uaktualnię ofertę w dziale mikroproducentów, chociaż widzę, że ten rodzaj figurek będę musiał tworzyć trochę pod konkretne zamówienia (kolorystyka czy liczba poszcególnych postaci).
IMG_3393.JPG

IMG_3394.JPG
IMG_3395.JPG
IMG_3396.JPG
IMG_3401.JPG
IMG_3403.JPG
IMG_3407.JPG
IMG_3411.JPG
IMG_3413.JPG
IMG_3414.JPG

Poważnie zastanawiam się nad przemalowaniem kasków na biało, bo teraz trochę te dwa pomarańcze się zlewają ze sobą zamiast kontrastować. Biały kolor przyszedł mi do głowy głównie za sprawą technika Maliniaka, którego dziś skończyłem, ku rozpaczy inżyniera Karwowskiego. Maliniak częściej chodził w kasku zielonym, ale ten kolor po prostu na figurce mi nie zagrał. Dlatego pociągnąłem kask na biało (wzorując się na zdjęciu jakie zamieściłem na str 29tej tego wątku).

No i wyszło coś takiego:
IMG_3391.JPG
IMG_3390.JPG