Dzięki współpracy z kilkoma kolegami, którzy wspierają mnie merytorycznie, między innymi linkami do filmów na YT (głownie filmów instruktażowych), powstaje seria figurek pracowników PKP. Manewrowi to było preludium. Teraz wzbogacam serię o kolejne osoby. Brygadzistę (to ten grubszy gość obok manewrowego), elektryka (z torbą na ramieniu), "operatora szpadla" (obserwującego z uwagą przejeżdżające pociągi) i luzaka (takiego gościa, którego można postawić w zaszadzie wszędzie - przy zwrotnicy, semaforze czy skrzynce elektrycznej).
W przyszłości dojdzie jeszcze rewident notujący uwagi o stanie taboru, pomocnik rewidenta ostukujący elementy podwozia i ostojnic... i pewnie jeszcze kilku pracowników torowych. Wszelkie sugestie i fotki są mile widziane.
Uwzględniłem uwagi kolegów, którzy stanowczo domagali się wypłowiałych kamizelek. Dzięki temu pracownicy kolejowi równie dobrze mogą pełnić rolę pracowników drogowych, jakich pamiętam z dzieciństwa. Poniżej kilka fotek - wybaczcie mi, że prezentacja odbywa się wciąż na peronie i to z enerdowskimi "padakami", co nie dodaje realizmu, ale lepsze to niż fotki z blatu mojego warsztatu.
Pracowników PKP można już zamawiać pojedynczo lub w zestawie przez PW. Pewnie niedługo uaktualnię ofertę w dziale mikroproducentów, chociaż widzę, że ten rodzaj figurek będę musiał tworzyć trochę pod konkretne zamówienia (kolorystyka czy liczba poszcególnych postaci).
Poważnie zastanawiam się nad przemalowaniem kasków na biało, bo teraz trochę te dwa pomarańcze się zlewają ze sobą zamiast kontrastować. Biały kolor przyszedł mi do głowy głównie za sprawą technika Maliniaka, którego dziś skończyłem, ku rozpaczy inżyniera Karwowskiego. Maliniak częściej chodził w kasku zielonym, ale ten kolor po prostu na figurce mi nie zagrał. Dlatego pociągnąłem kask na biało (wzorując się na zdjęciu jakie zamieściłem na str 29tej tego wątku).
No i wyszło coś takiego: