• Ten serwis używa "ciasteczek" (cookies). Korzystając z niego, wyrażasz zgodę na użycie plików cookies. Learn more.
  • Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

"Frania" i inne cuda PRL-u w skali 1:87

Magic

Znany użytkownik
Reakcje
6.749 41 4
Przegapiłem, to jest własnie klimat tych targowisk. To już teraz naprawdę tylko ta waga na ziemniaki, nie wiem czy widziałeś, ale @Paweł R w swojej relacji wrzucił świetne foto takiej wagi. Jak znajdę jakieś zdjęcia (mogą być w archiwum rodzinnym) i wpadnie mi jakiś pomysł czym uzupełnić targowisko dam znać :)
Tak na marginesie robota kolegi to majestrzyk. Ja bym oszalał dłubiąc przy takich miniaturkach.
Pozdrawiam

Andrzej Harassek

Moderator For Prawdziwa Kolej Koleje Innych Krajów
Zespół forum
Donator forum
Reakcje
14.108 584 30
Fakt, że wagi takie, jak u kolegi Adama na stoiskach z jajami i rybami, były powszechne w sklepach (miały oficjalną legalizację). Na bazarach używano raczej wag pokazanych przez kolegę Magic, których w zasadzie nie wolno było używać do celów handlowych, bo nie miały legalizacji.
To już teraz naprawdę tylko ta waga na ziemniaki, nie wiem czy widziałeś, ale @Paweł R w swojej relacji wrzucił świetne foto takiej wagi.
Taką wagę, zwaną dziesiętną, kolega Adam już dość dawno temu pokazał.

OP
OP
Adam66

Adam66

Znany użytkownik
Producent
Reakcje
6.423 110 1
W wątku PRLowskim na razie u mnie cisza przed burzą. Jestem pochłonięty pracami nad Bulowicami, kutrem rybackim i sanitariatami do magazynu, który przygotowuje @Artur

Zainteresowanych odsyłam do wątku stoczniowego, a na zachętę zamieszczam fotkę z pokładu.
IMG_2685.JPG

OP
OP
Adam66

Adam66

Znany użytkownik
Producent
Reakcje
6.423 110 1
Strona evadam.pl jest w trakcie gruntownej modyfikacji. Na razie znajdują się na niej wyłącznie modele w skali 1/700, ale kontakt telefoniczny i mailowy do mnie jest oczywiście aktualny.

OP
OP
Adam66

Adam66

Znany użytkownik
Producent
Reakcje
6.423 110 1
Wczoraj w mojej pracowni miałem przyjemność gościć dwóch dobrych znajomych - @Artur i @Acid Rain 1973
Pomysł na spotkanie pojawił się dość niespodziewanie, ale zaowocował ciekawą sesją zdjęciową.
W rolach głównych wystąpił wagon Michała (tak, właśnie TEN wagon), mój wózek z operatorem, a specjalnie na tę okazję peronu użyczył Artur. W roli drugoplanowej wystąpił worek pocztowy, który pomógł mi dawno temu wykonać niezastąpiony kolega @Jarząbek którego tak bardzo mi brak na forum.
Najpierw pokazuję swoje fotki:
IMG_2697.JPG
IMG_2699.JPG
IMG_2714.JPG

A na deser fotka, którą dziś przysłał mi Michał. Pewnie gdybyśmy poświęcili więcej czasu, mieli lepsze światło i przede wszystkim gdyby mój wózek trochę bardziej współpracował z nami efekt byłby lepszy. Gdybyśmy nie byli tak przejęci odwrócilibyśmy też pewnie wagon;) Najważniejsze, że spędziliśmy fajnie czas na modelarskich i niemodelarskich pogaduchach :)(y)
Panowie, drzwi mojej piwnicy stoją dla Was zawsze otworem:cool:
IMG_2725.JPG

Ostatnio edytowane:
OP
OP
Adam66

Adam66

Znany użytkownik
Producent
Reakcje
6.423 110 1
Dziś (a w zasadzie to już wczoraj) spędziłem sporo czasu ze swoją Walentynką, ale niestety obowiązki wezwały mnie do pracowni, gdzie czekały na mnie wstępnie pomalowane ubikacje do wrocławskiego magazynu, który robi @Artur To pierwsze moje zlecenie pod konkretną zabudowę.
No nie powiem, trochę się narobiłem, ale jestem zadowolony z efektu końcowego. Kolor lamperii zrobiłem nieco ciemniejszy, bo chciałem uzyskać większy kontrast.

Poniżej dwa sąsiadujące ze sobą pomieszczenia na jedno z pięter, przedzielone drzwiami. Nad umywalką w kibelku umieściłem baterię z dwoma kurkami - zimna i ciepła woda - pełen wypas:cool:.
- Nie bój, nie bój, wyłączą ci...:podstepny:
Lustra to folia samoprzylepna, którą podarował mi Piotr @Irokez46 i która po przyklejeniu i zdjęciu błonki ochronnej rzeczywiście cholernie dobrze wygląda. Dzięki Piotrze:)(y)
IMG_2735.JPG
IMG_2736.JPG
IMG_2737.JPG
IMG_2738.JPG

Drugie pomieszczenie nazwałem roboczo ubikacją damską. Ręcznie wykonałem ścianki działowe oddzielające kabiny. Za budulec posłużył mi polistyren. Mogłem je wydrukować, ale wtedy nie byłoby szansy na pomalowanie czegokolwiek w środku. Drzwi do kabin zostawiłem otwarte, tak by przez okna magazynu widać było z zewnątrz wszystkie szczegóły. Sznurki do spuszczania wody wykonałem z włosa grubego pędzla z kroplą CA imitującą rączkę. Musiałem trochę zwęzić umywalkę, bo przy pomieszczeniu szerokości 50mm pełnowymiarowej bym za cholerę nie zmieścił. Starałem się by było widać otwory w rolkach papieru toaletowego.
IMG_2739.JPG
IMG_2740.JPG
IMG_2741.JPG
IMG_2746.JPG

OP
OP
Adam66

Adam66

Znany użytkownik
Producent
Reakcje
6.423 110 1
Dziś wpadł Artur zabrać kible. Jakoś mi smutno było jak zobaczyłem je spakowane do torby, jadące gdzieś w daleki świat (podobno jadą na imprezę FREMO). Przed wyjazdem dodałem jeszcze mydełka do trzech umywalek. Chyba się robię sentymentalny na starość:podstepny:

Artur, by nieco mnie oświecić w kwestii lutowania, na szybko zmodyfikował jedną z moich niepomalowanych lad sklepowych, które planuję jako modułową zabudowę sklepową. Hmmm... może i mnie się uda coś zlutować:niepewny:
IMG_2769.JPG

Po wyjeździe Artura postanowiłem pomalować szybciutko słoninę, boczek i szynkę, które modelowałem sobie od jakiegoś czasu. Poukładałem potem lady by przetestować jak się będą prezentować. Chłodnie dziś zostały oszklone przy pomocy przeźroczystego plastiku i kleju wikol. Jak na mój gust plastik w jaki Busch pakuje samochody jest za bardzo przeźroczysty, bo tych szyb wcale nie widać:)
Trwają prace nad kolejnymi wędlinami i serami żółtymi:) A póki co, zapomnijmy przez chwilę o miażdżycy i cholesterolu;):cool:
IMG_2770.JPG

Stado kuraków w chłodni a jeden już na wadze
IMG_2771.JPG

Po prawej chłodnia z jakiej sprzedawano lody lub mrożonki.
IMG_2772.JPG

Dwa połcie słoniny i boczek - jednym słowem bomba kaloryczna :love:
IMG_2773.JPG

Widok ogólny sklepu Społem
IMG_2774.JPG

Lady "od zakrystii"
IMG_2775.JPG
IMG_2776.JPG

Szynka z tłuszczykiem... cholera, od tego wszystkiego zgłodniałem:p
IMG_2777.JPG

Irokez46

Znany użytkownik
Reakcje
12.827 50 0
Jak jeszcze raz powiesz że nie umiesz malować to kopniaka Ci zasadzę.:ROFL: Te wędliny, kasy i wagi wyglądają jak żywe. To ja chciałbym umieć tak pomalować takie elementy.
Jeszcze tych dwóch klientów zrób co się w kolejce u Barei pokłócili.;)