• Ten serwis używa "ciasteczek" (cookies). Korzystając z niego, wyrażasz zgodę na użycie plików cookies. Learn more.
  • Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Fiat 126p oraz przyczepa Niewiadów

KAROLeski2

Aktywny użytkownik
Reakcje
274 3 1
Przyszedł czas na kolejną modyfikację.:)

Ale zacznę od początku...
W tym tygodniu udałem się do okolicznego zakładu lakierniczego z... klapą bagażnika.
Porosiłem tam o komputerowe dobranie koloru lakieru i zmieszanie jakiejś małej ilości lakieru, aby zamalować te czarne wkręty.
Usłuszałem: "Dobrze to będzie 180zł" :confused:
Grzecznie podziękowałem i zrezygnowałem. Raz... cena, dwa... co ja zrobię z trzema litrami lakieru (taka byla minimalna ilość)

Postanowiłem szukać tańszego rozwiązania.
.... i chyba coś znalazłem:)

Oto moja wizja 2 numeru.
20161001_100256.jpg

20161001_100325.jpg

Pomalowałem dwa razy farbą olejną Model Master 2137 (BRITISH GULF LT STRONE) i dwa razy lakier bezbarwny błyszczący.
Z tych farbek modelarskich jakie oglądałem, ta była najbardziej zbliżona do odcienia klapy.
Może idealnie nie jest, ale i tak lepiej niż te czarne wkręty i... nie za 180 zł:)

KAROLeski2

Aktywny użytkownik
Reakcje
274 3 1
Dzięki za rady. W takim razie w tygodniu dokupię jeszcze białą Model Master i spróbuje ją jeszcze trochę rozjaśnić, choć nie ukrywam zawsze miałem z tym problem i często przeginałem w drugą stronę:(

OP
OP
Irokez46

Irokez46

Znany użytkownik
Reakcje
12.133 48 0
Ponieważ kompletowanie Malucha będzie trwało wieki a jako modelarzowi brak mi cierpliwości do czekania na model to postanowiłem zadowolić się starszym modelem Deagostini, czyli Warszawą M20.
Dziś dotarły do niej rejestracje.Warszawskie do roku 1956, litera H oznacza pojazdy prywatne.Co ciekawe w tamtym okresie władza nie chciała aby zwykły obywatel posiadał samochód a jeśli już komuś się udało to nie było tak słodko.Pojazdem można było jeździć po swojej "okolicy" a wyjazd w trasę był niemożliwy.Zastanawiałem się nad tablicami z literą T, czyli pojazdami zarobkowymi np. taksówki i przemalowanie mojej Warszawy, ale to zbyt duży model.Gdybym zaczął coś w niej zmieniać to pracom nie byłoby końca a detali do poprawienia byłyby tysiące.:D
SAM_5609.jpg

KAROLeski2

Aktywny użytkownik
Reakcje
274 3 1
Długo ta klapa bagażnika nie dawała mi spokoju.
W zeszły weekend miałem okazję uczestniczyć w wystawie zabytkowej motoryzacji i korzystając z okazji przyjrzałem się dokładnie masce egzemplarza jednego z uczestników.
20161002_121550.jpg

To co się rzuca w oczy to otwory w profilach belek wzmacniających. Część z nich występuje dokładnie w miescu wkręcania śrub w modelu DeA.

Pozostało jedno... znowu podłubać...:(

W moim modelu zostały usunięte wkręty, a poprzeczki wzmacniające zostały wklejone.
W modelu DeA, wpoprzeczce wzmacniającej czoło maski (do niej mocowane są zawiasy) próbowałem również nawiercić otwory.
Po złamaniu trzech wierteł, odpuściłem. Ten metal jest jakiś mega twardy!

Imitacje otworów, wymalowałem jednak czarną farbą w celu ich zaznaczenia.

Bardzo duża liczba maluchów (łącznie z moimi Ś.P. dwoma, miały zgrzewy poprzeczek zabezpieczane antykorozyjnie (Fluidol lub stary przepalony olej).

Niektórzy... chyba jednak trochę z tym przesadzali...
417739597_3_644x461_maska-pokrywa-bagaznika-fiat-126p-fl-osobowe.jpg

417737147_5_644x461_maska-pokrywa-bagaznika-fiat-126p-fl-lubelskie_rev004.jpg

Jednak moim zdaniem delikatne zabezpiecznie antykorozyjne, jest jak najbardziej na miejscu...
DSC07719_zpsb2886eeo.jpg

Zbierając zatem wszystko razem do kupy...
Oto ostateczny efekt (No! Tym razem zaczyna mi się ta maska w końcu podobać)
20161008_130147.jpg

20161008_152537.jpg

Nie wiem... sami oceńcie, czy iść dalej tą drogą. Moim zdaniem już jest ok.(n)

Ostatnio edytowane:

miu3

Nowy użytkownik
Reakcje
0 0 0
Witam wszystkich. Moje pierwsze wrażenie po obejrzeniu reklamy? Muszę go mieć!!! W końcu to było moje pierwsze auto... Co prawda inny kolor ale model ten sam. To w nim wydarzyło się wiele fajnych rzeczy. To w nim zawierało się bliższe ;) i dalsze znajomości. To na niego rwało się dziewczyny na dyskotekach i wiejskich potańcówkach:). To w nim niejeden z nas został poczęty... A tak serio to mam już Warszawę M20 która przyciąga wzrok zazdrosnych gości przekraczających progi mego domu więc wyobrażam sobie ich miny kiecy obok stanie marzenie ich dzieciństwa czyli nasz słynny maluszek. Czytając wypowiedzi niektórych muszę powiedzieć że trochę racji mają pisząc o wysokiej cenie ale zapewniam że Warszawa która w prenumeracie wyniosła mnie 2500 jest warta każdej złotówki. Mam nadzieję że z fiacikiem będzie podobnie. Złożyłem już pierwsze trzy numery i jestem pod dużym wrażeniem.Wiem że dużo ludzi przerabia swoje modele ale ja jednak zostawiam je w stanie oryginalnym. Cieszy mnie to że jest tu tylu pasjonatów modelarstwa. Pozdrawiam wszystkich.

OP
OP
Irokez46

Irokez46

Znany użytkownik
Reakcje
12.133 48 0
Kolejna przesyłka z czterema numerami dotarła oraz z kubkiem jako prezent.
Części co mnie trochę zasmuciło nie najlepiej spasowane, otwory na śruby nie zawsze idealnie nawiercone.Zaczynam się zastanawiać nad malowaniem i patynowaniem tych elementów.
SAM_5647.jpg
SAM_5648.jpg

mafo

Moderator Forum Samochodowego
Zespół forum
Donator forum
Reakcje
26.858 388 20
Części co mnie trochę zasmuciło nie najlepiej spasowane, otwory na śruby nie zawsze idealnie nawiercone.
Szkoda, bo w takiej skali i za takie pieniądze to części powinny być idelalnie dopasowane. No ale to przecież model gazetkowy. Może trzeba by podszpachlować nierówności i potem wyszlifować??? ;) Z resztą, co ja tu, mały żuczek, będę nauki prawił, jak Ty masz ogromne doświadczenie w sklejaniu modeli.

OP
OP
Irokez46

Irokez46

Znany użytkownik
Reakcje
12.133 48 0
Tylko boję się że jak zacznę tu coś robić to w życiu go nie złożę bo przy tej skali można wszystko już pozmieniać.Teraz składam Warszawę M20 i już nachodzą mnie myśli co w niej ulepszyć, ale wiem że to będzie zguba dla mnie.:D

mafo

Moderator Forum Samochodowego
Zespół forum
Donator forum
Reakcje
26.858 388 20
Teraz składam Warszawę M20 i już nachodzą mnie myśli co w niej ulepszyć, ale wiem że to będzie zguba dla mnie.:D
Ty nie ulepszaj, bo jak zaczniesz to rzeczywiście nie skończysz. Popraw tylko niedociągnięcia i niespasowania, podmaluj to i owo, i będzie naprawdę fajny model. No chyba, że chcesz ją jeszcze spatynować... ;)

OP
OP
Irokez46

Irokez46

Znany użytkownik
Reakcje
12.133 48 0
Miałem zamiar przemalować na mój ulubiony kolor dla M20 czyli błękitno-szary i wtedy zrobić z niej taksówkę, ale to jest tak wielkie że z malowaniem a zwłaszcza odbarwieniem byłby problem.

jestrabh

Znany użytkownik
Reakcje
2.822 40 1
No właśnie ten kolor jest chyba nie najlepiej wybrany dla tej W-wy.Pamiętam, że w jasnych kolorach garbusów było więcej widać na ówczesnych drogach.Sam model też lepiej by się prezentował w innym kolorze:)

KAROLeski2

Aktywny użytkownik
Reakcje
274 3 1
Wracając do malucha...
Blok silnika i skrzynia biegów powinna być srebrna. Reszta czarna.
Ja również w swoim modelu jakoś nie mogłem tego zdzierżyć i 5 elementów z numeru 5 i 6 już schnie po malowaniu.
Jak złożę do kupy, wrzucę fotki a puki co...
.... silnik... 1:1
(źródło: google grafika)
sprzedam-nowy-silnik-fiat-126p-6003-dolnoslaskie-101289562.jpg

sprzedam-nowy-silnik-fiat-126p-6003-wroclaw-101289577-1.jpg

346025751_1_644x461_silnik-skrzynia-maluch-fiat-126p-srem.jpg

... i skrzynia biegów:

product-1.jpeg

product.jpeg

skrzynia-biegow-fiat-126p-wielkopolskie-wagrowiec-228083452.jpg

Autor wątku Podobne wątki Forum Odpowiedzi Data
Skala 1:8 oraz 1:12 87