Witam Kolegów,
chciałbym urwać tę niepotrzebną dyskusję w domysłach o dwóch rodzajach malowania EP08, tj. jasnej i ciemnej wersji...
Niczego takiego nie było !
Wszystkie lokomotywy serii EP08 przychodziły z Pafawagu malowane w kompozycję ciemno-zielono ciemno-pomarańczowo.
Potem przemalowano je na pomarańczowo z brunatnym szerokim pasem bocznym, aż wreszcie kolejna wersja malowania, to całe pomarańczowe. Ostatecznie zmieniono na malowanie IC - fantazyjna kompozycja jasno-niebieska, która to mi osobiście bardzo się podoba. Teraz mamy EP08-007 w tzw "historycznym" malowaniu, jak to wielu Kolegów ocenia, a jest to w rzeczywistości trzecie z kolei malowanie. Wracając jednak do korzeni; istotnie ostatnie egzemplarze lokomotyw serii EP08 posiadały jaśniejsze malowanie. Wynikało to z wypłowienia barwnika użytych farb. Wypłowienie było skutkiem wyżarcia tego barwnika przez składniki chemii używanej do mycia pudeł lokomotyw. Jakość samych farb nie była wówczas też najlepsza. Zdjęcie EP08-001 zamieszczone jako pierwsze w tym wątku jest mojego autorstwa. Wykonałem je pośpiesznie na stacji Gliwice, gdy jako maszynista z Olszynki Grochowskiej przyjechałem tam swym pociągiem. Wyskoczyłem wtedy z aparatem, z lokomotywy i "pstryknąłem" tę fotkę.
Była to wówczas już ostatnia lokomotywa w tym malowaniu.