• Ten serwis używa "ciasteczek" (cookies). Korzystając z niego, wyrażasz zgodę na użycie plików cookies. Learn more.
  • Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

EN Jan Kiepura - zestawienie wagonów

mair81

Znany użytkownik
Reakcje
2 0 0
tylko do każdego zestawu dają przynajmniej jeden wagon WLSRmee. jak pisałem wcześniej ponoć był przypadek że ten wagon jechał w kiepurze ale muszę to jeszcze dokładnie ustalić bo dużo tłumaczenia z niemieckiego. a poza tym raczej wolał bym stare malowanie a to ciężko kupić, nie mówiąc o wagonach DB i BC.

mikl

Znany użytkownik
Reakcje
4.759 128 11
Dziwne by było, gdyby wsadzili w zestaw model z tym samym numerem, który był wcześniej osobno!
moze i nie dziwne ale dla mnie istotne jakbym chcial dwa bialorusiny do JK podlaczyc[DOUBLEPOST=1390343972][/DOUBLEPOST]
a no właśnie jak już kupię to nie chcę sprzedawać. i nie chcę kupować czegoś czego nie użyję. :)
ja wyboru nie mialem i jak potrzebowalem popielaych to zestaw z trzema kupilem, mimo ze jak na zlosc wszystko co przegladnalem na necie ukazywalo tylko dwa w skladzie JK. Wiec trzeci bedzie musial pojsc na sprzedaz..

Ostatnio edytowane:

mpsj

Użytkownik
Reakcje
1 0 0
tylko do każdego zestawu dają przynajmniej jeden wagon WLSRmee. jak pisałem wcześniej ponoć był przypadek że ten wagon jechał w kiepurze ale muszę to jeszcze dokładnie ustalić bo dużo tłumaczenia z niemieckiego. a poza tym raczej wolał bym stare malowanie a to ciężko kupić, nie mówiąc o wagonach DB i BC.
Zestaw LS Models 48 027 składa się z 3 wagonów sypialnych (bez salonki), jednak w nowym malowaniu. Natomiast wagon salonowy Kolei Rosyjskich WLSRmee relacji Moskwa - Bazylea owszem pojawiał się wyjątkowo w EN Jan Kiepura ale niezwykle rzadko i to wówczas gdy był on wynajęty dla jakiejś delegacji czy innych oficjeli, stąd pewnie ciężko będzie znaleźć filmy i zdjęcia. Tak czy inaczej ten wagon rozkładowo i planowo niestety nigdy nie kursował w Kiepurze.

mpsj

Użytkownik
Reakcje
1 0 0
A tak poza tym, to Kiepura został zlikwidowany 1 lipca 2013roku.
Ekhm... pozwolę się wtrącić. To, że dany ekspres na pewnym odcinku jest dołączany do innego (w tym przypadku do Berlin - Warszawa Express na odcinku Warszawa - Berlin) nie oznacza, że został zlikwidowany.
Cytat z informacji prasowej PKP Intercity z listopada 2013:
(...) natomiast pociąg EuroNight Jan Kiepura, jadący do Amsterdamu, zostanie przyłączony, na odcinku Warszawa - Berlin, do składu EIC Berlin – Warszawa – Express
Na dowód znalazłem na Youtube filmik sprzed kilku dni:

Także jak widzicie EN Jan Kiepura wciąż istnieje i co ciekawe wciąż jest używana jego nazwa. Odcinek polski został po prostu ograniczony do 3-4 wagonów, jak można łatwo zauważyć głównie przez rosyjskie i białoruskie wagony sypialne. Niestety nie posiadam wiedzy co się z nimi stało, być może Koleje Rosyjskie postanowiły się skupić na swoich własnych, prestiżowych połączeniach do Paryża i do Nicei. Z kolei całkiem niedawno przeczytałem na jednym z holenderskich for internetowych wpisy, z których wynika że Holendrzy bardzo się cieszą, że niektóre polskie wagony sypialne pomimo upływu lat i różnych napraw, rewizji i zmian w tym połączeniu, wciąż posiadają ten oryginalny i unikatowy na skalę europejską napis "EN Jan Kiepura". Zresztą trzeba przyznać, że w ogóle PKP w kwestii malowania nazw pociągów na wagonach w czasach współczesnych, są chyba wyjątkowe w Europie (mam tutaj na myśli także Berlin - Warszawa Express, który przez wielu Europejczyków jest uważany za najładniejszy europejski ekspres międzynarodowy pod względem malowania). W dzisiejszych czasach przewoźnicy starają się raczej na wagonach reklamować "siebie", swoje logo niż dane połączenie, dlatego miło, że kiedyś PKP postanowiły na arenie międzynarodowej wyróżnić się w trochę inny sposób i tym bardziej miło, że jest to zauważane za granicą i doceniane.

mikl

Znany użytkownik
Reakcje
4.759 128 11
trochę o likwidacji pociągów międzynarodowych jest tutaj:

http://forum.modelarstwo.info/threads/likwidacja-pociągów-miedzynarodowych.15878/

i troszkę starsze materiały z internetu (po wystukaniu "likwidacja EN JAN KIEPURA"), jak ktoś ma ochotę na dłuższą lekturę.

http://infokolej.pl/printview.php?t=17638&start=0
http://www.rynek-kolejowy.pl/41152/pkp_intercity_likwiduje_pociag_en_jan_kiepura.htm
http://kolejowe-sprawy.pl/viewtopic.php?t=2394[DOUBLEPOST=1391468996,1391468107][/DOUBLEPOST]Tak jeszcze na szybko, ciekawe zestawienie EN JK..z Papugami. Mówiąc szczerze nie widziałem jeszcze takiego zestawu, wiec jak dla mnie to fajna propozycja kolejnego miksu wagonów ACME/LS Models do EN Jan Kiepura

Autor postu: AlainUSA
Zdjęcie z postu z ponizszego linku:
http://forums.lrpresse.fr/viewtopic.php?f=2&t=24143&hilit=train+264&start=4095

krzys.

Aktywny użytkownik
Reakcje
1 0 0

co to jest za odgłos wydawany przez przelot husarza w barwach duńskich w 4min filmiku w załączonym linku?? ;)

świst powietrza czy praca silników?

mpsj

Użytkownik
Reakcje
1 0 0
Zdjęcie zrobione w sobotę na poznańskim dworcu, kiedy EN Jan Kiepura kursuje jako samodzielny pociąg. Z dedykacją dla zwolenników teorii, że pociąg ten został zlikwidowany w ubiegłym roku. ;)

DSC00589.JPG

yahya

Znany użytkownik
Reakcje
86 2 0
Relacja bz. Natomiast skład mocno zredukowany. Np. w ostatnią sobotę w południe Husarz prowadził na Wschodnią jedynie:
1) WLAB10mnouz 1251
2) Bvcmz 248.5
3) B5mnopuvz

mair81

Znany użytkownik
Reakcje
2 0 0
Czyli 3 wagony jadą tą trasą i dopiero w Niemczech jest coś tam podczepiane tak? A od czego to zależy, że raz jest taki krótki skład samodzielny a innym razem jest podczepiany do BWE i gdzieś tam w Niemczech oba pociągi są rozdzielane?

Ostatnio edytowane:

mair81

Znany użytkownik
Reakcje
2 0 0
Ubawiłeś mnie WITKOIM. Dopiero wstałem z podłogi po spazmatycznym śmiechu. Ale tak poza tym to potwierdza ktoś że z wyjątkiem sytuacji podczepiania się do BWE taki 3-4 wagonowy skład jedzie w stronę Amsterdamu?[DOUBLEPOST=1393322999][/DOUBLEPOST]
A już myślałem, że przynajmniej jedną z tegorocznych nowości można sobie odpuścić :)
No chyba że te papugi to 152/154, a takich w malowaniu papuga ACME nie robi.

Autor wątku Podobne wątki Forum Odpowiedzi Data
Koleje innych krajów 0