Ten serwis używa "ciasteczek" (cookies). Korzystając z niego, wyrażasz zgodę na użycie plików cookies. Learn more.
Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.
A nie prościej wpisać w google "begrasungsgerat" - znajdzie multum różnych konstrukcji sadzarek.
Ja kiedyś skleciłem taką wg niemieckiego opisu, na bazie trafopowielacza z cz-b monitora CRT, wg wskazań iskiernika dawała ok. 15kV, sadziła najlepiej. Pożyczyłem komuś i tyle ją widziałem. Widocznie dobra była...
Obecnie na potrzeby krakowskiego Klubu sklonowałem ESM Rubikusa. Na razie działa. Jej słabym punktem jest trafko TS2/033 pracujące grubo powyżej znamionowych parametrów. Przy problemach ze zbyt małym napięciem radzę zacząć od jego wymiany. A najlepiej kupić od razu kilka.
Na przetwornicy od świateł xenonowych podane jest ,że wysokie napięcie osiąga tam około 20 kV ,może z tego cuda da radę siać trawkę ? Jak mi wpadnie w ręce to spróbuję tego urządzenia ,może ma ktoś w garażu ? Sam jestem ciekawy ,bo małe kompaktowe urządzenie ,kto wie ?
Witam Koledzy szukałem na forum ale nie znalazłem tematu może przegapiłem
Jak to wygląda z dekoderami DCC zabudowanymi w rozjazdach geoline przy używaniu tej elektrosadzarki z muchołapki nie będzie ich uszkadzać ?
Witam Koledzy szukałem na forum ale nie znalazłem tematu może przegapiłem
Jak to wygląda z dekoderami DCC zabudowanymi w rozjazdach geoline przy używaniu tej elektrosadzarki z muchołapki nie będzie ich uszkadzać ?
Przymierzam się to budowy własnej elektro(kopo)(za)sadzarki.
Z jaką najwyższą trawą poradzi sobie taka na bazie łapki z niezmodyfikowanym źródłem zasilania? (ładowana z gniazdka).
Rozumiem że z 3mm posadzi bez problemu. Ale jakbym chciał użyć trawki 6mm?
Jak widzę część użytkowników doposaża łapki w podłączenia dla zasilaczy. Ja niestety nie jestem aż tak zaawansowany.
Mam podobny egzemplarz (kupiłem gotowca). 2-4mm bez problemu posadzi. 6mm nie jestem pewien, ale chyba też dałem radę. Jednak takie małe sitko czasem jest wadą. Obsianie większych powierzchni bywa upierdliwe.