Dzisiaj przeprowadziłem jazdy testowe dwóch wózków z zestawami kołowymi osadzonymi w łożyskach tocznych . Jako, że na chwilę obecną posiadam ich tylko trzy różne typy, to praca poszła szybko i sprawnie. Dwa pierwsze zestawy to wyroby fabryczne firm MTH i LENZ. Trzeci to moja własna twórczość.
Fot.1. Zestawy kołowe jakie obecnie posiadam.
Fot.2. Różnice pomiędzy zestawami kołowymi.
Fot.3. Wózek z oryginalnymi zestawami kołowymi firmy MTH już w łożyskach tocznych. Zestaw ten po wymianie osi i modyfikacji kół będzie docelowo montowany do wszystkich sześciu modeli węglarek.
Fot.4. Wózek z zestawami kołowymi, które kiedyś wytoczyłem do innego projektu.
WYNIKI:
1) Zestaw kołowy MTH: w obecnej sytuacji posiada zupełnie niepasujące do łożysk tocznych mocowanie (stożek) ale wymiarowo jest prawie dobry - oś jest minimalnie za długa wiec cały stożek osi wchodzi w łożysko i przy lekkim skręceniu belki wózka nawet całkiem dobrze się to toczy - boki wózka minimalnie stożkowe.
2) Zestaw kołowy własny - z uwagi, że oś jest dokładnym pomniejszeniem długości rzeczywistej to w modelu okazała się za długa i boki wózka rozeszły się (lekki stożek). Oczywiście uniemożliwiło to jakąkolwiek jazdę.
3) Zestaw kołowy LENZ: posiada zgodne z łożyskami i wózkiem wymiary zarówno mocowania, jak i długość osi. Po zamontowaniu zestawów w łożyskach tocznych nie wykazują one widocznych oporów i kręcą się dość długo.
Taki obrót spraw spowodował, że nie mogłem się oprzeć i tuż przed chwilą złożyłem dwa kompletne wózki z zestawami LENZ'a i zamocowałem je do węglarki.
Efekt jest poprostu bajkowy. Węglarka jeździ jak prawdziwa, bardzo lekko i ma długi wybieg, płynie niemal po szynach, po podłożeniu pod tor 6mm podkładki - wagon staczając się przejechał ponad dwie swoje długości czyli około 70-74cm. Zaobserwowałem też lekkie cofanie się po skończeniu jazdy - wyglada to niesamowicie efektownie i realistycznie. To co działo się na firmowych "łożyskach slizgowych" to poprostu nieporozumienie. Mam nadzieję, że gdy za jakiś czas węglarki zasypię w całosci miałem węglowym to efekt masy spotęguje doznania!