Ostatnio trafiłem na yt na film użytkownika o imieniu Andrzej, którego profil nazwa się Kulawa Eksploracja.
W filmie tym przedstawiony jest tragiczny obraz dworca w Lubawce. Film został "wrzucony" niedawno, bo 17 maja, a więc zapewne przedstawia aktualny obraz stacji i budynku.
Właściwie brak słów aby skomentować to, w jakim stanie znajduje się dworzec. Patrząc na jego obraz zaprezentowany w filmie, mam smutne wrażenie, ze jeszcze rok, dwa i zniknie na dobre, a na jego miejscu powstanie (obym się mylił) jakieś centrum handlowe (nie mam oczywiście nic przeciwko centrom handlowym).
Bardzo interesujący jest dźwig stacyjny zaprezentowany w filmie, konstrukcji nitowanej. Czyżby kolejny zabytek techniki pozostawiony samemu sobie i zdany na los oraz łaskę okolicznych złomiarzy.... Są np. zdjęcia tego dźwigu w Bazie Kolejowej, w galerii stacji Lubawka:
https://www.bazakolejowa.pl/index.php?dzial=stacje&id=324&ed=0&okno=galeria&str=-1
Mam w związku z tym pytanie, może ktoś wie coś więcej na temat tego dźwigu ?, może dostępne są gdzieś np. zdjęcia tabliczki producenta itp. (jeżeli oczywiście jeszcze się zachowała).