• Ten serwis używa "ciasteczek" (cookies). Korzystając z niego, wyrażasz zgodę na użycie plików cookies. Learn more.
  • Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Fotografie Dolnośląskie klimaty

OP
OP
teigrekty2

teigrekty2

Znany użytkownik
NAMR
Reakcje
4.825 112 11
Fakt jest, musieli odrobić straty. A kto zlikwidował kolej do Walimia? Tez elektryczna była. Książki nie czytałem o niej. Nie tylko Rosjanie szabrowali te tereny, wystarczy zobaczyć, że w Warszawie były Wrocławskie tramwaje czy dzieła sztuki wywiezione ze Śląska.
Racja.

mikl

Znany użytkownik
Reakcje
4.655 127 11
Chyba nie ma (jeszcze) wątku o Magistrali Podsudeckiej (@SantaFe), ale warte odnotowywania poniższe gdyż wygląda na to ze chyba doczekamy się powrotu pociągów dalekobieżnych na tej linii:

Ciekawym i nowym rozwiązaniem są zatem dwa połączenia z Jeleniej Góry do Warszawy przez Nową Rudę, Kłodzko, Nysę, Opole, i Częstochowę – to pociąg Szczeliniec – oraz z Jeleniej Góry do Krakowa przez Świdnicę, Nysę, Prudnik, Racławice Śląskie, Kędzierzyn - Koźle i Katowice – to pociąg Sudety.

Czytaj więcej: http://inforail.pl/co-moze-pojechac...by-w-nowym-rozkladzie-jazdy-_more_123879.html

mikl

Znany użytkownik
Reakcje
4.655 127 11
Na Fb znajdziesz takie wątki/strony. Są zdjęcia na bieżąco z prowadzonych prac.
Podaj prosze pare linkow?

Mimo wszystko , tyle ze nie każdy ma/ chce miec dostęp do "mordoksiazki" . A watek "Koleje na Opolszczyźnie" byłby fajnym uzupełnieniem innych wątków z ościennych krain:). Zanim mnie wszyscy zjedzą ze sam mógłbym stworzyć watek, ja nie mieszkam w Polsce wiec zdjęć mam niewiele (głownie z dworca w K-K). na pewno kolega @hjugytf tez by miał cos do wrzucenia

hjugytf

Znany użytkownik
Reakcje
486 47 4
Oczywiście. Myślę, że to dobry pomysł aby był osobny wątek kolejowych klimatów z Opolszczyzny. Wbrew pozorom to bardzo ciekawy rejon z bogatą historią i dużym znaczeniem w rozwoju kolejnictwa w Polsce.

WrocT

Znany użytkownik
Reakcje
412 62 1
Jeleniej Góry do Warszawy przez Nową Rudę, Kłodzko, Nysę, Opole, i Częstochowę
Juz to widzę, jak pasażerowie z Jeleniej G chętnie te połączenie wybierają. Ciekawe jak długi będzie czas przejazdu i jaka wysoko cena biletu. I czy wolniejszy i droższy pociąg zachęca do podróży w Wrocławia do Kłodzka?
IC do Klodzka.jpg

Odnośnie województwa opolskiego fajny jest klimat w okolicy Głuchołazy Zdrój. Nikt nie jest zainteresowany by zatrzymywały się pociągi z Czech.

Reakcje
3.837 34 0
Ostatnio trafiłem na yt na film użytkownika o imieniu Andrzej, którego profil nazwa się Kulawa Eksploracja.
W filmie tym przedstawiony jest tragiczny obraz dworca w Lubawce. Film został "wrzucony" niedawno, bo 17 maja, a więc zapewne przedstawia aktualny obraz stacji i budynku.

Właściwie brak słów aby skomentować to, w jakim stanie znajduje się dworzec. Patrząc na jego obraz zaprezentowany w filmie, mam smutne wrażenie, ze jeszcze rok, dwa i zniknie na dobre, a na jego miejscu powstanie (obym się mylił) jakieś centrum handlowe (nie mam oczywiście nic przeciwko centrom handlowym). :(

Bardzo interesujący jest dźwig stacyjny zaprezentowany w filmie, konstrukcji nitowanej. Czyżby kolejny zabytek techniki pozostawiony samemu sobie i zdany na los oraz łaskę okolicznych złomiarzy.... Są np. zdjęcia tego dźwigu w Bazie Kolejowej, w galerii stacji Lubawka:
https://www.bazakolejowa.pl/index.php?dzial=stacje&id=324&ed=0&okno=galeria&str=-1

Mam w związku z tym pytanie, może ktoś wie coś więcej na temat tego dźwigu ?, może dostępne są gdzieś np. zdjęcia tabliczki producenta itp. (jeżeli oczywiście jeszcze się zachowała).

Marcub85

Aktywny użytkownik
Reakcje
302 8 1
Witam,
może dla wielu osób widok znajomy, ale zobaczyć w Dzierżoniowie Śląskim lokomotywę z pantografem to jednak widok dość rzadki.
A właściwie pierwszy raz (o ile mi wiadomo) Dragon zapuścił się w te rejony, wyglądał dość atrakcyjnie - tak nowoczesna lokomotywa na tej dość zabytkowej stacji (no dobra, zabytkowej ale odremontowanej:)) Aż zacząłem cieszyć się na myśl o tych hybrydach:)
DSC00522a.jpg
DSC00538a.jpg

Reakcje
372 2 1
Witam, kilka zdjęć ze wsi Ławszowa za Przejęsławiem w dolnośląskich Borach na trasie na Żagań. Niestety nie znam ani numeru tej linii ani skąd dokąd dokładnie prowadziła. Wiem tylko że jest nieczynna od 20 lat ale ma być zrewitalizowana w 2023 roku. Jeździły tamtędy pociągi z Jeleniej Góry do Szczecina

Załączniki

OP
OP
teigrekty2

teigrekty2

Znany użytkownik
NAMR
Reakcje
4.825 112 11
Tu Masz jeszcze jedną stronę, co prawda najstarszy schemat z 1954r., ale wiele zmian chyba nie było. Zawsze zastanawiałem się dla czego peron od strony linii z Czech jest taki szeroki, widać że przed wojną był tam jeszcze jeden tor.https://www.google.com/url?sa=t&sou...FjAQegQIBhAB&usg=AOvVaw1tVu5XlR_i_oqv1JcSrEJR
Stacja Wałbrzych Szczawienko zawsze mnie fascynowała. Jadąc nocnym pociągiem za brzdąca w stronę Wrocławia widziało się te tajemnicze zelektryfikowane tory dochodzące ze strony zachodniej, często stał tam elektrowóz. Działało to porządnie na wyobraźnie.