• Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Fotografie Dolnośląskie klimaty

lalek

Użytkownik
Reakcje
34 0 0
Do kogo należą tory tego nie wiem. Jeżeli nie należą do pkp to rozumiem, że kolor tablic czy ich czcionkę można sobie wybierać jak w przypadku linii do Trzebnicy?
A co ze stacjami w Ścinawie, Karpaczu, Mysłakowicach w takim razie?

Nie widziałem nigdzie indziej czegoś takiego tylko na Dolnym Śląsku i zaciekawiło mnie to. W każdym innym województwie, zresztą także na Dolnym Śląsku są te według jednego standardu na niebieskim (granatowym) tle.

Leśnica po przebudowie mi się bardzo podoba, miłe dla oka. Ale w Ścinawie jeden peron podnieśli, drugi został bez zmian ziemianka, ale już wiatę, przejścia czy tablice są pomalowane na czarno i czcionka jest inna. Właśnie chciałbym wiedzieć dlaczego tak jest. Czy to konserwator zabytków, czy to województwo, czy to związki zawodowe, czy jakiś plebiscyt... jestem po prostu ciekaw.

Załączniki

Kylogram

Znany użytkownik
Reakcje
2.252 46 3
Czy to konserwator zabytków, czy to województwo, czy to związki zawodowe, czy jakiś plebiscyt... jestem po prostu ciekaw.
1. Konserwator.
Związków zawodowych nie interesuje kolor, tylko waga (portfela).

2. Jak napisał @radek_m: "pomarańczowe tablice są na przystankach i liniach utrzymywanych przez Dolnośląską Służbę Dróg i Kolej i należą do Województwa Dolnośląskiego."

lalek

Użytkownik
Reakcje
34 0 0
Dziękuję za wyjaśnienie jak również za link i relację z Dolnego Śląska. Jestem teraz trochę mniej nie w temacie.
Odejście od tych krzykliwych pomarańczowych barw na rzecz szarości i czerni na linii z Mysłakowic do Karpacza, a także inne latarnie na stacjach (oby z ciepłym światłem, a nie zimnym ledem) mi się osobiście bardzo podobają. Takie tablice są także po prostu bardziej czytelne. Na linii z JG do Mysłakowic te kilka przystanków jest w pomarańczowych barwach, teraz już rozumiem dlaczego.