• Ten serwis używa "ciasteczek" (cookies). Korzystając z niego, wyrażasz zgodę na użycie plików cookies. Learn more.
  • Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Dolnośląskie klimaty

Tomasz Sauer

Znany użytkownik
FREMO Polska
Reakcje
1.876 92 4
No raczej nie będzie, na tej makiecie już i tak jest więcej torów niż z oryginalnego założenia. To by komplikowało sprawę, a jeden z celów to była prostota. Półka jest po to abym sobie odkładał tabor i zamieniał z Amerykańskiego na Polski/Europejski. Makieta ma też na celu objeżdżanie nowo zbudowanego taboru.
Jeszcze jeden cel to coś czego nigdy na makietach jeszcze nie spotkałem, nawet tych zbudowanych pod operacje. Jest to wymiana lokomotyw w składach przyjeżdżających na stacje, z elektrycznych na parowe i odwrotnie. Patrzało się na takie operacje za dziecka, i wymianę z elektryka na spalinową, a w zasadzie nikt takich manewrów nie wykonuje.
To bardzo częsta operacja na spotkaniach, tylko maszyniści nie zawsze ogarniają temat, bo operacja jest zapisana w rozkładzie drobnym drukiem.
Ostatnio w Solcu nawet była wymiana lokomotyw między składami na początku i ponownie na końcu sesji.

OP
OP
teigrekty2

teigrekty2

Znany użytkownik
NAMR
Reakcje
4.464 111 11
Na razie zastój na torach makiety. Ale w ostatni weekend dopadłem taką Amerykańską wieżę do nawęglania. Myślałem jak by to połączyć Amerykę z Europą środkową, ale $2 nic nie pobije i parowozownia będzie przypominała bardziej to co było na kontynencie Amerykańskim.
IMG_20240920_165657769_HDR~2.jpg
IMG_20240920_165707521_HDR~2.jpg
IMG_20240920_165713086_HDR~2.jpg

Autor wątku Podobne wątki Forum Odpowiedzi Data
Buduję makietę 5
Buduję makietę 109