• Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Dolnośląskie klimaty

teigrekty2

Znany użytkownik
NAMR
Reakcje
4.464 111 11
Witam wszystkich, okolo dwa lata temu zaczalem robic wlasna "makiete". Chodzilo po prostu o mozliwosc puszczania taboru ale i odwzorowania czegos bliskiego sercu, a ze pochodze z Dolnego Slaska postanowilem w miare mozliwosci dac makiecie tamtejsze klimaty. Kolej sklada sie z jednej stacji o charakterze wezlowym wraz z parowozownia. Przez stacje przechodza dwa jedno torowe szlaki, jest miejsce na perony, tory postojowe dla skladow towarowych oraz bocznice rozladunkowe. Szlaki sa w zasadzie wielkimi kolami z tym ze jeden z nich robi kompletna petle w odwrotnym kierunku tworzac jak by "8". Mialo to na celu dodanie kilku metrow torow oraz rownomierne zuzywanie obreczy kol podczas kilkunastu objazdow na okolo pokoju. Postanowilem tez spedzic w miare jak najmniej pieniedzy na budowe i uzywac materialow latwo dostepnych jak i improwizowac po przez kupowanie "okazyjne". Makieta "przylega" do sciany i zeby nie schylac sie, zbudowalem mosty otwierajace sie jak drzwi co okazalo sie dosc ciekawym wyzwaniem. Jest jeszcze pelno roboty ale oba szlaki sa uzywalne i fajnie to wyglada kiedy sklady mijaja sie lub jeden wyprzedza drugi.
20130603_154152.jpg
20130603_154124.jpg
20130603_154107.jpg
20130603_154042.jpg
20130603_154023.jpg
20130603_153956.jpg
[DOUBLEPOST=1370296168,1370294964][/DOUBLEPOST]Ciag dalszy, milego ogladania.
20130603_153934.jpg
20130603_153921.jpg
20130603_153902.jpg
20130603_153848.jpg
20130603_153835.jpg

Załączniki

bstok70

Znany użytkownik
MSMK
PGM
Reakcje
1.538 34 1
Witam miło :). Moim zdaniem bardzo mądrze opracowana makieta, idealnie dopasowana do pomieszczenia (te mosty zwodzone (y)). A w którym miejscu będzie parowozownia/lokomotywownia i czy znajdzie się w niej miejsce dla Sputnika? Jakie planujesz urządzenia srk? W sumie w zależności od epoki na Dolnym Śląsku można by wykorzystać kształtową, polską świetlną ale i świetlną niemiecką. Czy obie linie będą zelektryfikowane? Widzę, że korzystasz z "Hobbexów" Nie jestem pewien czy same przewody sieci trakcyjnej Hobbexa nie są grubsze niż Viessmanna (Viessmann ma 0.56mm). Trzymam kciuki no i .....nareszcie :)!

Juras

Aktywny użytkownik
Reakcje
0 0 0
Bardzo fajnie się zapowiada. Podoba mi się ten mur oporowy z zaroślami przy tunelu i już możesz się pobawić. Jedno, co mi nie pasuje, to przeskalowana noclegownia dla drużyn parowozowych ;)

OP
OP
teigrekty2

teigrekty2

Znany użytkownik
NAMR
Reakcje
4.464 111 11
Witam miło :). Moim zdaniem bardzo mądrze opracowana makieta, idealnie dopasowana do pomieszczenia (te mosty zwodzone (y)). A w którym miejscu będzie parowozownia/lokomotywownia i czy znajdzie się w niej miejsce dla Sputnika? Jakie planujesz urządzenia srk? W sumie w zależności od epoki na Dolnym Śląsku można by wykorzystać kształtową, polską świetlną ale i świetlną niemiecką. Czy obie linie będą zelektryfikowane? Widzę, że korzystasz z "Hobbexów" Nie jestem pewien czy same przewody sieci trakcyjnej Hobbexa nie są grubsze niż Viessmanna (Viessmann ma 0.56mm). Trzymam kciuki no i .....nareszcie :)!
Witam i od razu z uznaniem za trakcje, sam tez bardzo lubie "pajeczyne". Parowozowni jeszcze nie ma tylko jest juz rozplanowana i jest basen na obrotnice. Bedzie to wachlarz mam nadzieje na 6 stanowisk a sputnik bedzie "wpychany" jak to robili w Walbrzychu, czyli "koza". Sygnalizacja wyjatkowo ksztaltowa, w Gryfowie Slaskim taka jeszcze jest razem z trakcja elektryczna. Jedna linia bedzie zelektryfikowana co da mozliwosc zmiany lokomotywy z elektrycznej na parowoz i odwrotnie. Wieze trakcji kupilem okazyjnie mam tez kilka wiez Marklin to bedzie troche kombinowania, sama siec bede lutowal z drutow miedzianych a siec jezdna z brazu. Tutaj uzywaja troche innych wymiariw ale w zasadzie uzywam 22,20 i 18 gauge. 22 gauge to jest okolo 0,5mm. Z siecia mam juz doswiadczenie lecz dotychczas byla to instalacja amerykanska Pennsylwania RR i wczesna instalacja tej kompanii tez ma wieze i siec przypominajaca instalacje niemieckie.

OP
OP
teigrekty2

teigrekty2

Znany użytkownik
NAMR
Reakcje
4.464 111 11
Autor wątku Podobne wątki Forum Odpowiedzi Data
Buduję makietę 5
Buduję makietę 109