• Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Dioramy Krisa

JohnyTRS

Znany użytkownik
NAMR
Reakcje
456 1 0
Nowa diorama będzie miała roboczy tytuł "We SPOŁEM z CPN" :)
Jeszcze nie jestem pewien, czy ten tor będzie na wysokim nasypie, czy na zwykłym podtorzu.
Jeszcze nie jestem pewien tego mostu z rurociągiem.
To tylko założenie, zobaczymy, co wyjdzie w praniu.

Czy macie jakieś sugestie?
Zostaw rurociąg, tylko go przedłuż, żeby biegł wszerz całej dioramy, czyli m.in. przechodził nad torem kolejowym. Do tego dał chodnik od strony sklepu, nie toru kolejowego.

rurka.jpg RURKA2.jpg

OP
OP
Kris

Kris

Znany użytkownik
Reakcje
3.186 66 5
OP
OP
Kris

Kris

Znany użytkownik
Reakcje
3.186 66 5
Prace nad dioramą SPOŁEM CPN idą do przodu.
Bez pokazywania.
Przeszlifowałem drogę. Przyciąłem fleksa i pomalowałem szyny. Zrobiłem otwór pod oświetlenie baru.
Wieczorem przeciągnę podkłady.
Jutro kejenie toru, szutrowanie i chodnik.
Może starczy czasu na coś jeszcze....

Ostatnio edytowane:
OP
OP
Kris

Kris

Znany użytkownik
Reakcje
3.186 66 5
Porcja zdjęć.
Tak - wiem. Tor jest krzywo. To flex, rozjechał się przy klejeniu, a trzyma tak mocno, że nie jestem już w stanie tego poprawić.
Tak - będę malować chodnik, ale to dopiero kolejny etap... może jutro uda mi się siąść do tego.

Tak było:
20240727_115643.jpg

Tak są pomalowane szyny:
(Po zdjęciu naniosłem jeszcze poprawki tu i ówdzie).
20240727_115432.jpg

Tak wygląda obecnie:
20240727_130525.jpg
20240727_130541.jpg
20240727_130553.jpg
20240727_130600.jpg
20240727_130620.jpg

Zastanawiam się nad parkingiem koło baru:
Płyty jumbo, klepisko i szuter,
szuter,
czy klepisko i trawa
?

saaro

Aktywny użytkownik
Reakcje
526 5 0
Płyty chodnikowe przybrudzone będą bardziej realistyczne wyglądały. Następnie bym pojedyncze płyty chodnikowe wyciągnął i w ich miejsce dał piasek. W innych zrobił uszkodzenia, pęknięcia, zapadnięcia. Zapewne pamiętasz jak to z chodnikami było w PRLu. Oczywiście jakieś uszkodzenia jezdni też by się przydały. W necie można znaleźć fotki które mogą jako przykład posłużyć. Będę dalej śledził twoje działania ;)

OP
OP
Kris

Kris

Znany użytkownik
Reakcje
3.186 66 5
Zrobiło się ciepło, więc zwolnił się garaż i można było otworzyć na nowo warsztat modelarski.
Nastąpiły zmiany koncepcji i powyższa diorama będzie zupełnie wkomponowana w wiejski klimat.
Zdarłem chodniki, zaszutrowałem tory, pomalowałem jeden róg na ciemne kolory i wkleiłem kawałek folii (używanej jako szyby w domkach). Będzie tam lasek na mokradłach. Afolia będzie imitować wodę. Dorzucę kłębki ziemi obsadzone trawskiem, parę drzewek i krzaczków.
Na środku będzie skrzyżowanie, a po prawej stronie pole lub łąka. Chyba zdecyduję się na łąkę....
Tor będzie częściowo zarośnięty trawą, jak na niektórych mazurskich szlakach...
Być może na rozstaju będzie kapliczka.
Nie będzie żadnej elektryki.

Jak będzie coś więcej, to pokażę więcej...

20250421_141148.jpg

OP
OP
Kris

Kris

Znany użytkownik
Reakcje
3.186 66 5
Widzę, że dioramka się podoba. Cieszę się.
To znaczy, że robię postępy. ;)

Pytanko mam: z czego zrobić słupki pod znaki drogowe i czym cieńkim usztywnić papierowy wydruk znaku?

Mormegil

Aktywny użytkownik
Reakcje
652 44 0
...z czego zrobić słupki pod znaki drogowe i czym cieńkim usztywnić papierowy wydruk znaku?
Słupki robię ze sprężystych, metalowych prętów modelarskich średnicy 0,5mm a papierowe wydruki usztywniam rzadkim klejem cyjanoakrylowym. Z tym, że Kropelka nieco przyciemnia papier (tło), a Super glut z Castoramy - nie.

melonowy

Znany użytkownik
Reakcje
1.986 39 1
;)@Kris rany, ta Twoja diorama to jedna wielka rozpacz, porażka i spektakularna, epicka wręcz katastrofa modelarska.
JESTEM NA X i to wielokrotnie na X X X X X.
Dobrze, że kolega Maximus9992 otworzył mi otumaniony umysł, oraz oczy i w Twoim temacie mogę to napisać...

Ostatnio edytowane:

Akcesoria do makiety

Znany użytkownik
Reakcje
1.237 4 1
OP
OP
Kris

Kris

Znany użytkownik
Reakcje
3.186 66 5
Dzięki. Jeszcze się zastanawiam, czy dodatkowo inwestować w tę dioramę, ale przy Torcinku się przyda :)

garou

Znany użytkownik
Reakcje
5.046 448 99
Drzewa od frontu (gęsto zasadzone ręką modelarza) zazwyczaj utrudniają podziwianie szczegółów albo i nawet ich fotografowanie
Pamiętamy makietę Międzychód...
Z jednej strony tam drzewa były, a z drugiej przez nie słabo widać. Taka stacja...

@Kris ....współczuję że masz mściciela na karku. Gość ewidentnie upuszcza jakiś swój jad... Przykre że takie rzeczy się dzieją. Ludzie nie mają argumentów to jedyne co im zostaje to dręczenie kogoś, nawet z wykorzystaniem dostępnych ocen.

maximus.jpg

Ostatnio edytowane: