• Ten serwis używa "ciasteczek" (cookies). Korzystając z niego, wyrażasz zgodę na użycie plików cookies. Learn more.
  • Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.
  • Uprzejmie informujemy, że forum będzie niedostępne od godziny 22 w dniu 11 lutego 2025 do godzin popołudniowych 12 lutego 2025. Będziemy prowadzili prace administracyjne na serwerze. Pozdrawiamy Administracja.

Diorama Dioramy kolejowe - Irokez46

zgodny

Znany użytkownik
Reakcje
431 19 0
Bardzo ładnie to wygląda(y)(y).Widać nie brakuje koledze talentu,a ten bunkier spatynuj,niech porośnie mchem,a tamtejsza młodzież wymaluje na nim patriotyczne graffiti.

Arti55

Znany użytkownik
FREMO Polska
MSMK
Reakcje
124 0 0
Wszystko sam robiłem.Z szutrowania po raz pierwszy jestem zadowolony, ale samo układanie szutru na tym kawałku zajęło mi blisko trzy godziny.Zieleń, no cóż jak zawsze mam jakieś "ale". Nie wiem czy kiedyś położę ja tak żeby być w pełni zadowolonym.
Jakmchcesz to w modelarni ci pokażę. Nauczysz się.

OP
OP
Irokez46

Irokez46

Znany użytkownik
Reakcje
11.612 47 0
Mi też, ale to tymczasowe zastosowanie.Musiałem zobaczyć czy dawać tam jakiś znak a inne pod ręką nie miałem.Na dniach zostanie zmieniony.

Zbyszek

Znany użytkownik
Reakcje
929 79 5
Fajne(y), aż mnie kusi, by też sobie machnąć dioramę z takim torem, podkłady betonowe Tilliga sobie leżą kilka lat.
Schron polskiej budowy wbrew pozorom wcale nie wygląda tak źle, spasujesz odlewy i będzie super.
Uszy obsypiesz ziemią? Sugerował bym darować sobie mazaje zwane potocznie graffiti, ale omszałe ściany jak najbardziej.

OP
OP
Irokez46

Irokez46

Znany użytkownik
Reakcje
11.612 47 0
Asfalt to trochę zabawy jest.Najpierw nakleiłem tekturę 1,5mm.Na to dałem klej Fallera, taki szary, numeru w tej chwili nie pamiętam a opakowanie wywaliłem bo zawartość się skończyła.Potem poszukam, teraz pędzę "pomacać" na żywo pikowską ET41.:D
Nakłada się go jedną lub dwie warstwy.Jak delikatnie przeschnie nacinam ostrym skalpelem tak żeby powstały imitacje pęknięć..Jak wyschnie już dobrze naklejam zwykłą taśmą modelarską imitacje łat i w to miejsce nakładam kolejną warstwę kleju.Taśmę zrywam od razu, nie czekam co będzie potem gdy łata zaschnie.
Kolejny etap to malowanie.Dwa lub trzy rodzaje szarości, najczęściej dobierane na oko.Początek ciemna i potem stopniowo rozjaśnianie.Najczęściej używam do tego celu farb Revella.Jak wszystko wyschnie wcieram pigment MIGa Beach Sand.
Potem lakier bezbarwny matowy i na koniec jeszcze poprawki pigmentem.
Co do piasku to używam tego od Piotra Wąskotorowego.Tutaj niestety muszę jeszcze podszkolić się w jego kładzeniu a zwłaszcza robieniu go tak aby przejścia między nim a trawą były łagodniejsze a nie takie "ostre" jak u mnie.Niestety kłania się tu niezbyt dobra umiejętność sadzenia trawy, co mam nadzieję po szkoleniu u Artiego się zmieni.
[DOUBLEPOST=1421075706][/DOUBLEPOST]Uszy lekko może obsypię, ogólnie mam chyba ochotę lekko ziemi i trawy dać na samą górę.Mazania nie będę robił, raczej ma on być "zagospodarowany" przez naturę.Trochę krzaków wokoło i trawa dosadzona w kilku miejscach.Może jakieś porosty na murach.Co wyjdzie nie wiem bo tego jeszcze nie robiłem i przyznam że trochę się boję o efekt.W każdym razie gromadka dzieciaków już jest, będą stały na górze i machały do jadącej jajecznicy.:D

hugwa

Moderator
Zespół forum
Donator forum
Reakcje
375 26 4
Lepiej by wyszły te pęknięcia jakbyś ich nie nacinał, tylko wygrawerował dremelkiem używając ostrej końcówki (np płomyk) do grawerowania.
Nie byłyby takie proste tylko pięknie powygibane. Mam gdzieś w czeluściach zdjęcie jak to wychodzi, niestety strona z której to zassałem zdechła jakiś czas temu.

hugwa

Moderator
Zespół forum
Donator forum
Reakcje
375 26 4
Wprawdzie to była zetka, ale gość w ogóle się nie pierniczyl z jakimiś mazidłami. Brał arkusz polistyrenu, szlifował, robił rysy, potem wszystko opierniczał sprajem. Pasy, wash, puder i pozamiatane.

OP
OP
Irokez46

Irokez46

Znany użytkownik
Reakcje
11.612 47 0
Tak czy siak dzięki za podpowiedz, może nowy sposób okaże się lepszy i łatwiejszy w przygotowaniu.
Troszkę dosłownie do przodu.Bunkier mniej więcej gotowy do malunku, znak został wymieniony na ten właściwy, doszły pierwsze krzaki z odzysku no i chyba kapliczka też już jest gotowa, więcej robił przy niej nie będę żeby nie przesadzić.
Zatrzymała się też Omega bo jej kierowca to miłośnik kolei i widząc Gagara musiał pstryknąć kilka fotek, jakaś starsza Pani na chwilę zatrzymała się by odmówić zdrowaśkę przed figurką Matki Boskiej.
Kolejne zdjęcia za jakiś czas.

Załączniki