• Ten serwis używa "ciasteczek" (cookies). Korzystając z niego, wyrażasz zgodę na użycie plików cookies. Learn more.
  • Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Diorama Dioramy kolejowe - Irokez46

Astro

Znany użytkownik
Producent
Reakcje
10.327 301 15
Bardzo ładnie spatynowałeś ten budynek, ale te schodki mnie przerażają... Być może ktoś gdzieś takie wykonał, na czym Artitec (bo to chyba ich wyrób?) ale w Polsce Ludowej obowiązywały przepisy, od których w obiektach przemysłowych się raczej nie odstępowało.

Na przyszłość - wzór na stromiznę schodów, który obowiązuje od lat 70-tych to "60<2h+s<65" czyli jeśli masz stopień wysokości 17cm, to jego głębokość powinna zawierać się pomiędzy 26 a 31 cm, a u ciebie stopnie są wyższe niż głębsze.

Ale i tak wygląda to cudnie.

OP
OP
Irokez46

Irokez46

Znany użytkownik
Reakcje
12.168 48 0
To stary przedwojenny poniemiecki budynek, oni wtedy budowali inne obiekty.:devil:
A tak na poważnie mnie też te schody kompletnie się nie widzą, ale generalnie miałem już dość klejenia tego badziewia i o przerabianiu jeszcze tych schodów nie było mowy. Ogólnie tam staną trzy chłodnie więc zasłonią te schody.:ROFL:

OP
OP
Irokez46

Irokez46

Znany użytkownik
Reakcje
12.168 48 0
To akurat Artitec zrobił. Ja nieco ją poprawiałem w kilku miejscach. Do tego odpowiedni sposób malowania farbą Fallera i nawet bez zrobionej przez producenta budynku takiej struktury można uzyskać bardzo fajny efekt.

Reakcje
1.668 19 9
Wg mnie te schodki są akceptowalne.
To nie są schody w pełnym tego słowa znaczeniu, jakie stosuje się w klatkach schodowych i na wejściach. To są tylko stopnie pomocnicze do wejścia na rampę, na którą normalne wejście wiedzie inną drogą - przez bramy hali magazynowej.
Takie schodki mogły być nawet dobudowane później gospodarskim sposobem przez samych pracowników, którym nie chciało się biegać naokoło przez halę. ;)
Osobiście przy wielu rampach widziałem różne schodki lub podesty i w większości tych miejsc miały one właśnie taką zminimalizowaną formę.