• Ten serwis używa "ciasteczek" (cookies). Korzystając z niego, wyrażasz zgodę na użycie plików cookies. Learn more.
  • Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Diorama Dioramy budowlane czyli ozdóbki na przyszły "tort"

OP
OP
Jędrek K
Reakcje
571 8 0
Nie stosuję pasteli. Najczęściej wash AK + ewentualnie domieszane pigmenty rdzy, czy ziemi AK i Valleho (chociaż AK jakoś bardziej mi odpowiada).
Ostatnio zakupiłem Pigment Fixer MIGa, Jest zastosowany na dachu z papy. Ma zapach benzyny, po wyschnięciu nie pozostawia tłustego osadu. Nie wiem jak będzie trzymał na innych podłożach (dach jest z papieru ściernego).
Ogólnie wolę washe (jakoś nie potrafię wklepać pigmentów). Kurz staram się zrobić pryskając akrylami aerografem z ok 30cm, tak żeby krople częściowo wysychały w powietrzu.
Pozdrawiam!:)

OP
OP
Jędrek K
Reakcje
571 8 0
Eksperymentuję z błotem... Próbowałem zapełnić fugi między płytami wikolem i pyłem, efekt średni, pigmentami i fixem MIGa- nie trzymają się (!), w końcu najlepsze okazało się najprostsze rozwiązanie- szara masa gipsowa Polaka, zwilżona wodą. Próbuję zrobić ślady opon na piasku zwilżonym woda wikolową. Ogólnie uczę się...
Tak poza tym, to życzę wszystkim sukcesów modelarskich i nie tylko w nowym roku!(y)
DSCF8340.JPG
DSCF8341.JPG

OP
OP
Jędrek K
Reakcje
571 8 0
Dziękuję za miłe komentarze! Ta trawa to oczywiście jeszcze półprodukt.
Woda wikolowa nawet dobrze trzyma, chociaż będę musiał troszkę dopryskać.
Niestety, zabrakło płyt! A wydawało mi się, że mam całkiem pokaźny stosik...

OP
OP
Jędrek K
Reakcje
571 8 0
Dziękuję za komplement!:)
Płyty są moje.
Kilka warstw różnych odcieni farby beton Fallera + szary gips Polaka i dużo przecierania papierem ściernym.
Kilka zdjęć jest w wątku w robocie.

OP
OP
Jędrek K
Reakcje
571 8 0
W trakcie dorabiania płyt postanowiłem zacząć kolejny temat-skład złomu.
Chciałem użyć elementów składu węgla i tu wielkie rozczarowanie!
Podkreślam, że to moja opinia i nie używam nazwy firmy, ale zestaw to zlepek elementów na papierze różnej grubości. Betonowe ogrodzenie na papierze z jednej strony kredowym? Po zagruntowaniu powyginał się we wszystkie strony. Dodatkowo całość nie trzyma skali (może to TT?).
Dla porównania elementy od Kolegi Kotebi i ich zachowanie przy użyciu tych samych środków.
Mam też dobrą wiadomość (zwłaszcza dla Lec Go Bartek :)). Będziemy chyba wkrótce mieli betoniarnięwachlarzową!!!(y)
DSCF8347.JPG
DSCF8348.JPG
DSCF8349.JPG

Autor wątku Podobne wątki Forum Odpowiedzi Data
Dioramy i makiety 22
Dioramy i makiety 31
Dioramy i makiety 9
Dioramy i makiety 28
Dioramy i makiety 169