• Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Diorama Dioramy - Brodagaz

OP
OP
Brodagaz

Brodagaz

Znany użytkownik
Reakcje
28.726 109 2
Balkony sklejone , ale faller się nie popisał z ich jakością i muszą iść do malowania ( sam plastik ) , wczoraj też wystartowałem z kolejnym płytowcem tym razem z Piko , mam wrażenie że Piko zatrzymało się w latch 80-tych jeśli chodzi o wykonanie modeli i ich instrukcje.;), nie przewidują też fabrycznej możliwości oświetlenia , nie ma maskownic a cały środek budynku to jedna całość, Faller to podzielił na 3 części i dał maskownice, w Piko muszę zrobić wszystko sam.;)
IMG_3873.JPG

I Piko , a i jest fabrycznie patynowany , ale i tak do poprawki.;)
IMG_3867.JPG
IMG_3871.JPG

IMG_3875.JPG
IMG_3877.JPG

Railways

Znany użytkownik
Reakcje
1.088 18 0
Zgadzam się z tym Piko ich budownictwo to tragedia jakaś. Miałem Piko 61148 miało to byc coś w rodzaju restauracji ale przerobiłem swego czasu na przedszkole, jednakże wszystko w środku trzeba było zrobić samemu oraz instrukcja tragediao_O. No jestem ciekaw jak wyjdzie Ci Broda ten budyneczek. Mam nadzieje, że jesteś cierpliwy;)

Lec Go (Bartek)

Znany użytkownik
Reakcje
12.425 67 1
Chyba plan 5-tygodniowy :D Zapierniczasz z robotą jak mały chińczyk . Parę dni mnie nie było , a tu już 3 blok idzie w górę . Pięknie te okna z firankami Ci Panie powychodziły . Fajnie się to ogląda .

Adam66

Znany użytkownik
Producent
Reakcje
6.423 110 1
Nie wiem jak Wy, Panowie, ale ja muszę zakrzyknąć:
:LOL:Broda na ministra budownictwa!!!:LOL:
Marcinie, budujesz więcej mieszkań, niż PiS i Platforma razem wzięci.
Bez dopłat unijnych, bez korupcyjnych afer, bez podsłuchów i sex afer... choć jak znam Ciebie, to już znalazłeś w bloku lokal dla Agencji Mienia... Towarzyskiego;)

Adam Okuń

Znany użytkownik
Reakcje
1.382 3 0
Broda na ministra budownictwa!!!
Broda to taki nasz forumowy Gierek Odnowiciel :) Chociaż jak się przyjrzeć precyzji wykonania to jednak trudno porównywać to do tamtej słynnej epoki. W moim bloku nie było tak równo i na styk :ostrozny: ...drzwi się same od pokoju otwierały, a między balkonowymi drzwiami, a boczną płytą jakiś talent wstawił karton i na to nakleił od wewnątrz tapetę, a od zewnątrz zapaćkał betonem...

Zdrada69

Moderator Skala 1:220 (Z)
Zespół forum
Reakcje
6.278 39 0
Bardzo fajnie ale ... zastanawiam się czy w technologii wielkiej płyty moduły (płyty) były zmiennej wielkości i czy te po bokach w realu nie byłyby dzielone pionowo jednak na dwie odrębne płyty - w takim razie warto byłoby mieć wyfrezowane to "dzielenie" - ale niestety pewnie przed sklejaniem. Może trochę przesadzam ? Jak pooglądałem trochę fotek w Internecie to bywają płyty szerokie na dwa okna ale tu i okno jedno i drugie i jeszcze drzwi balkonowe.
Nie zmienia to faktu, że klimacik jest.

Adam Okuń

Znany użytkownik
Reakcje
1.382 3 0
zastanawiam się czy w technologii wielkiej płyty moduły (płyty) były zmiennej wielkości i czy te po bokach w realu nie byłyby dzielone pionowo jednak na dwie odrębne płyty

http://ursynow.org.pl/?q=wielkaplyta

http://www.polskaprl.rejtravel.pl/prl.htm

@edit ...a przy okazji odkryłem czym artysta Sasnal Wilhelm w 2000 roku się inspirował do poniższego obrazu.

http://news.o.pl/2012/09/13/dekonstrukcja-utopii-miejska-galeria-sztuki-lodz/#/

Ostatnio edytowane:
OP
OP
Brodagaz

Brodagaz

Znany użytkownik
Reakcje
28.726 109 2
Dzięki Panowie za miłe słowa.
Co do bloków , Faller daje każdą płytę osobno i jest więcej pierdzielenia ale i efekt lepszy, natomiast Piko daje całe ściany ale z wyfrezowanymi liniami podziału płyt, zamierzam to Piko dość mocno zwaloryzować i podkreślić te linie podziału mocnym czarnym waschem ( w realu te łączenia były smołowane zanim przykryto wszystko w latach 90-tych styropianem i teraz tego nie widać na blokach.)

Adam Okuń

Znany użytkownik
Reakcje
1.382 3 0
Trapezówkę na moim osiedlu położyli na 3 pierwszych metrach od ziemi ale to dopiero jak dzieciaki obili piłkami azbestówki pod koniec lat 90. Tymi kawałkami się fajnie puszczało kaczki na stawikach... Jak sobie pomyśle ile tam teraz jest azbestu na dnie :obcy:

Tu to widać ale zdjęcie malutkie:

OP
OP
Brodagaz

Brodagaz

Znany użytkownik
Reakcje
28.726 109 2
Trapezówkę na moim osiedlu położyli na 3 pierwszych metrach od ziemi ale to dopiero jak dzieciaki obili piłkami azbestówki pod koniec lat 90. Tymi kawałkami się fajnie puszczało kaczki na stawikach... Jak sobie pomyśle ile tam teraz jest azbestu na dnie :obcy:

Tu to widać ale zdjęcie malutkie:

Unia daje kasę na utylizację azbestu , sam azbest nie jest trujący tylko jego pyły i włókna które jak się dostają do płuc to kaplica.:cenzura::cenzura:

mafo

Moderator Forum Samochodowego
Zespół forum
Donator forum
Reakcje
27.473 390 20
Dzięki Panowie za miłe słowa.
zamierzam to Piko dość mocno zwaloryzować i podkreślić te linie podziału mocnym czarnym waschem ( w realu te łączenia były smołowane zanim przykryto wszystko w latach 90-tych styropianem i teraz tego nie widać na blokach.)
Popieram. W latach siedemdziesiątych to był jakiś czarny preparat na bazie smoły albo lepiku, który zastygał tylko na wierzchu, a w środku cały czas był elastyczny. Tym wypełniano właśnie szczeliny pomiędzy płytami. Jedyne czego mi tu brakuje do pełnego klimatu PRL-u to wstawek z dykty pomiędzy oknami. Ale to pewnie ma być blok z lat 80-tych i wtedy już zaczęto robić gotowe płyty z oknami takie jak Adam pokazał na fotkach.:)
To wyglądało tak:
Wielka płyta lata 70.jpg

Fotka zaczerpnięta z http://nieruchomosci.dziennik.pl/bu...yta-do-remontu-duze-pieniadze-do-wziecia.html

Adam Okuń

Znany użytkownik
Reakcje
1.382 3 0
Unia daje kasę na utylizację azbestu
Pewnie dlatego całe lato w największe upały zrywali na moim starym osiedlu te paskudne płyty. Dzieciaków nie mogłem do dziadków przez to wysłać...ja to jestem ciekaw ile tego ścierwa mam w sobie...20 lat w azbeście z azbestem...

Tym wypełniano właśnie szczeliny pomiędzy płytami.
Często były to smołowane sznury (współcześnie polietylenowe)

Ostatnio edytowane:

Adam66

Znany użytkownik
Producent
Reakcje
6.423 110 1
No proszę, jaka się nam piękna dyskusja zrobiła o blokach. Ja swoje w siedemsetce planuję robić w grudniu, dlatego dawaj Marcin ognia z tą robotą, żebym miał inspiracje:podstepny:

Autor wątku Podobne wątki Forum Odpowiedzi Data
Dioramy i makiety 22
Dioramy i makiety 31
Dioramy i makiety 9
Dioramy i makiety 28
Dioramy i makiety 169