• Ten serwis używa "ciasteczek" (cookies). Korzystając z niego, wyrażasz zgodę na użycie plików cookies. Learn more.
  • Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Makieta modułowa wg norm Diorama Marzenia Duże - zmodernizowana stacja gdzieś w Polsce

bstok70

Znany użytkownik
MSMK
PGM
Reakcje
1.503 34 1
Cześć :). Jako jeden z "wariatów od elektrycznej sieci trakcyjnej" niestety nie mogę nic doradzić w sprawie lutowania słupów. Dawno na tym poległem i proszę o pomoc Mistrza Grzegorza ( @Ostbahn ). Natomiast muszę napsuć krwi w Twoim wątku w związku z planem zastosowania przez Ciebie bramki nad dwoma torami biegnącymi równolegle bez zawężenia skrajni. Wydaje mi się, że takie rozwiązanie na prawdziwej kolei występuje niezwykle sporadycznie. Jest bowiem nieuzasadnione z punktu widzenia ekonomii. Powinny stać zwykłe słupy z dłuższym wysięgnikiem. Dłuższym po to, aby sam słup stał jak najdalej od krawędzi peronu. Bramki zatrzymaj na czas, kiedy będziesz budował rozjazdy - och jak one się wtedy przydają :).

OP
OP
siódemka

siódemka

Aktywny użytkownik
MSMK
Reakcje
20 0 0
Hej bstok70 :). Zastanawiałem się na początku jak wykonać zawieszenie trakcji na peronie i padło na bramkę z dwóch względów: różnorodność i chęć zlutowania czegoś innego :D. Nie jest to też całkowicie moja fikcja gdyż na przystankach podmiejskich wokół Warszawy spotkałem się 2-3 razy z bramkami na peronach. Brak jest też modeli dłuższych wysięgników tak aby można było je zastosować na peronach stąd ten kompromis :rolleyes:

Prace na dioramie poruszają się zbyt powoli żeby cokolwek pokazać jednak ostatni nowy nabytek postanowiłem sfotografować. Zmobilizowało mnie to troszkę do dokończenia drugiego peronu tak abym mógł w końcu zazielenić całość terenu. Dodatkowo ostatnio otrzymałem moje pierwsze zamówienie od Pana Kluby (serdecznie pozdrawiam;)), które pojawi się na dniach tuż przed peronem. To coś zmobilizuje mnie do podpięcia elektroniki i dokończenia przełączników. Mam nadzieję, że to będzie pracowity tydzień :D

IMG_1665.JPG

IMG_1666.JPG
IMG_1676.JPG

OP
OP
siódemka

siódemka

Aktywny użytkownik
MSMK
Reakcje
20 0 0
Nie wiem za bardzo jak edytować poprzednią wiadomość dlatego przepraszam za post pod postem :oops:

Udało mi się dziś wstać przed budzikiem więc nie marnując dnia siadłem do dioramy :cool:. Produkt Pana Kluby został umieszczony na makiecie. Mam nadzieje, że wieczorem dojdzie elektronika i w Marzeniach Dużych pojawi się światło :D

image.jpeg image.jpeg image.jpeg

popowe

Znany użytkownik
Producent
Reakcje
2.139 16 2
O peronie mógł bym powiedzieć że jest super gdyby nie jeden mały szczegół. Żółta linia. wygląda jak naklejony pasek taśmy. Jeżeli nie jest on namalowany to go namaluj a będzie super.

OP
OP
siódemka

siódemka

Aktywny użytkownik
MSMK
Reakcje
20 0 0
popowe żółta linia to nic innego jak taśma izolacyjna, którą nakleiłem na powierzchnię peronu ;). Próbowałem namalować wcześniej żółty pasek jednak pędzlem niezbyt specjalnie mi to wychodzi. W wielu miejscach farba przepłynęła przez zagłębienia w kafelkach rozlewając się pod taśmą maskującą. Pod koniec roku zakupię areograf i wtedy mam nadzieję poprawić ową linię :D

zepfot

Znany użytkownik
GGM
Reakcje
443 0 1
pio 11 skoro nie masz jeszcze możliwości pomalowania natryskowego, spróbuj wykleić szeroką taśmą malarską brzegi żółtej linii następnie w miarę sztywnym pędzlem nabierz nie za dużo farby wytrzyj delikatnie w kartkę papieru i takim pół suchym pędzlem wcieraj w wyklejone miejsce , powtarzaj ten zabieg do uzyskania zadowalającego efektu. W ten sposób farba nie będzie zalewała Ci fug między cegiełkami i powinieneś uzyskać zamierzony efekt.

Andrzej Harassek

Moderator For Prawdziwa Kolej Koleje Innych Krajów
Zespół forum
Donator forum
Reakcje
12.128 503 30
A czy W 4 jest konieczny, gdy parę metrów dalej jest semafor (w tym wypadku wygląda na to, że sbl)? A sam żółty pasek wydaje mi się trochę za blisko krawędzi peronu, chociaż to może tylko wrażenie.

OP
OP
siódemka

siódemka

Aktywny użytkownik
MSMK
Reakcje
20 0 0
Zepfot jeśli chodzi o metodę suchego pędzla to oczywiście doskonale ją znam. Chcę jednak stworzyć imitację wypukłości farby tak jak ma to czasem miejsce na zmodernizowanych peronach. Prawdopodobnie niedługo dorobię się areigrafu więc wytrzymam jeszcze troszkę z tą taśmą ;)

Jeśli chodzi o wskaźnik W4 nie do końca wiem czy w wypadku gdy przed peronem stoi semafor SBL jest on wymagany jednak jak najbardziej jest on juz gotowy i czeka na ostatnie sadzenie trawy wokół peronu :D

Paweł Piotr właściwie na zdjęciu, które wrzuciłeś widać semafor za W4 więc i u mnie pojawi się na dioramie :)

P

Paweł Piotr

Gość
A czy W 4 jest konieczny, gdy parę metrów dalej jest semafor (w tym wypadku wygląda na to, że sbl)? A sam żółty pasek wydaje mi się trochę za blisko krawędzi peronu, chociaż to może tylko wrażenie.
Wymóg 25 m odległości wskaźnika W4 od semafora dotyczy semaforów stacyjnych - wyjazdowych i drogowskazowych (generalnie zasada ta jest obowiązująca na stacji), natomiast na szlaku (a dotyczy to przystanków osobowych) wskaźnik W4 współpracuje z wcześniej ustawionym wskaźnikiem W16, który jest ustawiany w odległości drogi hamowania pociągów, obowiązującej na danym szlaku, liczonej właśnie od wskaźnika W4, ustawionego na przystanku.
Semafor sbl nie może być naturalnym miejscem zatrzymania czoła pociągu, bowiem jego stanem zasadniczym jest sygnał zezwalający na jazdę.

Ostatnio modyfikowane przez moderatora:
OP
OP
siódemka

siódemka

Aktywny użytkownik
MSMK
Reakcje
20 0 0
Paweł Piotr dzięki za rozwianie rownież i moich watpliwości :). W takim razie juz niedługo przynperonie pojawi się znacznik W4 :cool:.

Dziś burmistrz Marzeń Dużych uczestniczył w uroczystym uruchomieniu stacji przekaźnikowej dzięki której ta mała mieścina w końcu otrzymała stały dopływ prądu. Wszyscy, a szczególnie dróżnik mogą się już cieszyć bo w gniazdkach mają napięcie 12V :LOL:

Obecnie więcej pracuje z lutownicą niż z klejem. Staram się złożyć do kupy kilka części dzięki którym semafor będzie w pełni sprawny ;). Nadchodzi juz powoli wieczór stąd kilka klimatycznych zdjęć:

OP
OP
siódemka

siódemka

Aktywny użytkownik
MSMK
Reakcje
20 0 0
Panowie dróżnik jest na razie na przymusowym urlopie bo wykonawca modernizacji nie otrzymał jeszcze od firmy zamówionego sprzętu. Tak to jest jak w przetargu wygrywa najtańsza firma :p.

Pracownik kolei jednak nie próżnuje i wraz z żoną pielęgnują ogród przy dźwiękach przejeżdżającego TlK ;)

image.jpeg image.jpeg

Mam do was pytanko. Czy istnieją jakieś schematy nowoczesnych szlabanów montowanych na przejazdach kolejowych?

Chciałbym sam wykonać rogatki przy przejeździe, zakupiłem sobie ostatnio płytki polistyrenowe i chciałbym się nauczyć pracować z tym materiałem :)

OP
OP
siódemka

siódemka

Aktywny użytkownik
MSMK
Reakcje
20 0 0
Takich kilka zdjęć zDzisiów ;)

Elektryfikacja Marzeń Dużych idzie do przodu :D. Na boku dioramy pojawiają się kolejne przyciski do sterowania oświetleniem. Zamówione zostały już światła uliczne, a rogatki czekają nadal na jakiś dobry plan ;).

Dodatkowo ekipa z PKP Energetyka postawiła szafkę kontrolną przy semaforze tak aby w końcu uruchomić SBL na tym odcinku. Cała dioramka znalazła też dla siebie specjalne miejsce w pokoju :)

IMG_1881.jpg IMG_1929.jpg IMG_1894.jpg IMG_1895.jpg IMG_1911.jpg

OP
OP
siódemka

siódemka

Aktywny użytkownik
MSMK
Reakcje
20 0 0
Czas na kolejny post pod postem :).

Elektryfikacja Marzeń Dużych postępuje szybko do przodu. Dziś elektrycy postawili dwie latarnie przy przejeździe kolejowym. Rogatek dalej nie ma gdyż przetarg nie rozstrzygł się, a właściwie został anulowany :p

Dokończono budowę drugiego peronu jednak niestety pomylono kolor bordowych płytek, które zostaną wymienione przez wykonawcę w najbliższym czasie :)

Ostatecznie modernizacja przystanku osobowego zbliża się do końca. Mam nadzieje, że niedługo ruszy budowa większego dworca w miejscowości znajdującej się niedaleko Marzeń Dużych.

OP
OP
siódemka

siódemka

Aktywny użytkownik
MSMK
Reakcje
20 0 0
W Marzeniach Dużych koniec prac modernizacyjnych coraz bliżej. Zamawiający, w tym przypadku Wójt tej malowniczej miejscowości, niedługo rozpocznie procedurę odbioru projektu. Obecnie została zgłoszona jedna uwaga dotycząca złego koloru kostki. Postęp w pracach widać coraz mniej gdyż właściwie pozostają już tylko szczegóły do wykończenia.

Ukończyłem już przejazd kolejowy oraz drugi peron. Pojawiły się szczegóły: znacznik W4, rogatki na wjeździe, pasy na drodze. W następnej kolejności pod pędzel drogowców idzie parking, ogrodzą również teren postoju dla samochodów. Zamówione zostay tablice z nazwą stacji oraz druga tablica z rozkładem.

W między czasie gdy tylko będzie mniej nauki (sesja) zacznę przygotowania do elektryfikacji sieci. Mam jednak mały dylemat jak zamontować betonowe słupy do podłoża tak żeby wytrzymały naprężenie drutu jezdnego. Słupy zakupiłem u Pana Ostbahn'a w wersji "złóż to sam" aby nauczyć się pracować z lutownicą i płytkami miedzianymi. Idzie całkiem nieźle jak na pierwszy raz jednak mimo wszystko potrzebuję jeszcze wprawy w lutowaniu :p

Poniżej zdjęcia z dzisiejszego ruchliwego poranka. Dużo osób pracuje w korporajach znajdujących się w stolicy województwa, w którym znajdują się Marzenia Małe. Ta cudowna miejscowość przejmuje teraz funcję noclegowni dla wszystkich pracujących w biurach, którzy dorobili się i wyjeżdżają poza miasto aby żyć w spokoju i pośród zieleni :)

IMG_3467.jpg IMG_3462.jpg IMG_3461.jpg IMG_3410.jpg IMG_3460.jpg IMG_3407.jpg IMG_3406.jpg IMG_3287.jpg IMG_3265.jpg

Adam Okuń

Znany użytkownik
Reakcje
1.167 1 0
Pytanie moje: rogatki wykonałeś samodzielnie czy to jakiś produkt?

@edit

Wydaj mi się, że są za krótkie bo powinny objąć także chodnik. Mechanizm też chyba nie powinien znajdować się na chodniku tylko poza nim. Myślę, że warto przemyśleć wymianę na cztery półrogatki bo sama diorama prezentuje się zacnie.

Ostatnio edytowane:
Autor wątku Podobne wątki Forum Odpowiedzi Data
Buduję makietę 13
Buduję makietę 1089
Buduję makietę 20
Buduję makietę 49
Buduję makietę 10