• Ten serwis używa "ciasteczek" (cookies). Korzystając z niego, wyrażasz zgodę na użycie plików cookies. Learn more.
  • Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

DIORAMA H0-H0e

popowe

Znany użytkownik
Producent
Reakcje
2.139 16 2
Przestań łazić po polach i łąkach a potem nie siedź i robić fotomontaże. :p
Fotka IMG_4208.jpg zabójcza 8)
a i loczek niczego sobie :D

OP
OP
daniel loko
Reakcje
1.780 13 0
Dziś , na zamówienie, powstają nowe ,dwie, bliźniacze dioramy z motywem polnej drogi, przy szlaku kolejowym, jednotorowym :D .
Stolarka gotowa, podkłady betonowe , przyklejone do podłoża ,wybarwione i zmatowione, oraz gotowe do wsunięcia szyn, które potem będą osobno malowane z zabezpieczeniem podkładów.
Potem zacznie się zazielenianie, kształtowanie i formowanie drzew, piaskowanie i szutrowanie. Kolejne fotki po południu.

Załączniki

OP
OP
daniel loko
Reakcje
1.780 13 0
Przed chwilą została wstępnie uformowana polna droga brukowa z "kocich łbów", została zalana
rozcieńczonym lakierem wodorozcieńczalnym - teraz schnie i następnie zastosowane będzie wypełnienie między kamieniami ,potem dojdą piaski na poboczach i gdzie nie gdzie "wyrosną niewielkie przerosty traw.

Załączniki

OP
OP
daniel loko
Reakcje
1.780 13 0
Nasyp można również zrobić od tyłu- wszystko zależy jak i co mamy zaplanowane :D .
Większość dioramy wykończona w 3/4ch, szyny są wymienione na lżejsze, takie jak na liniach lokalnych, lekko spatynowane; częściowe zazielenianie również na ukończeniu.
Zostało jeszcze do zrobienia wypełnienie między kamieniami bruku na drodze oraz lekkie jej spatynowanie m(pobocza muszą mieć prześwitujące gdzie nie gdzie łachy piaseczku, a także wąski pas przerostów na środku drogi, jako ślady po pieszych rowerach ,a czasem i kół samochodu.
Jutro fotki w świetle dziennym i w słonku - o ile wyjrzy zza chmur :p

Załączniki

OP
OP
daniel loko
Reakcje
1.780 13 0
O ile będzie zainteresowanie, następne dioramy mogę wykonać z torowiskiem gdzie zastosować mogę delikatne, leciutkie szyny typu code 55 !!! ,do złudzenia przypominające szyny typu S 49 - S 42. :p
Daje to maksymalne wrażenie realizmu torowego ,a i tabor wygląda dużo bardziej atrakcyjnie, postawiony na takich torach.
Mam niewielką ilość tych szyn i na indywidualne, specjalne zamówienie mogę je zastosować :D .

Wracając do tematu - dziś skończone będą dioramy ,które rozpocząłem robić wczoraj - niebawem fotki.

Załączniki

Andrzej Harassek

Moderator For Prawdziwa Kolej Koleje Innych Krajów
Zespół forum
Donator forum
Reakcje
12.128 503 30
Rzeczywiście, piękna, artystyczna robota. Niestety, moim zdaniem, nie do końca zgodna z rzeczywistością: tor nie powinien leżeć na całkiem płaskim terenie. Zawsze jest widoczny, choćby minimalny, trapezowy przekrój podtorza, z rowami odwadniającymi po bokach (przy wyższych nasypach rowy oczywiście nie są konieczne). Rozumiem, że jest to stara, nieco zapuszczona linia, ale ślady prawidłowej konstrukcji podtorza powinny być widoczne. I mała wątpliwość: stosowanie na bocznej linii betonowych podkładów z szynami S42 wydaje mi się dość rzadkim rozwiązaniem.

bstok70

Znany użytkownik
MSMK
PGM
Reakcje
1.503 34 1
Witam :D S49 z betonowymi podkładami są na linii Mikołajki - Orzysz na Mazurach. Osobiście to widziałem, gdy jeszcze dogorywał tam ruch kolejowy :(
PS Piszę o S49 bo daniel loko wspominał właśnie o tym typie szyn i o S42 :)

Andrzej Harassek

Zespół forum
Donator forum
Reakcje
12.128 503 30
Jasne, zdarza się, ale chodziło mi bardziej ogólnie o to, że na takich bocznych liniach jest to raczej niezbyt często stosowane. A swoją drogą, w modelu różnica między S42 i S49 jest praktycznie niezauważalna.

Przy okazji pytanie do Daniela: jakiej firmy są te szyny, jaką mają wysokość (i ile z tego zostaje ponad przytwierdzeniami?) i czy każdy model po tym jeździ, czy muszą być koła RP25?

OP
OP
daniel loko
Reakcje
1.780 13 0
Tor nie leży na całkiem płaskim terenie.
Być może jest takie wrażenie przez dość mocno porośnięte nasypy trawami.
Przekrój jest trapezowy i na dalszych częściach dioramy , będzie to widać, po zrobieniu tematu do końca i dokładne zrobienie zdjęć :) .
Dziękuję bardzo za uznanie ,oraz niezwykle ważne techniczne i konstruktywne uwagi i postaram się , by te szczegóły były bardziej uwypuklone :p .
Co do szyn typu S49 , to nie raz widziałem takie położone na szlakach lokalnych, w latach 80 i 90, na podkładach betonowych, nie mówiąc o torach postojowych ,czy bocznych, na podkładach także betonowych z szynami typu S 42( rzadkość ,ale jednak - obecnie już zapomniana i likwidowana).
Chciałbym jednak ,by na dioramch użyte były takie lżejsze szyny modelowe, dające przynajmniej wrażenie szyny typu s 49, chociażby dlatego , że tabor wygląda realistyczniej i nieco masywniej, a co najważniejsze, by nie drażniło mnie osobiście przeskalowanie szyn z którym mamy do czynienia na co dzień.
Szczerze powiedziawszy, to każdy z nas trochę inaczej odbiera kolejową rzeczywistość, odwzorowując ją w swoich pracach i w przypadku właśnie rodzajów szyn modelowych ja akurat mam "skrzywienie" :LOL: , w kierunku jak najbardziej delikatnie wyglądających szyn na podkładach zarówno drewnianych jak i betonowych.

Andrzej Harassek

Zespół forum
Donator forum
Reakcje
12.128 503 30
To prawda, każdy z nas ma nieco inne wyobrażenie o modelarstwie i to, co pisałem o szynach S42 i S49 na podkładach betonowych absolutnie nie miało na celu krytykowania, raczej są to moje luźne uwagi. A czy mógłbym prosić o odpowiedź na moje pytania dotyczące samych szyn code 55?

OP
OP
daniel loko
Reakcje
1.780 13 0
Ponieważ nie posiadam dokładnie idealnych szyn code 55, wiec do dioramy przedostatniej na betonowych podkładach zastosowałem nieco drobniejsze szyny - flexy od HOe (są możę o tej samej wysokości,ale są węższe i optycznie sprawiają wrażenie szyny lżejszej ( po tych jeździ praktycznie każdy model po za Trixem i starszymi Fleishmanami), to na ostatnich fotkach, są to szyny modelowe od Zetki, o wysokości 1,6 mm wys.,gdzie główka szyny ma o,6 mm grubości i
na tych szynach spokojnie jeździ tabor Brawy , a także tabor z wymienionymi kołami na Rp 25.
Tak jak wcześniej pisałem, to eksperymentalna forma zastosowania takich szyn ,tylko ze wzgędu na estetykę wyglądu torowiska i prezentacji , oraz zdecydowanie lepiej wyglądającego na takim "delikatnym'" torowisku taboru. :D

OP
OP
daniel loko
Reakcje
1.780 13 0
Mnie osobiście tak wyglądający tor sprawia duży komfort optyczny ,co w konsekwencji daje mi większego "kopa", do coraz to nowszych metod urealniania scenografii modelarskiej.

OP
OP
daniel loko
Reakcje
1.780 13 0
bstok70 napisał(a):
Witam :D S49 z betonowymi podkładami są na linii Mikołajki - Orzysz na Mazurach. Osobiście to widziałem, gdy jeszcze dogorywał tam ruch kolejowy :(
PS Piszę o S49 bo daniel loko wspominał właśnie o tym typie szyn i o S42 :)
Takich torowisk - zapuszczonych i zapomnianych, a także i czynnych obecnie jest na prawdę jeszcze sporo.
Nie raz wędruję po takich terenach i widuje "betonówki" z szynami typu S 49.
Mało tego!
Nawet obecnie, niektóre modernizowane torowiska, gdzie są położone tory postojowe i boczne są budowane na podkładach betonowych i z szynami typu S 49.
(Legionowo chociażby).

OP
OP
daniel loko
Reakcje
1.780 13 0
I obiecane wcześniej fotki dwóch ,złączonych ze sobą nowych dioram :D .
Cały czas czekam na piasek, by móc na tip-top wykończyć wszystko,ale póki co ,obecny wygląd jest taki:

Załączniki

Autor wątku Podobne wątki Forum Odpowiedzi Data
Buduję makietę 13
Buduję makietę 106
Buduję makietę 20
Buduję makietę 49
Buduję makietę 10