• Ten serwis używa "ciasteczek" (cookies). Korzystając z niego, wyrażasz zgodę na użycie plików cookies. Learn more.
  • Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

DIORAMA H0-H0e

Mateusz B

Moderator Grupy KKMK
Zespół forum
KKMK
H0e
Reakcje
328 2 0
Łoo jaki fajny most :D to most stalowy Auhagen nr katalogowy 11364 dobry wybór (y)
Widze, że chyba był potraktowany pyłami? Licze na więcej rdzy, i rdzawe nacieki na brudnych przyporach, chyba że planach delikatna patynka
Trawka ma ciemniejszy kolor i bardziej mi się podoba, tamta jasna trawa była fajnie pozaginana ale była strasznie jaskrawo-zielona, ale jak kto woli :ROFL:
auhagen11364.jpg

OP
OP
daniel loko
Reakcje
1.780 13 0
Uważam ,że to fajny most i postanowiłem go właśnie zastosować:)...
Mógłby być większy ,lecz wymiary dioramy też są ograniczone, a całość jednak musi mieć swoje proporcje;).
Co do patyny, to nie chciał bym go zbyt mocno patynować - gdzie nie gdzie tylko pojawi się rdza i jakieś naloty na murach....
Trawy ... jeśli podłoże jest wilgotne , to są soczysto zielone ,a tym bardziej wczesno-letnie
i długie źdźbła są wtedy długie i błyszczące z zagiętymi koniuszkami .
Dlatego z pośród wielu gatunków dostępnych długich trawek zdecydowanie wole te ,a nie tylko wszystkie matowe i stojące jak szczecina po elektrosadzeniu...
Jasne ,że trawy się miesza, bo jest pełno różnych rosnących gatunków traw, ale pamiętajmy ,że nie wszystkie mają tę samą wysokość i stoją na sztorc , tylko są zawsze lekko pofalowane i czasem pozaginane, oraz zwykle rosną w dzikich terenach jako przemieszane gatunki traw , chwastów i ziół.
Wśród traw również występuje podział na niskie ,średnie i wyższe, a przy samym podłożu często do tego dochodzą jeszcze mchy i porosty z pośród których również trawy potrafią wyrastać.

Juras

Aktywny użytkownik
Reakcje
0 0 0
Zieleń jak zawsze super i parowóz bardzo klimatyczny... szkoda, że takie u nas nie jeździły :( Jak byłem łepkiem mieszkałem w Nysie i niedaleko w Chróścinie Nyskiej było wielkie złomowisko. Stały tam przeróżne parowozy w tym wielkie ilości małych starych tendrzaków przeróżnych serii. Z fascynacją na nie patrzyłem zza betonowego ogrodzenia, niestety wejść nie można było i zakaz fotografowania bo to wielka tajemnica państwowa była co tam gniło :/

OP
OP
daniel loko
Reakcje
1.780 13 0
W trakcie ostatnich podróży pociągami i wojaży po Polce zrobiłem kilkanaście różnych rodzajów zdjęć, które spokojnie będą mogły służyć jako tło do większych dioram i mniejszych makiet mających tematykę przedwiośnia.
Zdjęcia są tak wykonane i w takiej perspektywie ,że spokojnie można ich użyć do dioram i mniejszych makiet, w każdej skali modelarskiej poza skalą 0. Wystarczy plik na nośniku USB lub innym zanieść do dobrego punktu Xerokx i poprosić o wydrukowanie na matowym papierze foto i powiększyć do rozmiarów np. 50 cm wys./90-100cm dług.(skalaH0), 40 cm wys /75-80 cm dług. (skala TT) i 35 cm wys. / 60-65
IMG_34810.jpg
IMG_34860.jpg
IMG_34870.jpg
IMG_34920.jpg
IMG_35100.jpg
IMG_35130.jpg
IMG_35140.jpg
IMG_35170.jpg
IMG_35200.jpg
IMG_35360.jpg
IMG_34050.jpg
IMG_34610.jpg
cm dług.(skala N).
Zainteresowanym, mogę te pliki, o dużej rozdzielczości, za niewielką opłatą wysłać e-mailem.:)
Kilka przykładów:

OP
OP
daniel loko
Reakcje
1.780 13 0
W miedzy czasie oczekiwania na materiały do dioramy "Dwa szlaki", powstaje niewielka diorama z nieczynna halą lokomotywowni na wzniesieniu z dwoma torami i ze szlakiem jednotorowym poniżej.....
Za niedługo więcej fotek...

Załączniki

Autor wątku Podobne wątki Forum Odpowiedzi Data
Buduję makietę 13
Buduję makietę 106
Buduję makietę 20
Buduję makietę 49
Buduję makietę 10